Power

of choice.

Când ne dictăm

propriile standarde

de frumusețe

Dacă ar fi să mergem

pe firul clasic, am începe

cu o definiție a frumuseții.

O să-l păstrăm, dar o să venim cu propria interpretare, în care standardele impuse nu primează și în care se disting mai degrabă atribute ca vulnerabilitate, autenticitate, curaj, iubire față de sine și putere.

Casiana și Mara

ne demonstrează că poți ajunge să iubești felul în care arăți chiar și într-o lume în care, de multe ori, perfecțiunea iluzorie este mai pregnantă.

Definiția poate diferi pentru acelea dintre noi care se confruntă cu afecțiuni vizibile ale pielii și poate părea un ideal îndepărtat.

„Toată lumea din jurul

meu a privit-o ca pe ceva catastrofal”, îmi mărturisește.

Casiana are vitiligo, o boală autoimună care se caracterizează prin apariția petelor decolorate la nivelul pielii. Primele semne i-au apărut la 13 ani, când, la plajă fiind, a observat că nu se mai bronzează pe anumite zone ale feței și corpului. Apoi, a primit diagnosticul și vestea că este o afecțiune care nu se poate trata.

„Vitiligo este o afecțiune cutanată cronică, caracterizată prin apariția de pete albe, decolorate la nivelul pielii din cauza pierderii, în aceste zone, a pigmentului natural numit melanină. Nu este elucidată complet cauza care duce la distrugerea melanocitelor, a celulelor producătoare de pigment. Este considerată a fi o afecțiune autoimună, cel puțin în cazul vitiligo non-segmentar, asociată frecvent cu tiroidita autoimună. Printre factorii de risc se numără: istoric familial de vitiligo sau boli autoimune, istoric personal de alte boli autoimune, melanom, limfom non-Hodgkin. Factori declanșatori pot fi: stresul emoțional sau fizic, traumatismul cutanat prin arsuri sau tăieturi, expunerea la substanțe chimice etc. Vitiligo nu este cauzată de o infecție și nu este o afecțiune contagioasă.”

Dna. Dr. Iulia Panțuru, medic specialist Dermato-Venerologie

„În primii 5-10 ani am tot încercat terapii, însă niciuna nu trata cauza apariției petelor, ci doar efectul, iar asta temporar. Fiind destul de nocive și neavând un efect permanent, într-un final am renunțat la ele și am început călătoria spre acceptarea așa-zisei probleme”,

spune Casiana.

„Cel mai mare sabotor am fost chiar eu. Nu am avut parte de bullying și de alte forme de abuz sau marginalizare din cauza aspectului meu. Autocritica mi-a pus mult timp bețe-n roate și mi-a încetinit foarte mult evoluția pe toate planurile.”

Provocări au existat, însă cele mai

mari lupte le-a avut cu ea însăși.

„Momentul de declic a fost când am devenit mamă. Am realizat că voi fi un exemplu pentru fiica mea și mi-am impus să scap de fricile și complexele pe care le aveam. Am început cu o postare pe Instagram în care mi se vedeau petele de pe mâini. Reacțiile m-au impresionat atât de tare, încât nu am mai simțit nevoia să ascund nimic. Au urmat atât de multe oportunități, încât am început să mă simt norocoasă că am petele ca element distinctiv.”

Când a făcut pace cu

aspectul pielii?

„Este contrastantă, specială, sănătoasă. Contrastul este laitmotivul personalității mele, iar faptul că el se regăsește și pe piele este un motiv în plus să o iubesc exact așa cum este. Cât despre îngrijire, am învățat să-i ofer ce-mi cere, în funcție de sezon sau situație. Nu am un ritual extrem de strict. În general, folosesc mult SPF pe zonele depigmentate și creme cu ingrediente naturale.”

Acum își descrie pielea cum mi-ar plăcea și mie s-o fac, în termeni calzi:

„Pe lângă ritualul zilnic de îngrijire ce cuprinde etapele de curățare, aplicare de substanțe active targetate, hidratare, recomand și produse de camuflare a leziunilor. În cazul pielii cu vitiligo, rutina se adaptează tipului de ten de bază, însă fotoprotecția necesită o atenție sporită din cauza riscului mai mare de a dezvolta arsuri solare la nivelul zonelor albe, lipsite de melanină.”

explică medicul dermatolog.

Mara își descrie astăzi tenul

ca fiind sensibilizat,

dar de-a lungul timpului s-a confruntat cu mai multe episoade care l-au fragilizat: pete, roșeață, exces de sebum, acnee etc. Primele semne „neobișnuite” pe chip au apărut în adolescență, dar le-a negat existența în primă fază.


„Acneea se caracterizează prin apariția comedoanelor închise (puncte albe), deschise (puncte negre), papulelor, pustulelor (coșuri), nodulilor sau chisturilor. Apare de regulă la pubertate, în contextul modificărilor hormonale fiziologice, dar poate apărea și în viața adultă, în cazul unor dezechilibre hormonale patologice, dar și legate de ciclul menstrual, sarcină sau stres. Anumiți hormoni stimulează producția de sebum, care va duce la înmulțirea P. acnes, o bacterie sinonimă cu inflamație și apariția coșurilor. Factorul genetic este și el important, șansele de a dezvolta acnee fiind foarte mari dacă părinții au suferit de această problemă. Rutina de îngrijire nepotrivită o poate declanșa sau agrava, alături de machiajul excesiv, neîndepărtarea sa corectă, alimentația bogată în lactate și/sau glucide.”

Dna. Dr. Iulia Panțuru, medic specialist Dermato-Venerologie

„Conștient nu existau… sau nu păreau iritante, dar așa am început să port make-up. Mă arătam nepreocupată de acnee, voiam să par cool, dar de fapt cred că așa mă protejam de potențialele priviri, respingeri. Cu un «Nu îmi pasă» spus sau gândit fals. În realitate, furam fond de ten și concealer de la mama tocmai ca să ascund ce mi se întâmplă”,

îmi povestește Mara.

„Am învățat treptat să mă gândesc la relația dintre mine și piele ca la relațiile interumane – să îi accept caracteristicile fără să-mi propun să îl schimb sau să îl «rezolv», să am grijă de el așa cum aș avea de un prieten; să înțeleg că nu pot face problemele să dispară, dar să le gestionez când apar; să accept că vom avea conflicte, dar asta nu schimbă legătura dintre noi; să văd că atunci când reacționează e un semn că ceva nu e bine și că e felul lui de a-mi spune să take it easy.”

Cum a făcut pace cu tipul tenului său?

„Poate cel mai important lucru a fost să văd că degeaba îmi îngrijesc tenul pe care mi-l doresc dacă nu-l îngrijesc pe cel pe care îl am – pentru mine au fost două lucruri diferite multă vreme. O altă lecție: să nu îl mai privesc ca pe o problemă, ca pe ceva ce necesită o rezolvare, ci mai degrabă cu iubire și blândețe… și să-l ajut cu produsele potrivite”,

continuă Mara.

„O să merg pe definiția clasică a sensibilității – reacția fizică la stimuli și modul în care trimite un semnal din organismul meu. E ca un fel de alertă, un soi de protecție atunci când ceva nu merge bine, fie că e stres sau vreo rușine, în trecere rapidă și super roșie pe fața mea. Cred că ăsta este atuul lui: știe să comunice”.

Cum își vede tenul acum?

„În cazul tenului acneic, rutina ar trebui să conțină alfa și betahidroxiacizi cu ROL antiseboreic, exfoliant, kerato-reglatoR și antiinflamator. Produsele cu peroxid de benzoil, retinoizi, antibiotice locale, acid azelaic au și ele rol în tratament. Vom evita substanțele grase, onctuoase, ocluzive sau comedogene, pe când în cazul tenului cu vitiligo vom evita substanțele chimice agresive, iritante, de tipul peeling-urilor chimice, care pot declanșa noi leziuni sau le pot extinde pe cele vechi.”

recomandă expertul.

Deși aceste afecțiuni vizează numai pielea, efectele pot depăși aspectul estetic, venind la pachet cu neîncredere sau piedici proprii. În momentele de nesiguranță, machiajul corector poate fi soluția, ameliorând impactul psihologic.

Iată de ce Vichy a dezvoltat gama de fonduri de ten Dermablend, special adaptată pielii sensibile, cu imperfecțiuni.

adaugă specialistul.

„Primul lucru de care trebuie să ținem cont când alegem fondul de ten este să fie potrivit tipului de piele. În cazul vitiligo, ne vom adapta la tipul de ten de bază. Pentru cel uscat recomand texturile fluide, hidratante. Gradul de acoperire este important în funcție de multitudinea leziunilor și de severitate.

Pentru acnee și ten seboreic, vom alege texturi spumoase, aerate, minerale, care să atragă sebumul și să confere un aspect mat. Factorul de protecție solară este un plus. Fondul de ten trebuie să fie non-comedogenic, non-alergenic și bine tolerat. Nu în ultimul rând, nuanța potrivită este definitorie pentru a evita efectul de mască.”

Dermablend Fluid este o variantă excelentă pentru camuflarea leziunilor de vitiligo, în special pentru pielea uscată sau normală. Are o textură ușoară, fluidă, cu acoperire medie spre ridicată și SFP 35, plus o formulă noncomedogenică, hipoalergenică.

Are o textură aerată, pe bază de acid salicilic și eperulină, cu acoperire ridicată și SPF 25. Formula sa noncomedogenică și hipoalergenică oferă un finish mat și rezistență îndelungată.

Iar Dermablend Corectare 3D

este o alegere perfectă pentru tenul acneic sau pentru cel gras cu tendință acneică.

Mara rezumă perfect relația cu acest produs: „E ca atunci când ieși din casă cu o rochie frumoasă. Nu înseamnă că nu îți place de tine în colanți, dar are și estetica rolul ei. Vine la pachet cu energia tip «Azi pot să cuceresc un colț de lume». Sau poate e deal-ul pe care l-am făcut în adolescență… Poate, cumva, încă ne protejăm reciproc.”

Și cum standardul nu ar trebui să

existe de fapt, este pur și simplu

alegerea noastră când și dacă ne

învăluim pielea în fond de ten.

„în aceste cazuri, fondul de ten contribuie la ameliorarea calității vieții pacienților, permițându-le menținerea de relații sociale cu cei din jur și aducându-le în același timp un plus de încredere.”

conchide Dna. Dr. Iulia Panțuru.

Foto & video Raluca Mărgescu Beauty editor Mădălina Ionescu

Make-up

Edith Mihaiciuc


Coafură

Casiana Ciobanu Le mulțumim Casianei și Marei că au acceptat să facă parte din povestea noastră.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.