Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Un an de la referendum și un clip despre libertate

_

A trecut un an de la referendumul eșuat al Coaliției pentru Familie și mai toată lumea a ținut să marcheze cumva acest lucru, după caz, fie sărbătorind acel boicot ce părea imposibil, fie plângând după episoadele din „The Handmaid's Tale” pe care n-au putut să le pună în practică.

_

Să fim cinstiți: anul trecut, când se părea că valul iliberal cucerește Europa, puțină lume a crezut că acel referendum nu va trece. Să fim și realiști. Chiar dacă, pentru moment, nimeni nu pare a încerca să reia asaltul asupra Constituției, adevărul e că nu s-a schimbat mare lucru.

Dar am avut un curcubeu aniversar



_

Acea definiție a familiei a rămas în Codul Civil, introdusă acolo acum un deceniu de reprezentanții unor partide care acum ne cer voturile, iar actuala Curte Constituțională, profund conservatoare, a tras de timp cât a putut când a fost vorba de recunoașterea căsătoriilor gay din alte țări.

_

Veste bună e că, potrivit celor mai noi sondaje, românii sunt ceva mai puțin intoleranți și, cu siguranță, discuțiile de la referendum au contribuit la asta. Vestea proastă e că orice discuție despre parteneriatul civil e considerată toxică și amânată măcar până după alegerile generale.

Un clip controversat


_

O campanie publicitară pentru eMAG avându-l drept protagonist pe Mihai Șora a stârnit pasiuni nebănuite pe internet. Trecând peste faptul că n-a fost neapărat o idee bună să folosești conceptul de libertate pentru a promova un magazin online (deși, iată că o discut aici), inflamarea pare puțin exagerată.

_

Unii s-au supărat că Șora e văzut ca un simbol a mișcării #rezist, pentru că a participat la proteste, și acum e în reclame. Alții au luat în discuție trecutul întortocheat și complicat al filosofului de 102 ani. Alții i-au vandalizat, la propriu, pagina de Wikipedia.

_

Se pare că există un test despre cât de anticomunist ai fost (caz în care ți se șterg orice fel de alte păcate ideologice) și Șora nu l-ar fi trecut. Radu Burnete are o părere despre asta.



_

Și, apropo de comunism, s-a văzut, încă o dată, că toată lumea crede că vorbește același lucru, dar de cele mai multe ori se referă la chestii total diferite. Mihai Popescu vine cu un set de definiții clarificatoare.



_

Revenind la Șora, se pare că Papaya, agenția din spatele clipului, s-a specializat în genul acesta de minifilme dramatice și lacrimogene. A făcut-o și când a fost referendumul pentru familie (mulți dintre contestatarii de acum nu i-au iertat pentru acel lucru), și când a fost campania (eșuată) pentru „Cumințenia pământului”.

Ba chiar au mai făcut unul pentru Hope and Home for Children, cu Victor Rebengiuc. Necontroversat.

IIIII



O moțiune cu bucluc


_

După ce toată săptămâna trecută s-a dat o bătălie intensă pentru când să se citească și voteze noua moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, bătălie care a fost câștigată de opoziție, există speranțe destul de mari că votul de joi, 10 octombrie, va duce la schimbarea guvernului.

_

Ar fi o lovitură dramatică pentru PSD, care s-ar putea trezi cu candidatul la prezidențiale înfrânt cu doar două zile înainte de începerea campaniei electorale oficiale. Pe de altă parte, nici Iohannis n-ar fi prea încântat dacă moțiunea pică, fiindcă a pariat pe un guvern nou.

_

Dan Barna, candidatul USR care speră să prindă turul doi chibițează de pe margine, știind că o înfrângere a lui Dăncilă i-ar da ceva speranțe să prindă finala. Și vine cu propuneri de scutiri de taxe pentru diaspora, deși Vlad Tăușance crede că altele ar trebui să fie lucrurile care-i aduc pe români înapoi acasă.



Un mic update despre CNC


_

Povesteam săptămâna trecută de micul scandal iscat de felul în care Consiliul Național al Cinematografiei a decis cine primește finanțare pentru niște filme. Nu știam însă că dezinteresul juraților e atât de mare încât să nici nu se uite cu atenție la scenariile pe care le notează.

Radu Ciorniciuc are o poveste amuzantă (dacă n-ar fi tristă)

IIIII



De ce urăsc criticii noul „Joker”?


_

Dacă tot suntem la filme, există o evidentă falie între părerile criticilor și ale publicului față de noul „Joker” cu Joaquin Phoenix. Deși, ce-i drept, toată lumea e de acord că Phoenix joacă excelent.

_

Problema pare a fi de altă natură: „lipsa substanței” sau „glorificarea violenței”. Unii cred chiar că-i un film de-a dreptul periculos, un fel de strigăt de luptă pentru tinerii inceli. Periculos a fost considerat însă și „Fight Club” la vremea lui. Acum e un clasic.

_

„Joker” a avut cele mai mari încasări în prima săptămână de la lansare, pentru luna octombrie, în ciuda cronicilor, iar discuțiile par să nu se oprească aici, pentru că urmează sezonul premiilor, iar Phoenix pare să-și fi câștigat un loc pe niște liste de nominalizări.

_

Cum spuneam și la Șora, controversele atrag atenția. Este probabil unul dintre motivele pentru care lumea s-a înghesuit în cinematografe ca să vadă ce-i cu toate discuțiile astea.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.