Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mădălina Ionescu

4 variante de skincare cocktailing pe care mai bine le eviți

BEAUTY SCHOOL

Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea în ultimii ani, dar și cu ajutorul medicilor dermatologi: o rutină de îngrijire sănătoasă și conștiincioasă înseamnă, în primul rând, moderație.

Iar la capitolul moderație ar intra, de altfel, și să rezistăm tentației de a combina anumite sau chiar multiple ingrediente. Adică skincare cocktailing-ul în exces. Pentru că, din dorința noastră de a vedea în oglindă pielea perfectă, pierdem din vedere nu doar că less is more, ci și că mixul anumitor activi poate dăuna pielii pe termen lung.

Practic, chiar dacă separat sunt extrem de eficienți, combinarea lor cu alte ingrediente (la fel de bune) ar putea irita pielea sau, mai rău, cauza alte probleme, ca acnee, alergii, dermatite etc. O listă scurtă în cele ce urmează.

VITAMINA C + RETINOL


Cele două funcționează optim în medii diferite de pH și, prin urmare, nu ar trebui să fie alăturate. Produsele pe bază de vitamina C sunt formulate pentru a fi aplicate în cazul unui pH mai scăzut de 3,5, atunci când pielea este mai alcalină, în timp ce retinolul face o treabă excelentă în prezența unui pH cu nivel de 5,5-6. Cel mai indicat este să folosești vitamina C dimineața, iar crema cu retinol să o lași pentru rutina de seară.

AHA/BHA + RETINOL


Acizii sunt recunoscuți pentru exfolierea stratului superior al pielii și îmbunătățirea neregulilor cromatice, iar retinolul are o acțiune similară, printre altele: ameliorează aspectul petelor hiperpigmentare și uniformizează. Dar împreună pot cauza uscăciune, roșeață, iritații și supraexfoliere. Așadar, apelează o dată pe săptămână la AHA/BHA, zi în care te ferești de proprietățile retinolului.

NIACINAMIDE + ACIZI


Un alt skincare cocktailing sub semnul interzis, cu atât mai mult dacă tenul tău este sensibil: niacinamida cu acizii, inclusiv cel ascorbic (vitamina C). De ce? Pentru că dă naștere unei reacții chimice denumite „niacin”, echivalentul iritațiilor și roșeții. Fie aplici ingredientele unul după altul la cel puțin 30 de minute, fie păstrezi niacinamida pentru dimineață și vitamina C sau restul acizilor pentru seară.

PEROXID DE BENZOIL + RETINOL


Această substanță cu nume demn de o lecție de chimie tratează și previne acneea, reducând inflamația și eliminând bacteriile care o întrețin. Dar fiind extrem de puternică, poate fragiliza sever pielea în combinație cu retinolul, un ingredient la fel de puternic. Cel mai bine ar fi să le separi în funcție de zile sau de momentele zilei (dimineața sau seara).

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.