
Mihai Ghiduc
3 iulie 2019
Unde suntem cu Pride-ul?
A fost un an bun pentru mișcarea LGBT din România. După ce toamna trecută referendumul Coaliției pentru Familie a fost ignorat de votanți și, prin urmare, a picat, luna Pride de anul acesta a marcat câteva premiere.
s-au organizat evenimente noi ________
De exemplu, o săptămână Pride în Timișoara, un marș Pride în centrul Clujului, după ce vreme de doi ani s-au găsit scuze pentru a fi mutat la periferie, și prima petrecere Pride din Iași.
____________
Pride-ul românesc se desfășoară de 15 ani!
E ceva!
și este tot mai vizibil ________
Cel puțin în București, e acum un eveniment la care nu participă doar membri ai comunității, ci din ce în ce mai mulți susținători.
în ciuda opozanților ________
Manifestările homofobe nu au dispărut, sunt încă destul de vizibile și în mediul online, și în cel offline, dar eșecul de la referendum le-au făcut marginale. În cel mai rău caz, majoritatea a ales să fie indiferentă.

nu-i ideal
și trebuie făcut mai mult pentru a ajunge la toleranță și acceptare
____________
Nu-i o problemă rezolvată nici în alte părți unde Pride-ul se organizează de mai mult timp.

Stonewall
sunt revoltele care s-au petrecut acum 50 de ani, în New York, și au fost sărbătorite la Pride-ul de acolo
Pe scurt, în 1969... ________
... tensiunile dintre poliție și comunitatea gay din Greenwich Village au dus la o serie de revolte violente, care au dus la organizarea comunității LGBT și începtul luptei acesteia pentru drepturi civile.

50 de ani mai târziu
Au fost 150.000 de participanți la Pride, pe un traseu care a trecut, evident, pe lângă Stonewall National Monument.
și totuși ________
Din „State of Pride”, un documentar lansat în primăvară pe YouTube, aflăm că în Alabama abia anul trecut s-a organizat primul Pride.

Raymond Braun
Activistul și starul YouTube, a mai vizitat Salt Lake City și San Francisco, pentru a vorbi cu membrii comunității LGBT despre ce înseamnă Pride-ul pentru ei.
în românia ________
Membrii comunității încep acum să vorbească despre acest lucru, dar doar în orașele mari și asumându-și riscurile de a fi atacați, în continuare, în online, în moduri reprobabile.
Și totuși discută ________
Ba chiar și cei din comunitățile religioase încep să se deschidă – pagina „Crestini Pro LGBT Romania” e de urmărit.

ce mai e de făcut?
de rezolvat problema parteneriatului ________
Politicienii încă ezită să facă un pas concret în sprijinul comunității, iar când o fac, ca recentul proiect de lege al Dianei Tușa, o fac în cel mai greșit mod posibil. Deputatul PSD a propus conceptul de „uniune consensuală”, un soi de act notarial care atestă că două persoane locuiesc împreună și au anumite drepturi, care acoperă și cuplurile de același sex.
____________
Asociația Accept crede însă că proiectul e praf în ochi. L-am citit, și cred că Accept au dreptate.
Până atunci însă, luna pride s-a încheiat ________
E de apreciat că tot mai multă lume alege să sprijine evenimnentul și că, încet-încet, luna iunie e, în tot mai multe locuri din România, prilej de sărbătoare. Anul viitor, poate că Pride-ul va veni cu vești mai bune și mai mulți participanți.

mulțumim că ai citit
nu uita să dai mai departe!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.