
Ioana Ilie
7 martie 2019
Voci Netăcute: 7 victime ale violenței domestice le dau voce personajelor din filmele mute
Așa cum victimele violenței domestice aleg de cele mai multe ori să rămână în tăcere, filmele mute au ascuns acte de violență timp de aproape 100 de ani.
În speranța de a convinge cât mai multe femei să vorbească despre abuzurile la care sunt expuse și să ceară sprijin, 7 supraviețuitoare ale violenței domestice și-au împrumutat vocea, dublând mai multe secvențe din filme mute pentru a-și spune povestea.
Așa a apărut documentarul „Voci Netăcute", produs de Anais, una dintre puținele organizații din România care oferă găzduire în regim de urgență și consiliere socială, juridică sau psihologică pentru victimele violentei in familie.
Ioana Mischie, regizoarea documentarului, a declarat, cu ocazia lansării filmului la Cinema Elvire Popescu, că miza acestui proiect nu este doar una artistică, ci una cu impact social asupra societății în care trăim:
"Este un manifest educaţional, pe de o parte, şi mi-ar plăcea să invităm femeile din întreaga ţară să asculte poveştile celorlalte femei şi să înveţe din ele. Pe de altă parte, este un manifest cinematografic, întreaga idee a proiectului a început de la a da viaţă filmelor mute. Am folosit pentru acest proiect şapte filme din anii '20, filme care au numeroase secvenţe de violenţă domestică şi care în acea perioadă erau folosite ca entertainment, pentru a aduce împreună poveştile femeilor din România care într-adevăr au reuşit să depăşească anumite traume"

"Proiectul nostru este despre curajul femeilor de a-şi mărturisi povestea şi curajul oamenilor, în general, de a-şi mărturisi traumele, de a fi vulnerabili, de a fi transparenţi cu privire la propriile lor vieţi şi, totodată, este despre curajul lor de a-i inspira pe alţi oameni să facă asta şi de a depăşi, în cazul nostru, problema violenţei domestice".
"Am avut ocazia să le cunosc pe o parte dintre femei şi pentru mine sunt nişte supereroine. Dacă în filmele americane supereroii au nişte aripi şi zboară pe deasupra oraşului, pentru mine aceste femei sunt întruchiparea unor supereroine, pur şi simplu au extrem de multă putere şi momentul în care le-am cunoscut m-a marcat într-un mod foarte profund. Cred că nu este doar un film, este pur şi simplu un proiect de suflet, un proiect de care avem nevoie ca români", a mai spus Ioana Mischie.

Documentarul "Voci netăcute" face parte dintr-o campanie a Asociaţiei Anais, de informare şi conştientizare despre violenţa domestică, care are ca scop principal încurajarea victimelor violenţei domestice să ceară sprijin. Poți afla mai multe despre proiect și despre cum ai putea să te implici, aici.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.