Mihai Ghiduc

Tech

Va fi 2020 anul telefoanelor pliabile?

_

Odată cu apariția ecrane OLED, care pe lângă calitatea imagini sunt flexibile, era doar o chestiune de timp până la primele telefoane care să profite de această caracteristică. Anul acesta apărut primele telefoane pliabile și aproape fiecare producător a încercat o abordare diferită.

_

Mai puțin diferite prețul, telefoanele cu ecrane pliabile trecând de 1.500 de euro și ajungând chiar la 2.000. La urma urmei, sunt primele încercări și probabil abia de anul viitor vom începe să le vedem folosite în jurul nostru. Principala diferență în abordare este dimensiunea.

_

Vrei să ai un telefon care seamănă cu cele de acum, dar care își dublează suprafața, odată desfăcut, sau unul care și-o înjumătățește? Samsung și Huawei au mers pe prima variantă, Motorola pe de a doua. În primul caz, mai există și discuția despre cum se desface telefonul.

Samsung Galaxy Fold

are ecranul în interior

Huawei Mate X

îl are în exterior

_

Oppo, o altă companie chineză care a anunțat un telefon pliabil, a făcut unul care seamănă aproape perfect cu cel de la Huawei. Xiaomi s-a inspirat tot de la Huawei, doar că telefonul lor, aflat doar la nivel de concept, se pliază altfel: există un ecran central și două părți care se pliază spre exterior. Iar posibilitățile sunt nenumărate.

Conceptul Xiaomi


_

Motorola s-a întors spre trecut și a încercat să creeze varianta modernă a unui icon. Razr a fost cel mai bine vândut telefon de tip clamshell, înaintea apariției iPhone-ului, așa că pentru pliabilul lor ui preluat atât numele, cât și aspectul.

Motorola Razr

Nou și vechi

_

Există avantaje dezavantaje pentru oricare dintre opțiuni. Telefoanele mari care, desfăcute, devin tabletă sunt mai puternice, Razr trebuie să facă niște compromisuri la nivel de specificații, pentru a putea obține un telefon mai mic, ceea ce-l face mai slab decât un telefon flagship obișnuit.

_

Pe de altă parte, Samsung și Huawei o problemă de portabilitate. E greu să te vezi purtând în buzunar un astfel de telefon. Motorola a rezolvat și problema portabilității, telefonul ăla vând jumătate din dimensiunea unui smartphone obișnuit când este pliat, și pe cea a spațiului dintre ecran, printr-un sistem de închidere care nu lasă spații vizibile.

_

Samsung Fold e deja pe piață (dar nu în România), iar Motorola dă drumul la preorders de sărbători și va face telefonul disponibil din ianuarie. Huawei Mate X se vinde momentan doar în China, deci și problema disponibilității va determina modelul care va domina piața pliabilelor până să apară niște modele noi.

_

Cel mai probabil, anul viitor va fi cel în care telefoanele pliabile vor începe să concureze actualele mobile, cel puțin la nivel de early adopters. Zvonurile spun că și Samsung și Xiaomi lucrează la telefoane pliabile de tip clamshell, precum Motorola Razr, de unde putem concluziona că varianta retro ar fi cea câștigătoare.

_

În momentul în care prețul se va apropia de 1.000 de euro, cam cât costă un telefon de top acum, vom știi mai bine spre ce variantă se va orienta publicul.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.