Ioana Ilie

Lgbt+

Victoriile obținute de comunitatea LGBT+ în 2019

_

Anul 2019 a adus multe vești bune pentru membrii comunității LGBT+. Mai multe țări au legalizat anul acesta parteneriatele civile și căsătoriile gay, marșurile Pride au adus împreună din ce în ce mai mulți aliați și au apărut și câteva inițiative legislative pentru sancționarea homofobiei și transfobiei.


Irlanda de Nord, Taiwan și Ecuador au legalizat căsătoriile gay ___

Parlamentarii din Taiwan au aprobat proiectul de lege privind căsătoriile între persoane de același sex pe 17 mai 2019, de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei, iar decizia a fost luată la aproape doi ani după ce Curtea Constituțională a hotărât că legea care definește căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie este una neconstituțională.

___

La doar o lună după victoria din Asia, unde Taiwan a devenit prima țară în care căsătoriile gay sunt legale, și Curtea Constituțională din Ecuador a votat în favoarea legalizării acestora la începutul lui iunie 2019.


___

După o campanie amplă și dificilă, care a implicat ani de eforturi ale activiștilor care luptă pentru drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT+, căsătoria între persoane de același sex a devenit legală în 2019 și în Irlanda de Nord, urmând ca primele ceremonii să poată fi oficiate începând cu ianuarie 2020.

___

Potrivit Pew Research, mai mult de 20 de țări permit în prezent (la nivel national sau partial, în câteva jurisdicții) căsătoriile între persoanele de același sex. Printre acestea se numără Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Africa de Sud, Anglia, Spania, Suedia, SUA și Uruguay.

___

În ciuda eforturilor activiștilor LGBT+, 17 țări interzic în prezent prin lege promovarea drepturilor LGBT+. Este vorba despre Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Nigeria, Somalia, Tunisia, Irak, Iran, Iordania, Kuweit, Lebanon, Qatar, Arabia Saudită, Siria, Lituania și Rusia. Situația este mult mai îngrijorătoare în Sudan, Iran, Arabia Saudită, Yemen, Mauritania, Afganistan, Pakistan, Qatar, și în unele regiuni din Nigeria, Somalia, Siria și Irak, unde în 2019 homosexualitatea și bisexualitatea continuă să fie pedepsite cu moartea.

Bulgaria a recunoscut oficial căsătoria dintre două femei ___

O altă veste bună a anului 2019 este că un tribunal din Bulgaria a recunoscut oficial căsătoria dintre două persoane de același sex. Potrivit Associated Press, acesta a fost primul caz în care un mariaj gay a fost recunoscut de autoritățile bulgare.


___

Australianca Kristina Palma s-a căsătorit cu Mariama Dialo, în Franţa, în 2016, şi a primit initial aprobarea de a locui, lucra şi călători în Bulgaria şi în UE în baza faptului că este căsătorită cu un cetăţean UE, însă statul bulgar i-a negat apoi aceste drepturi. Abia în urma unui proces încheiat anul acesta, tribunalul i-a confirmat drepturile lui Palma ca soţie a unui cetăţean UE.

___

Cazul din Bulgaria ne amintește de cazul Coman, când în mod similar, România a recunoscut căsătoria unui cuplu gay, oficiată într-un alt stat al UE. Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit în prezent căsătoria între persoane de acelaşi sex sau parteneriatele civile.

Botswana a dezincriminat homosexualitatea și Brazilia a votat pentru criminalizarea homofobiei și transfobiei ___

Pe 11 iunie 2019, Curtea Supremă din Botswana a luat o decizie istorică pentru comunitatea LGBT+ locală. Judecătorii au decis în unanimitate că secțiunile 164 și 167 din Codul Penal, care interziceau prin lege „relațiile sexuale împotriva ordinii naturii” sunt neconstituționale și discriminatorii.

___

Conform publicației Attitude UK, aceștia au convenit că dreptul unei persoane la viață privată include „alegeri private fundamentale, inclusiv cele referitoare la conduita sexuală”. În paralel, Curtea Supremă din Brazilia a votat anul acesta în favoarea deciziei de a incrimina homofobia și transfobia. Potrivit BBC News, 6 din 11 judecători au votat pentru propunerea legislativă de a sancționa discriminarea persoanelor LGBT+ ca infracțiune.


Identitatea de gen transgender a fost eliminată din lista bolilor psihice ___

2019 a adus o veste extrem de bună și în rândurile comunității transgender. Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a eliminat oficial identitatea de gen transgender din clasificarea tulburărilor psihice recunoscute la nivel mondial.

___

Organizația Mondială a Sănătății speră că prin noua încadrare medicală asociată persoanelor care nu se identifică cu sexul biologic atribuit la naștere (trans sau non-binare) va genera politici publice în toate statele membre, pentru o tranziție mai ușoară și legitimă din punct de vedere legal a acestora.


Peste 20 de cupluri gay au cerut recunoașterea legală a familiilor lor în România ___

Tot anul acesta, peste 20 de cupluri gay au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama felul în care le este încălcat dreptul la viață privată și de familie în România.

___

Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele semnificative în viaţa lor de zi cu zi: partenerii nu sunt recunoscuţi la spital ca fiind aparţinători - prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu se pot moșteni legal unul pe celălalt și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

L

___

Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil în România de peste 13 ani. Din 2008 până astăzi au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.


Support LGBT+ and don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.