
Mihai Ghiduc
1 aprilie 2019
Van Gogh la L’Atelier des Lumières. Un alt mod de a privi arta.
Am vizitat săptămâna trecută cea mai hot expoziție din Paris și am înțeles de ce e toată lumea încântată.
La Atelier des Lumières, într-o veche hală industrială transformată în spațiu de expoziții, operele lui Van Gogh prind viață, te înconjoară și te copleșesc. Iată o experiență vizuală și auditivă pe care va trebui să o încerci dacă vei vizita Parisul anul acesta.
E timp, expoziția ține până pe 31 decembrie.
Deschis anul trecut, în spațiul restaurat al turnătoriei Plichin din estul Parisului (în apropiere de celebrul cimitir Père Lachaise), L’Atelier des Lumières a găzduit mai întâi o expoziție de artă digitală dedicată lui Klimt.

Anul acesta, organizatorii s-au concentrat pe operele lui Van Gogh, alături de un alt show, dedicat picturii japoneze.
Foto: Culturespaces/E. Spiller

Show-ul folosește tehnologia AMIEX (Art Music & Immersive Experience), care coordonează imagini de înaltă definiție, folosind 140 de proiectoare, pe 3.300 de metri pătrați. Închipuie-ți proiecțiile de pe clădiri. Apoi închipuie-ți că ești în mijlocul acelor proiecții.
Van Gogh n-a fost ales fără motiv, spune Bruno Monnier, președintele Culturespace:„Vopseaua, culorile, liniile și motivele prezente în operele sale sunt perfecte pentru o expoziție imersivă. În doar 10 ani, Van Gogh a pictat mai mult de 800 de tablouri și a făcut peste 1.000 de desene: un tezaur imens. Picturile sale au transforamt istoria artei și tehnologia digitală e un mod excelent de a-i înțelege lumea”.


Trebuie să știi din start că ar fi bine să-ți cumperi bilete din timp: e coadă mare la intrare. Poți intra când vrei; show-urile digitale merg în rotație.

În La Halle, vei vedea „Van Gogh, La nuit étoilée”, urmată de o mai scurtă experiență numită „Japon rêvé, images du monde flottant”.

Te vei putea plimba prin întreaga expoziție, admirând picturile proiectate pe pereți înalți de 10 metri, pe furnale și scări, pe podea. Mergi cu atenție, nu doar pentru nu a lovi pe cineva, ci și pentru că, uneori, picturile animate pot să-ți dea, pentru scurt timp, senzația de vertij.

Show-ul realizat de Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto și Massimiliano Siccardi, cu ajutorul muzicii selectate de Luca Longobardi, te trece prin toate perioadele vieții lui Van Gogh, de la picturile realizate în Provence și cele despre natură, până la cele de la Paris, Arles și Saint-Rémy.

Nu rata nici sala oglinzilor, pe care o vei descoperi, ascunsă, undeva în dreapta sălii.

Alegerea Japoniei pentru al doilea show nu e întâmplătoare. Van Gogh a fost inspirat și influențat de pictura japoneză. Dacă te-au încântat vreodată animațiile lui Hayao Miyazaki, precum „Spirited Away”, vei avea adesea senzația că ești unul din personajele din acel show.

Mai există un studio, mult mai mic, dedicat artiștilor contemporani. În momentul de față, acolo rulează „Verse” de Thomas Vanz, o poveste despre crearea universului.

Biletele costă 14,50 euro (9,50 dacă ai până în 25 de ani). Poți ajunge cu metroul, la una din stațiile din apropiere: Voltaire sau Saint-Ambroise (linia 9), Rue Saint-Mau (linia 3) și Père Lachaise (linia 2).
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.