
De Andreea Grecu
»
Vizită virtuală la estetician
Un ghid (foarte) detaliat despre injectările cu acid hialuronic
Acid hialuronic, botox, fire bioresorbabile, lipoliză injectabilă, microneedling, laser. Orice problemă estetică ai avea, sigur există și o procedură minim invazivă pentru ea. Trebuie doar să deții informația. Seria noastră „Vizită virtuală la estetician” își propune să facă lumină și să îți descrie tabloul complet al fiecărei proceduri, de la beneficii la riscuri și până la prețuri, pentru a-ți da imboldul să învingi dubiile legate de necunoscutul situației și să iei decizia corectă, în mod informat.
Documentăm tot procesul: din momentul în care apare tentația, până în cabinet și după, pe termen lung. Căutăm răspunsul la orice întrebare s-ar putea ivi pe traseul dorință-intenție–obstacole-decizie-acțiune și căutăm răspunsuri de la persoana cea mai îndreptățită să ni le ofere: medicul estetician (fie el dermatolog sau chirurg estetician).
Pentru că acolo este singurul loc unde îți recomandăm să apelezi la injectări sau alte proceduri estetice, sub supraveghere medicală de specialitate, într-o clinică de încredere. Nu te lăsa ademenită de prețuri mai mici: trebuie să știi că există o „piață neagră” inclusiv pentru fillere și poți risca să fii injectată cu substanțe contrafăcute, adică nereglementate, netestate, deci periculoase.

Prima oprire: injectările cu acid hialuronic
Ce este acidul hialuronic?
Probabil cel mai popular filler, acidul hialuronic se bucură de mare apreciere în rândul esteticienilor, grație versatilității sale, dar și în rândul pacientelor, care doresc volumizarea anumitor zone ale feței, întinerire sau o înfrumusețare generală.
„Acidul hialuronic este un glicozaminoglican împrăștiat uniform la nivelul pielii noastre cu scopul de a menține hidratarea în zonă. Acesta este un umectant, adică atrage apa: o moleculă de acid hialuronic atrage 1000 molecule de apă. Prin injectarea de acid hialuronic putem umple ridurile, dar și îmbunătăți calitatea pielii”,
explică dr. Dana Bratu, medic dermatolog și director medical în cadrul clinicilor DermaBeauty.
Înainte de orice, este util de știut că există două tipologii de acid hialuronic de tip filler. Există o dată varianta cross-linkată, așa cum este cunoscută în limbajul esteticienilor, care alcătuiește un gel vâscos menit să umple structurile unde este injectat, atât de apreciată pentru îmbunătățirile sau modificările estetice pe care le poate aduce.
Cum mă pot ajuta fillerele?

„Vorbim despre produsele de volumetrie facială ce pot augmenta buzele, pomeții, umple ridurile, cearcănele etc. Scopul acestora din urmă este să refacă forma feței, să ridice pielea și să creeze un aspect mai odihnit, mai fresh și mai conturat”, precizează dr. Bratu.
Însă fillerele cu acid hialuronic se pot dovedi utile și pentru cele ce nu își doresc modificări estetice. Cum? Ajungem la a doua variantă, cea non-cross linkată, mai puțin renumită decât sora ei faimoasă, dar cu beneficii semnificative pe partea de îngrijire și calitate a pielii.


În cazul acesteia „nu există legături între moleculele de acid hialuronic și el se poate difuza liber la nivelul pielii. Pacientele care au tenul uscat apelează la injecții cu cocktailuri de acid hialuronic, vitamine și minerale pentru hidratare, luminozitate și îmbunătățirea texturii pielii”, menționează dr. Dana Bratu.
Cui NU se adresează acest filler?
„Foarte multe persoane își doresc astfel de proceduri, însă medicul trebuie să analizeze corect forma feței și să stabilească dacă o injectare cu acid hialuronic ar aduce o îmbunătățire estetică sau nu. Nu vom efectua astfel de intervenții femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care au infecții active ale pielii (herpes), au trecut recent prin Covid dar nici celor care au așteptări nerealiste,” punctează medicul estetician.
M-am decis: injectările cu acid hialuronic m-ar putea ajuta. Ce fac mai departe?
Este esențial să cunoști cum acționează și ce îmbunătățiri poate aduce injectarea cu acid hialuronic pentru a decide în primă fază dacă are sens sau nu să apelezi la ea. Dacă ai decis că te poate ajuta, următorul pas este să îți cauți un estetician cu care să rezonezi pentru că doar el poate analiza corect și obiectiv dacă așteptările tale sunt realiste și realizabile și te poate consilia în privința cantităților sau a zonelor vizate.
Cum idealul în frumusețe este atât de subiectiv, fiecare medic are propriul stil și viziune, reflectate în rezultatele sale. Analizează cât mai multe până să iei decizia și asigură-te (mă repet) că alegi un medic specializat în estetică și o clinică de încredere. Este totuși un act medical și nu este cazul de vreun compromis, în joc este sănătatea ta, dar și aspectul, iar riscurile există.
Ai găsit un medic potrivit ție, ai făcut programarea și a venit și ziua consultației. Probabil te întrebi ce urmează și cum va decurge. Injectarea poate avea loc în aceeași zi cu prima consultație? Depinde. Există câteva condiții care trebuie îndeplinite înainte de injectare pe care medicul ți le va explica. Dacă ai norocul să le întrunești, te poți bucura de injectare chiar atunci, după o discuție amănunțită în fața oglinzii.
„Înainte de injectările cu acid hialuronic recomand să opriți cu o zi-două înainte exfolierea tenului cu agenți mecanici (microdermabraziune, gomaj) sau chimici (hidroxiacizi, retinoizi), să nu consumați cafea, cola, energizante în ziua intervenției și, dacă este posibil, să opriți cu 3 zile înainte medicamentele antiinflamatoare și antibiotice”, recomandă medicul estetician.
Injectările la nivelul buzelor pot reactiva virusul herpetic, așadar „persoanele care suferă de herpes labial recurent (mai mult de 3-4 episoade pe an) sunt sfătuite să ia medicamente antivirale cu 2 zile înainte și în ziua intervenției dacă se va lucra în aria periorală.”
Cum decurge consultația?
„Evaluăm istoricul medical: aflăm dacă există afecțiuni ce ar împiedica efectuarea procedurilor estetice (tulburări de coagulare, reacții alergice la una din substanțele folosite în anestezie locală precum lidocaina etc). Apoi discutăm despre istoricul cosmetic: ce tip de intervenții a mai efectuat anterior și ce beneficii au adus. Discuția se face în fata oglinzii astfel încât să putem discuta în detaliu despre fizionomia facială și modul în care pacienta se percepe sau atributele faciale emoționale,” explică dr. Dana Bratu.
„De multe ori pacientele spun că arată obosite sau triste chiar dacă s-au odihnit foarte bine, însă prezența cearcănelor profunde sau a ridurilor de la colțurile gurii dau această impresie. Uneori îmi menționează că cei din jur le cataloghează drept „supărate” din cauza ridurilor dintre sprâncene,” detaliază medicul asupra atributelor faciale emoționale.
„Pe scurt, nu căutăm să arătăm ca la 20 de ani dar ne dorim ca fața noastră să emane emoții pozitive: aspect odihnit, vesel, mai puțin lăsat.”
Dacă toate criteriile au fost îndeplinite, ajungem și la partea mult așteptată: injectarea. Cum decurge: „se discută cu pacienta despre un plan de tratament în care stabilim cantitatea de acid hialuronic injectată și locul puncțiilor astfel încât pacienta să știe ce buget poate aloca fiecărei ședințe de tratament. După ce ne hotărâm asupra priorităților (zonele maxim de interes estetic), pacienta este demachiată și i se aplică de către asistentă crema anestezică.”
În acest punct, întrebarea care urmează este firească: doare? Atât medicul, cât și cunoștințe care au apelat la fillere confirmă că nu este dureros (ba chiar că nu au simțit nimic), mai ales că totul decurge rapid. „Tratamentul este confortabil și durează de obicei între 10-15 min,” ne asigură dr. Bratu.
La ce să te aștepți imediat după?
Nu vei vedea direct imaginea finală, cea la care visai în momentul în care ai luat decizia - aceasta se va observa în decurs de 7-10 zile. În schimb, așteaptă-te ca pielea „să fie ușor eritematoasă, pot apărea și echimoze (vânătăi), prurit, edem, inflamație la locul injectării, dar toate acestea se remit spontan la cateva zile după injectare”, explică medicul „Persistența reacțiilor inflamatorii mai mult de 7 zile sau apariția oricărei reacții adverse trebuie raportată medicului.”
Ce trebuie să facem și să NU facem după intervenție?
„Recomandăm a nu se aplica make-up în primele 24 de ore post tratament, ci o cremă calmantă, lipsită de iritanti (fără parfum, alcool, uleiuri esențiale). În seara intervenției pacientele vor dormi cu fața în sus pentru a nu presa acidul hialuronic proaspăt injectat și a crea asimetrii. În primele zile nu recomandăm sauna, căldura puternică, solarul sau expunerea la soare. După acest interval el începe sa se integreze în țesut și restricțiile se diminuează”, sfătuiește esteticianul.
Cât de des trebuie repetată?
„Intervențiile nu se repetă regulat, ci stabilim, în funcție de nevoi, posibilitatea efectuării unui retuș la câteva luni pe anumite zone”, clarifică dr. Bratu.
„Acidul hialuronic injectabil are caracteristici diferite în funcție de zona facială injectată. Spre exemplu, un acid hialuronic folosit în zona periorală, care este o zonă foarte mobilă, poate avea o remanență de până la 9 luni la prima injectare, însă un acid mai vâscos ce se va injecta profund, în scop de lifting, în pometi sau bărbie, durează aprox. 2 ani.”
Nu mă regăsesc cu noua imagine - ce fac?
Așa cum menționam anterior, acidul hialuronic nu oferă o modificare permanentă și se va resorbi din organism complet în câteva luni. Dacă nu poate aștept atât, „există și varianta injectării de hialuronidază, o enzimă ce dizolvă acidul hialuronic și pielea va reveni chiar de a doua zi la forma dinainte de injectare.”
La ce prețuri să mă aștept?
Depinde. „Prețurile variază în funcție de cantitatea de acid hialuronic injectată. În clinicile noastre, pentru augmentarea buzelor folosim 1 ml de acid hialuronic și costă 310 euro, însă pentru un lifting lichid vorbim de sume ce pot ajunge la 2000 euro”, specifică dr. Dana Bratu.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.