Ioana Ilie

16 iunie 2019

Women Empowerment: cum este să fii activistă feministă #3

Cu ocazia European Development Days 2019, unul dintre cele mai de amploare evenimente dedicate cooperării internaționale organizate de Comisia Europeană, am cunoscut câteva activiste feministe care încearcă să îmbunătățească calitatea vieții femeilor din comunitățile din care provin și le-am invitat să împărtășească cu noi experiența proiectelor în care se implică.

Una dintre ele este Leticia Pinheiro Rizerio Carmo, lucrătoare socială și activistă pentru drepturile femeilor, originară din Brazilia.

Leticia Pinheiro Rizerio Carmo are studii în dezvoltare urbană sustenabilă, este Local Pathways Fellow at UN Sustainable Development Solutions Network Youth Projects și se implică în proiecte care au ca miză crearea unor spații sigure și incluzive, cu focus pe crearea de politici publice care să cuprindă și o dimensiune de gen.

Cum ai decis să te implici în proiecte sociale dedicate îmbunătățirii calității vieții femeilor? _________

Egalitatea de gen nu este doar un drept fundamental, ci și o fundație necesară pentru construirea unei lumi egalitare, prospere și sustenabile. Din păcate, în prezent, orașul în care locuiesc, Belo Horizonte, ca multe alte orașe din lume, este un oraș în care femeile nu se simt în siguranță.


Spațiile publice nu sunt unele incluzive, iar specialiștii implicați în planificare urbană nu iau în calcul dimensiunea de gen atunci când iau deciziile care, până la urmă, ne privesc pe toți. Agenda 2030, cu cele 17 obiective ale sale de dezvoltare sustenabilă (SDGs), presupune o dezvoltare urbană sustenabilă, care să nu lase în urmă grupurile marginale. Faptul că locuiesc într-un oraș care nu este incluziv și resimt consecințele mă motivează să mă implic în schimbarea acestei realități.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile din Brazilia? _________

În societatea braziliană, inegalitatea de gen este un fenomen care se răsfrânge asupra mai multor segmente sociale. Fie că vorbim despre lipsa de reprezentare politică, de oportunitățile și accesul pe piața muncii, sau de violența urbană și domestică împotriva femeilor, este clar că femeile sunt pur și simplu lăsate în urmă și marginalizate.

De exemplu, Brazilia se află pe locul 95 în statistica World Economic Forum, care analizează egalitatea de șanse dintre femei și bărbați în 144 de țări din lume.

Mai îngrijorător pentru mine, pe lângă faptul că Brazilia ocupă un loc nesatisfăcător în aceste studii, este că în ultimii ani a înregistrat o scădere de 11 poziții în analizele World Economic Forum, ceea ce demonstrează că am făcut niște pași înapoi în lupta pentru obținerea egalității de gen în societate. Din punctul meu de vedere, inegalitatea de gen împiedică atât femeile să obțină o viață mai bună, dar și societatea per ansamblu, să se dezvolte într-un mod egalitar.

Cel puțin 42% dintre femeile din Brazilia s-au confruntat cu o formă de abuz sexual în viețile lor. O treime dintre femei au declarat că au fost agresate sexual în spațiu public, 22% în mijloacele de transport public, 15% la locul de muncă, 10% la școală sau în mediul universitar și 6% în spațiul domestic. În prezent, hărțuirea stradală este un fenomen care se răsfrânge asupra a 45% dintre femeile de culoare și a 40% dintre femeile albe.

Care ar fi, din punctul tău de vedere, soluțiile pentru remedierea acestor probleme cu care se confruntă femeile din societatea braziliană? _________

Una dintre probleme cele mai mari cu care ne confruntăm în prezent este lipsa de studii, statistici și informații despre viața femeilor din mediul urban. Este dificil să propunem soluții fără să știm cum trăiesc femeile din societate. Însă autoritățile nu dețin, în acest moment, o arhivă privind cazurile de hărțuire sexuală, zonele și intervalele orare în care acest fenomen se întâmplă, care sunt caracteristicile agresorilor sau ale victimelor.

Foarte puține femei denunță actele de hărțuire sexuală la care sunt expuse, pentru că procesul de realizarea a plângerii este unul dificil și pentru că există o credință colectivă că genul acesta de violență este ceva normal și imposibil de evitat. Din punctul meu de vedere, nu există o singură soluție pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă femeile, pentru că de fapt, cauzele care generează violența împotriva lor sunt multiple.

Dezvoltarea unui sistem de raportare a cazurilor de violență din mijloacele de transport și a unui program de audit cu privire la siguranța femeilor în spațiu public, sau utilizarea unui sistem centralizat de aplicații care să colecteze experiențele femeilor din diferite zone ale orașelor ar putea fi câteva dintre soluțiile pe termen lung.

Spațiile publice sunt esențiale pentru dinamica vieții urbane: sunt spații de întâlnire, iar percepțiile oamenilor asupra lor se construiesc în funcție de experiențele lor directe. Dacă sunt accesibile, atractive și sigure, pot inspira o gamă largă de utilizări și activități. În schimb, dacă spațiile publice sunt abandonate și neglijate, ele încetează să mai fie niște locuri în care oamenii se pot simți în siguranță.

Femeile și fetele sunt cele mai expuse la violență, deci cele mai afectate, astfel că, pentru a crea niște orașe încluzive, este necesar să vorbim mai mult despre perspectiva de gen a spațiilor publice de care ne bucurăm cu toții.

Povestește-ne un pic despre proiectele feministe în care te implici. _________

Prin intermediul Local Pathways Fellowship, un program creat de UN Sustainable Development Solutions Network–Youth, dezvolt și coordonez acțiuni care au ca miză promovarea accesului la spații publice sigure, accesibile și incluzive.

Proiectul “The voices of Belo Horizonte’s women: collectively building public spaces that are safe and inclusive for all" este unul dintre ele și are ca obiective stimularea empowerment-ului femeilor în comunitățile din care provin, colectarea poveștilor lor de viață și încurajarea unor mișcări sociale care să genereze soluții pentru imbunătățirea calității vieții acestora.

Ne dorim ca vocile femeilor din orașul Belo Horizonte, indiferent de culoarea pielii lor, de clasa socio-economică din care provin sau de vârstă să fie auzite în spațiul public și să genereze politici publice bazate pe principiile egalității de gen.

În prezent suntem într-o etapă de cercetare a proiectului, care are ca scop înțelegerea și analiza factorilor care duc la nesiguranța pe care o resimt femeile în spațiul public, prin interviuri și discuții cu acestea. Politicile publice de care femeile din Brazilia au nevoie ar trebui să fie create chiar de femei, de cele care trăiesc în comunități marginale (favelas), de femeile de culoare sau de cele provenind din categorii economice defavorizate.

Este important ca ele să facă parte din procesul decizional, pentru că ele sunt cele care se confruntă, de fapt, cu cele mai multe probleme și cele mai în măsură să indice calea pe care este nevoie să o urmăm pentru schimbare. Când vorbim despre empowerment, primul pas este să sprijinim aceste femei să devină conștiente de puterea pe care o au să se implice în viața socială a orașelor și să producă schimbare.

Într-o a doua etapă a proiectului, vom dezvolta un program de audit cu privire la siguranța femeilor în spațiu public, împreună cu cele care sunt cele mai expuse la violența stradală, și vom organiza câteva întâlniri cu studenții de la universitățile din Belo Horizonte.

Este important ca viitorii strategi și planificatori urbani, arhitecți și ingineri, responsabili de modelarea orașelor noastre, să fie conștienți de diferențele de gen din societate. Iar în cele din urmă, dorim să comunicăm autorităților locale informațiile, statisticile și propunerile centralizate în timpul proiectului, pentru ca acestea să fie luate în considerare în cadrul Municipal Equity Plan, un program ce va fi lansat la sfârșitul anului 2019.

thank you for reading!

don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.