
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Tu ce-o să faci când se termină carantina?
_
De obicei, după Paște ne pregăteam pentru minivacanța de 1 Mai. Mai o mare, mai un munte, un city break. Cum anul ăsta pică vineri, deja de miercuri n-ar mai fi răspuns nimeni la telefon. Ce vise, ce vremuri! Noua noastră țintă e cu două săptămâni mai încolo. 15 mai – ziua în care se încheie starea de urgență.

AMR 18
_
Partea bună este că, după 15 mai, vei putea ieși din casă fără patalama semnată, o veste bună pentru cei îngrijorați de consumul excesiv de foi A4. Probabil se vor deschide și parcurile, se pare că nu și mall-urile, dacă e să ne luăm după declarațiile lui Arafat. Vestea proastă? Coronavirusul nu va dispărea ca un coșmar din care o să ne trezim peste trei săptămâni.
_
Va trebui să ne obișnuim cu un nou ritm, să descoperim noi reguli de conviețuire. Distanțarea socială va continua, de data aceasta fără impunere de la stat, purtatul măștilor, dacă nu va deveni direct obligatoriu, va fi un semn de respect al celor din jur, iar fiecare tuse și strănut vor fi privite ca alerte biologice. Și vom sta cu ochii pe știri, gata să ne autoizolăm de bunăvoie dacă izbucnește vreun focar de epidemie.
Vestea tristă este că nu prea are sens să ne facem planuri pentru vacanța de vară.
I I I I I

O demitere cu bucluc
_
Doctorul Adrian Streinu-Cercel a venit cu o viziune proprie asupra modului în care vom ieși din starea de urgență, care presupunea izolarea în continuare a persoanelor vulnerabile, în special a bătrânilor, dar și a celor peste 40 de ani, în afara activităților esențiale. Ideile sale au stârnit indignarea tuturor, iar planul a pierdut la puncte și pentru că se numea „Vacanța mare”.
_
Asocierea cu grupul de umor a fost mai la îndemână decât cea cu relaxarea de peste vară. Ideile doctorului au fost respinse, iar acesta a fost demis de la conducerea comisiei care se ocupă de gestionarea situației produse de COVID-19.
_
Dincolo însă de modul lipsit de tact prin care a ridicat problema, întrebarea rămâne: ce se întâmplă cu persoanele vulnerabile după ce ieșim din carantină? Cum poți minimiza riscurile la care sunt acestea expuse? Cel mai probabil, povara răspunsului se va muta de la stat la fiecare persoană în parte.

Nu bea clor!
_
Președintele american a șocat din nou lumea când a întrebat, subit, în mijlocul unei conferințe de presă, dacă nu cumva am putea trata coronavirusul cu injecții cu clor. Sau, ce-ar fi dacă ne-am dezinfecta cu ultraviolete. Ambele idei sunt extrem de periculoase pentru sănătate, iar faptul că Trump are astfel de „revelații” în public e de-a dreptul îngrijorător.
_
După 24 de ore de miștouri și avertismente – adresate mai ales acelora care încă au încredere în liderul de la Casa Albă –, acesta a revenit asupra declarațiilor, spunând că a fost vorba de „sarcasm”. Yeah, right! Cu excepția fanilor, nu l-a crezut nimeni, dar măcar n-o să se mai apuce vreunul să-i urmeze ideile.
Consecința mai directă a acestei gafe este că Trump a renunțat la conferințele de presă zilnice despre coronavirus.
I I I I I

Schrödinger’s Kim
_
Weekendul a venit cu știrea bombă că liderul nord-coreean Kim Jong-un a murit. Sau a fost operat și e în comă. Sau a intrat în autoizolare, într-o stațiune de pe litoral. Totala lipsă de transparență a țării conduse de acest dictator provoacă acest gen de speculații atunci când liderul dispare fără urmă vreme de două săptămâni.
_
De la operație ratată pe inimă la izolare de frica coronavirusului e o distanță destul de mare și, până la o veste oficială, e destul de greu să-i pregătim necrologul.

Mai multe informații utile, în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.