
Vienna
upgraded
4 experiențe
care îți duc vacanța la nivelul următor

Se fac probabil 20 de zboruri către Viena în ultimii mei 10 ani. Așa se întâmplă când ai prieteni buni convertiți la liniște, cultură și tramvaie care vin la minut.
În ăștia 10 ani s-au întâmplat așa:
o plimbare înghețată de un 31 decembrie la Belvedere, o amețeală euforică după ce m-am dat în toate mașinăriile din Prater (pe când eram tânără),
un revelion la care am dansat cel puțin un vals, primele mele ture pe bicicletă în Volksgarten și, mai mereu, câte un turneu pe la toate expozițiile din oraș.


În martie, am ajuns din nou în Viena, de data aceasta cu treabă.
La invitația Oficiului de Turism al Austriei, am petrecut patru zile pline, în care am avut ocazia să pun pe listă câteva experiențe de care nu avusesem parte până atunci.

Dacă și tu ai mers deja să fotografiezi colorata Hundertwasserhaus, ai zăbovit în fața „Sărutului” lui Klimt, ai mâncat un ștrudel la Café Central și te-ai plimbat cu tramvaiul pe Ringstrasse, îți povestesc despre (cel puțin) patru experiențe care-ți vor transforma vacanță în Viena într-una de neuitat.


O vizită la
Café Landtmann
Sunt peste 2.500 de cafenele în Viena, dintre care mai bine de o sută sunt cafenele vechi, cu tradiție. În oricare ai intra, nu vei da greș comandând un melange. Acum însă suntem la Landtmann, unul dintre cele mai vechi stabilimente de gen din oraș (datează din 1873) și cafeneaua favorită a lui Sigmund Freud, așa că îți las un secret bine păzit.

Atât am de spus. Comandă un Überstürzter Neumann, deschide cartea pe care sigur o plimbi cu tine prin oraș și petrece o oră în locul ăsta rupt din altă epocă. Lângă specialitatea supremă de cafea merge bine și un Kaiserschmarrn, iar aici am mâncat unul de-li-cios.
Überstürzter Neumann.


Tot pe lista de cafenele cu istorie în care merită să intri să bei acel melange despre care vorbeam:
Café Hawelka, Café Schwarzenberg și Café Diglas.

Și dacă tot l-am menționat pe Freud, la adresa Berggasse 19, găsești Muzeul Sigmund Freud, locul în care Freud a locuit și a profesat timp de 47 de ani până la fuga lui de naziști, în 1938. Eu am fost și să îți spun drept mi s-a părut chiar mai interesantă povestea Annei Freud, singura dintre cei șase copii care i-a călcat pe urme.
Bonus

Un tur ghidat la Kunsthistorisches Museum
A doua oprire e la o plimbare distanță de Café Landtmann. Tocmai ai ajuns la Kunsthistorisches Museum.
Sigur că e fain să te plimbi și tu în ritmul tău printre picturi de Vermeer, Rembrandt, Raphael, Caravaggio, Velázquez, Rubens, Van Dyck, Dürer și atâția alții.

Dar un ghid cu experiență o să-ți povestească lucruri de „culise”, o să-ți direcționeze atenția către tot felul de detalii pe care altfel nu le-ai fi observat și, dacă ai noroc, o să-ți dezvăluie și care e lucrarea favorită a Tildei Swinton din întreg muzeul (da, eu știu care e, poți să îmi scrii să îți zic, să rămână secretul între mine, tine și Tilda).


Kunsthistorisches Museum găzduiește cea mai importantă colecție de picturi de Pieter Bruegel cel Bătrân din lume. Sunt 12 lucrări pe care le poți analiza în voie, în muzeu și mai apoi pe o platformă interactivă.
Bonus

Îți vorbesc îndată despre cele mai bune prăjituri din oraș, dar aș vrea în primul rând să discutăm despre o idee bună. Mai mult decât bună! Excelentă. Pentru asta facem o oprire la Vollpension.
O prăjitură de casă la Vollpension

Vollpension e sufrageria bunicii tale preferate. Sufrageria aia caldă, cu fotolii un pic roase de vreme, cu mileuri și cele mai frumoase farfurii de tort. Vollpension e o cafenea în mijlocul Vienei unde tu te duci sa mănânci cele mai bune prăjituri, iar bunicile care lucrează aici te întâmpină, gătesc, socializează, au un rost, o comunitate și un venit în plus la pensie.
Sincer, nu înțeleg de ce nu există un Vollpension în fiecare oraș din lume.

Un concert de muzică clasică la Musikverein
Am zis de la început că îți dau piste pentru o vacanță pe care nu o vei uita prea curând.
Un concert de muzică clasică la Musikverein, o adevărată instituție în Viena, cu o istorie de peste 150 de ani, e sus pe lista de experiențe desăvârșite pe care le poți trăi aici.

În seara în care am avut eu norocul să merg, în program au fost arii de Beethoven, Schumann și Bach, interpretate de Orchestra Simfonică din Viena, condusă de dirijorul Philippe Herreweghe, cu participarea violoncelistului Jean Guihen Queyras. Su-blim!


La final, sper că ți-am făcut chef de o vacanță spontană la nici două ore de București. Viena te așteaptă cu tot ce-i mai bun, promit!

Înainte să pleci la drum, te mai rețin doar cu două informații utile despre regulile anti-covid. Viena funcționează după regula 2-G (vaccinare sau recuperare după boală) așa că nu uita să ai cu tine certificatul verde și masca FFP2 (obligatorie în toate spațiile închise și în transport).

De Mirela Ujică
Fotografii: Christian Stemper, Peter Rigaud, Paul Bauer, Julius Hirtzberger /
© Wien Tourismus, arhiva Vollpension, Getty Images
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.