
Mihai Ghiduc
14 mai 2019
Vin alegerile și referendumul. Iată cum poți vota și cum poți să fii observator independent.
Pe 26 mai, sunt alegerile europarlamentare. Românii și locuitorii celorlalte (încă) 27 de țări care fac parte din Uniunea Europeană, își aleg reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii patru ani. În România, în aceeași zi, se organizează și un Referendum pentru Justiție declanșat de președintele Klaus Iohannis.

E doar prima zi dintr-un șir de patru evenimente, întinse pe doi ani, cere vor defini felul în care va arăta România în următorul deceniu. Urmează alegerile pentru președinte, în toamnă, și cele locale și generale, în 2020.

Trebuie să știi că a vota în cadrul alegerilor europarlamentare este cel mai simplu dintre cele patru rânduri de alegeri. Fiecare partid și-a desemnat o listă electorală, unică la nivelul întregii țări, iar cei 32 de reprezentanți ai României la Bruxelles vor fi desemnați în funcție de numărul de voturi primite.
Există și o serie de praguri electorale: 5% pentru partide, 8% pentru alianțe electorale și 3,2% pentru candidații independenți. Multă lume consideră că aceste praguri avantajează partidele mari. Pot paria că deja te-ai gândit că, dacă vei vota un partid sau candidat fără prea multe șanse, mai ales dacă ai urmărit sondajele de opinie, votul tău se va pierde. Lege prevede însă redistribuirea voturilor celor care nu trec pragul, proporțional, celorlalte partide.

Pentru a vota, va trebui să afli secția electorală pe listele căreia te găsești și, desigur, să ai peste 18 ani. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7 și 21.

Dacă te afli în altă localitate, poți vota în orice secție, pe listele suplimentare. La fel și în străinătate, unde poți vota și cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar.
Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit și un clip informativ, care e foarte bun, la care nu prea s-a uitat nimeni, deși e de o săptămână pe YouTube. Dacă te derutează faptul că acolo se vorbește despre 33 de reprezentanți ai României în Europa și noi am spus că sunt 32, e din cauza Marii Britanii. Fiindcă Brexit-ul nu s-a întâmplat încă, se votează și în acea țară, așa că România are un reprezentat mai puțin până la ieșirea Marii Britanii din UE.

Dacă optezi să votezi și în cadrul referendumului pentru justiție, o vei putea face în cadrul aceleiași secții de votare. Pentru a fi valid, la referendum trebuie să participe 30% dintre votanți și 25% dintre voturi să fie valabile. Cele două întrebări vor fi puse pe buletine de vot separate.
Prima întrebare, „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?”, e destul clară și are legătură cu tendința guvernanților actuali de a-și scăpa de pușcărie colegii cu probleme penale.
Cea de-a doua, e ceva mai complexă: „ Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență direct la Curtea Constituțională?”. Sunt, practic, două probleme: faptul că guvernul poate da ordonanțe de urgență care să modifice pedepsele peste noapte și faptul că ordonanțele nu pot fi atacate la Curtea Constituțională decât în momentul în care ajung în Parlament, făcându-și efectul între timp.
Trebuie să știi însă că acest referendum este consultativ și că, dacă va trece, nu îi va obliga pe guvernanți sau parlamentari să acționeze în vreun fel. Există însă un precedent, referendumul consultativ pentru trecerea la un parlament unicameral din 2009, care, deși neimplementat, a blocat la Curtea Constituțională diverse variante de modificare a Constituției, tocmai pentru că n-a fost luat în considerare.

Pe lângă vot, mai poți participa la alegeri și referendum ca observator independent. Te mai poți înscrie până pe 19 mai.

De ce e important acest lucru? Deși majoritatea partidelor importante vor avea delegați în secțiile de votare, care se vor supraveghea reciproc, sunt peste 19.000 de secții și asigurarea corectitudinii numărării voturilor nu poate fi lăsată doar pe mâna acestora.
Ca observator independent, te poți asigura de corectitudinea procesului electoral. Poți face dintr-o echipă și merge din secție în secție sau poți sta în una singură, iar la final vei supraveghea, în cadrul unei secții, dacă voturile sunt numărate corect.
În condițiile în care șeful unuia dintre partidele aflate la guvernare a fost deja condamnat definitiv pentru fraude electorale, în 2012, e important ca acest lucru să nu mai fie posibil. Cei de la FiecareVot, o coaliție civică de ONG-uri, au asigurat și un call center la care poți raporta neregulile observate, chiar și dacă nu te-ai înscris ca observator.
Dacă observi nereguli în cadrul alegerilor sau referendumului, sună la numărul gratuit
0800 080 200
Pentru cei din străinătate, numărul (cu plată) este
+40212 039 020
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.