
De Irina Munteanu Ilustrație de Irina Perju
Semne de solidaritate
Fluxul continuu de știri despre războiul din Ucraina poate fi copleșitor. Uite cum poți ajuta concret
»
În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina și pe măsură ce agresiunile continuă, iar oamenii sunt forțați să-și părăsească casele și țara de teama atacurilor, ajutorul umanitar de care au nevoie e în creștere.
»
Dacă vrei să dai o mână de ajutor și nu știi de unde să pornești am adunat aici o serie de inițiative și ONG-uri către care poți dona. Este o listă care crește zilnic și pe care o updatăm constant.
Câteva variante prin care poți să ajuți
»
Peste 200.000 de membri s-au strâns pe grupul de Facebook „UNIȚI PENTRU UCRAINA - Єдині за Україну - United for Ukraine” pentru a oferi adăpost și transport pentru refugiații ucraineni. E important să te înscrii pe formularul de mai jos pentru o bună coordonare a resurselor și un mediu safe pentru refugiați.
Pe Refugees.ro există o hartă interactivă a inițiativelor de sprijin de pe toată suprafața României, de la adăposturi pentru animale, la oferte de cazare și transport.
La Spitalul Militar Central din București (Calea Plevnei, nr. 134) se poate dona sânge pentru militarii și cetățenii ucraineni răniți. Centrul funcționează zilnic, între orele 8.00 şi 14.00. În plus, centrele de transfuzie din toată țara își extind programul: de luni până vineri, între 07.30 și 17.30. Câteva sfaturi de care să ții cont înainte de donare, mai jos.
În sprijinul cetățenilor ucraineni care tranzitează Bucureștiul, Primăria Capitalei a pregătit la Gara de Nord un punct de informare și coordonare cu privire la căile de acces și mijloacele de transport. Tot acolo au fost amenajate mai multe spații de cazare temporară și ajutor, unde te poți înscrie ca voluntar. În plus, refugiaţii din Ucraina se pot deplasa gratuit cu CFR Călători.
Mame ajută mame este o inițiativă caritabilă a peste 50 de mame care se duc zi și noapte în Gara de Nord (București) sau își fac casa disponibilă și ajută refugiații cu tot ce au nevoie: transport, cazare, mâncare, haine, încălțăminte, bilete pentru destinațiile lor, sprijin juridic, navigare în sistemul medical din România și consultații medicale la domiciliu. Le poți susține acțiunile prin donații financiare, voluntariat și mese calde.
Pentru donații financiare te poți îndrepta către următoarele organizații: Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), o instituție umanitară independentă care acționează pentru a ajuta victimele războiului și ale violenței interne.
Poți opta totodată să donezi direct către Crucea Roșie Română, care oferă sprijin uman și logistic în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități, în punctele de triaj, acordă prim ajutor de bază, suport psihosocial și serviciu de restabilire a legăturilor de familie. Prin SMS, la 8825, cu textul UMANITATE, se pot face donații de 2 euro.
Salvații Copiii Ucraina oferă ajutor milioanelor de copii ucraineni aflați în pericol fizic, suferință emoțională și în situația de a fi nevoiță să își părăsească domiciliul. Organizația neguvernamentală furnizează hrană, pături și adăposturi de urgență copiilor și familiilor acestora.
Salvați Copiii România lucrează în punctele de frontieră cu Ucraina și oferă ajutor umanitar copiilor și familiilor acestora care se refugiază din calea războiului, evaluează constant nevoile și sunt în legatură cu autoritățile.
Black Women for Black Lives s-au organizat încă din primele zile de război să strângă fonduri pentru studenții de culoare rămași în Ucraina și continuă să îi sprijine cu tot ce au nevoie.
Revived Soldiers Ukraine este o organizație non-profit dedicată acordării de ajutor și îngrijire medicală cetățenilor ucraineni, în funcție de nevoile urgente.
Sunflower of Peace este un grup creat de Katya Malakhova care oferă rucsacuri de prim ajutor medicilor și paramedicilor din prima linie, fiecare rucsac având capacitatea de a salva până la 10 vieți: soldați ucraineni, civili, voluntari și copii.
Te poți implica și ca voluntar în aceste inițiative: Code for Romania lucrează la un ecosistem digital de sprijin și caută traducători (UKR-RO, RO-UKR, RU-RO, RO-RU) și voluntari (development, asistență juridică, general).
Platforma asta transformă Iașiul într-o alternativă profesională reală pentru ucraineni: Ukrainians in Iași. Poți să intri și pe contul de Facebook, unde găsești noutăți.
Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA) colectează fonduri de ajutor pentru grădinile zoologice din Ucraina.
1/ Oferă informații utile (și verificate)
»
Ce mai poți face, pe lângă donații
»
E important să te asiguri că informațiile pe care le dai mai departe sunt corecte. Detalii despre procedura de azil și modul de intrare în România a persoanelor din Ucraina găsești pe pagina Refugees Welcome to Romania.
»
Dopomoha.ro este un ghid general de informare și sprijin pentru cei care fug de războiul din Ucraina și vor să se adăpostească în România. Creată de Code 4 Romania, platforma e disponibil în limbile ucraineană, română, engleză și rusă și e actualizată cu informații utile verificate de IOM Romania, Romanian National Council for Refugees - CNRR, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, UNHCR România.
»
Code4Romania a lansat încă două platforme pe lângă dopamoha.ro: sprijindeurgenta.ro, prin care poți să oferi orice tip de resursă către echipa care coordonează eforturile de salvare, și unacoperis.ro, pentru cei care vor să-și pună la dispoziție spațiile disponibile sau au nevoie imediată de cazare.
»
Consiliul Național Român pentru Refugiați monitorizează situația de la frontiere și oferă asistență și consiliere juridică despre procedura de azil în România persoanelor sosite din Ucraina.
»
Guvernul României a lansat o platformă de centralizare a tuturor ofertelor de asistență umanitară din partea persoanelor fizice și juridice (bunuri materiale, servicii, cazare, transport și altele).
Call Center-ul de Solidaritate, inițiat de Geeks For Democracy, e acum funcțional. La 0377.300.300, cei forțați de război să părăsească Ucraina pot obține zilnic informațiile de care au nevoie. Disponibil în română, engleză și ucraineană, între orele 8.00 - 22.00.
»
Organizația Internațională pentru Migrație România a structurat în limba română, ucraineană și engleză informații complete despre intrarea în Romania. Există și un format ce se poate printa.
»
Poliția de Frontieră transmite informații despre traficul de la frontieră și punctele de vamă prin care se poate intra în România.
»
Și un call center pentru informații despre azil și informații pentru ucraineni (limba engleză, rusă și ucraineană, pe Whatsapp) 004 0765 861 888
»
Jobful, start-up românesc, a creat o platformă de recrutare pentru ucrainenii refugiați în România, care intenționează să rămână aici pe termen mediu sau lung, iar BestJobs a introdus eticheta „Ukrainian friendly job”.
»
Conform edupedu.ro, copiii și tinerii ucraineni se pot înscrie la școlile de stat din România. Mai jos, o listă cu 160 de instituții particulare care pot primi peste 1.300 de elevi.
»
ArtHub a deschis un centru cultural unde copiii se pot juca sau participa la tot felul de activități, iar părinții, interacționa.
»
Medicii sau pacienții (atât din Ucraina, cât și care se află acum în România) care au nevoie de sprijin se pot baza pe o linie telefonică globală pusă la dispoziție de Roche: +36 146 182 58.
2/ Participă la proteste, semnează petiții
»
Ce mai poți face, pe lângă donații
Proteste pașnice se organizează zilele acestea peste tot în lume - din Tbilisi până în New York, Londra, Paris și București. Protestul rămâne o formă de solidaritate importantă așa că te încurajăm să fii la curent cu astfel de inițiative. Până acum au avut loc manifestații de solidaritate în fața Ambasadei Ucrainei din București (blvd. Aviatorilor 24).
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.