DE IOANA ILIE
Urmărim ce se întâmplă cu comunitatea LGBT+ și adunăm la un loc cele mai proaspete și importante știri LGBT+ de peste tot din lume.
Un grup de cetățeni a inițiat un nou proiect de modificare a Constituției pentru a restrânge definiția familiei în actul fundamental, iar această acțiune a stârnit mai multe reacții critice în rândurile activiștilor LGBT+ din România. „Apariția unei noi inițiative cetățenești de modificare a articolului 48 din Constituție este total inoportună în condițiile actuale”, au declarat membrii Mozaiq pe pagina de Instagram a asociației.
„A strânge semnături pentru o astfel de inițiativă în timp de epidemie pune în pericol viețile a sute de mii de oameni, ceea ce arată iresponsabilitatea unui astfel de act politic. În al doilea rând, românii au transmis un semnal clar acum doi ani că #iubireanusevotează, iar drepturile fundamentale nu pot face obiectul unui plebiscit”, au mai adăugat reprezentanții Mozaiq.
În prezent, cuplurile formate din persoane de același sex din România nu beneficiază de o recunoaștere legală, România fiind una dintre ultimele țări din Europa care nu au legalizat căsătoriile gay sau parteneriatele civile.
Potrivit thelogicalindinan.com, 7.500 de profesori de la școlile municipale din regiunea de nord a orașului Delhi vor participa la un program de instruire axat pe înțelegerea particularităților identității de gen transgender.
Programul de formare va acoperi o serie de subiecte, inclusiv înțelegerea terminologiei, ce înseamnă să fii elev trans într-o școală, cum pot profesorii să creeze un mediu de susținere în școli pentru toate genurile, miturile și preconcepțiile, precum și judecățile de valoare asociate identității transgender.
ART200 este un festival de film queer apărut la inițiativa unor persoane din comunitatea LGBTQIA+, din pasiune pentru filme și cultură queer și din nevoia de a discuta și a aduce împreună cât mai multe persoane și identități din interiorul comunității.
„Ne dorim ca, prin filmele proiectate, evenimentele organizate și persoanele implicate, să încurajăm, în măsura în care putem, autoreprezentarea, colaborarea și o abordare intracomunitară a problemelor cu care ne confruntăm ca persoane LGBTQIA+”, spun organizatorii pe platforma online a festivalului.
Ediția de anul acesta a festivalului va debuta cu o expoziție de artă queer - lucrări din ariile pictură, desen, ilustrație, sculptură, instalație și fotografie, realizate de membrii comunității LGBTQ - , urmată de o serie de proiecții de film și dezbateri cu tematică LGBT+.
Festivalul va include și un workshop de film queer pentru tineri organizat în colaborare cu Super, festivalul de filme făcute de adolescenți și un workshop de poezie queer, care își propune să reunească 12 poete și poeți queer din întreaga țară. Află mai multe detalii despre programul proiecțiilor și evenimentele conexe, aici.
Potrivit Moscow Times, la sfârșitul săptămânii trecute artistul gay Alexander Donskoy a înălțat, cu ajutorul unor baloane umplute cu heliu, un steag rainbow de dimensiuni mari în Piața Manezhnaya din Moscova, care ulterior a plutit ore bune deasupra Kremlin-ului.
Artistul a declarat că acțiunea sa, intitulată „LGBT over Kremlin”, reprezintă un răspuns la criticile oficialilor conservatori ruși față de ambasadele străine, care au arborat în ultimele luni steagul rainbow la Moscova, pentru a marca #pridemonth.