Ioana Ilie
Serious Business
Violența domestică a crescut în timpul distanțării sociale
_
Măsurile restrictive impuse de autorități pentru combaterea pandemiei ne-au determinat să ne petrecem mult mai mult timp în case, iar asta a dus nu doar la creșterea cazurilor de violență domestică la nivel global, ci și la diminuarea accesului victimelor la serviciile de suport dedicate.

De ce a crescut numărul de cazuri de violență
--- I ---
_
„Aveam toate motivele să credem că izolarea și distanțarea socială vor avea acest efect nedorit asupra femeilor”, a declarat Marianne Hester, sociolog specializat în traumă și relații abuzive la Universitatea din Bristol, pentru New York Times.
_
„Ratele violenței domestice cresc ori de câte ori familiile își petrec mai mult timp împreună, fie că vorbim de vacanțele de sărbători, fie că vorbim despre cele de vară.”
_
„Acum, când familiile sunt izolate în case peste tot în lume, apelurile către numerele de urgență au crescut și scot la iveală tot mai multe abuzuri, pe care guvernele ar fi trebuit să le preconizeze încă de la începutul stării de urgență.”

_
Pe lângă violența fizică, care nu este prezentă în toate relațiile toxice, printre abuzurile întâlnite în spațiul domestic se regăsesc izolarea victimei de prieteni, rude, persoane apropiate, colegi, monitorizarea pașilor de zi cu zi pe care victima îi face, impunerea unor reguli stricte de comportament sau chiar limitarea accesului la produse de strictă necesitate (alimente, haine, produse sanitare).
_
Marianne Hester spune că izolarea din această perioadă, ca formă de luptă împotriva pandemiei, le oferă mult mai multă putere agresorilor, cărora le este mult mai ușor să decidă „ce ar trebui sau nu ar trebui să facă partenerele lor” și mult mai multă vulnerabilitate femeilor aflate în relații abuzive, cărora le este mai dificil să-și părăsească partenerii sau să ceară sprijin autorităților.

În unele regiuni, numărul de cazuri de violență domestică s-a dublat și chiar triplat
--- I ---
_
Iar cel mai recent raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății la sfârșitul lunii martie 2020, intitulat „Covid-19 și violența împotriva femeilor”, nu face altceva decât să confirme spusele sociologului.
_
Conform acestuia, mai multe țări printre care China, Anglia și SUA au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de violență domestică de la începutul crizei mondiale declanșate de Covid-19.
_
De exemplu, numărul de abuzuri semnalate către secțiile de poliție din Jingzhou, un oraș din provincia Hubei (considerată epicentrul pandemiei) s-a triplat în luna februarie 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut.

_
Și în Paris numărul intervențiilor polițiștilor în cazuri de violență domestică a crescut de la începutul carantinei și până în prezent cu 36%, conform declarațiilor făcute de Christophe Castaner, ministrul de interne al Franței, pentru CNN.
_
Pentru sprijinirea femeilor aflate în relații abuzive, autoritățile franceze au pus la dispoziție camere de hotel pentru cazarea victimelor, centre de consiliere psihologică în incintele supermarketurilor și chiar o campanie de sprijin - „masca 19” - acesta reprezentând un cod prin care femeile agresate pot comunica oamenilor cu care intră în contact că sunt victimele violenței domestice.

_
Numărul de abuzuri în familie a crescut, în această perioadă, și în Cipru, Spania, Italia, Brazilia, iar activiștii ne avertizează că acest lucru este valabil în toate țările în care au fost impuse măsuri de carantină pentru combaterea pandemiei, chiar dacă pentru moment nu există statistici recente care să demonstreze ratele crescute.
_
Conform publicației The Guardian, în Brazilia guvernul a anunțat o creștere cu 20% a apelurilor la linia telefonică destinată femeilor abuzate de parteneri, iar Ciprul a raportat o creștere cu 30% a numărului de cazuri, de când a fost depistat primul pacient diagnosticat cu Covid-19 pe insulă.

Sprijin pentru victimele violenței domestice din România
--- I ---
_
În România, nu există deocamdată date recente publicate de autorități în legătură cu creșterea numărului de cazuri de violență domestică, însă știm deja că 30% dintre românce spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață. Numai în 2019, în jur de 20.000 de femei au fost agresate de către partenerii lor și peste 40 dintre acestea și-au pierdut viața.
_
Dacă ai nevoie de sfaturi pentru a ajuta pe cineva sau ești într-o situație de abuz, poți suna la numărul național de urgență dedicat victimelor violenței în familie, 0800.500.333 (gratuit, 24/24 ore, 7/7 zile) sau la 112.
_
În același timp, poți contacta telefonic sau prin intermediul internetului, organizațiile nonguvernamentale care luptă împotriva violenței asupra femeilor și care te pot redirecționa către cel mai apropiat grup de suport/adăpost dedicat victimelor. O parte dintre ele sunt disponibile mai jos.

Ajungem la tine pe mail în fiecare marți și vineri!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.