

Delicii culinare desăvârșite
Traseu imaginar prin Austria


Pârtii nesfârșite. Vinuri aromate. Muzee grandioase. În numărul de iarnă Glamour am decis să mergem un pic mai departe de lucrurile binecunoscute și să încercăm să aflăm ce face ca Austria să fie unul dintre cele mai iubite locuri de vacanță. Are, desigur, mare legătură cu oameni pasionați, care pun lucrurile în mișcare.


Te tentăm să începi această aventură alături de noi, descoperind brânzeturile locale, cu tradiție de mii de ani, pentru ca mai apoi să ciocnim un pahar de vin în minunata podgorie de familie a trei frați viticultori.



Băieții cu laptele
Îți facem cunoștință cu „Milchbuben” sau, în traducere, „băieții cu laptele din Tirol”: Markus și Thomas Ehammer sunt doi frați din Hopfgarten, un sat mic din Tirol, și împreună dețin o companie agricolă sau, așa cum le place să o numească, o brânzărie.


Părinții le-au primit cu brațele proiectul și au venit cu o singură condiție – „dacă pornesc afacerea, totul trebuie să fie ca la carte.” Așa că nu au mai stat pe gânduri și s-au dus cu prima bucată de brânză la hotelurile din regiune, iar lucrurile au mers bine pentru că toți își doresc să lucreze cu produse regionale.


Între timp, au început să livreze și magazinelor, au construit parteneriate extraordinare și lucrează pe picior de egalitate cu acestea. Cât despre oaspeții lor, aceștia pun mare accent pe locul de proveniență al alimentelor, așa că în fiecare sâmbăta au deschis chiar și un mic magazin pentru clienții dornici să îi cunoască și să discute cu ei. Și au o grămadă de lucruri interesante de aflat.


Cum ar fi faptul că Milchbuben produc în mare parte brânză sau cașcaval moale (Camembert, Brie), care deși se obțin repede (este nevoie doar de 10-14 zile în spațiul de maturare pentru a fi gata), nu rezistă mult, așa că trebuie să fie atenți în permanență la piața pe care vând.


Pe lângă combaterea risipei de alimente, cei doi și-au luat și angajamentul ca produsele lor să nu afecteze mediul înconjurător – de la hârtia sustenabilă și cartoanele ușor de reciclat în care sunt ambalate produsele, la modul în care sunt obținute acestea. Iar când totul este dublat de o prezență online fresh și o mare varietate de produse, rezultatul este excelent.

Frăția vinului
Continuăm maratonul de desfătare și luăm drumul vinului alături de trei ghizi excelenți. La nord de capitala Austriei, în Loidesthal, îi întâlnim pe Viktoria, Leonhard și Mathias Schödl, trei frați viticultori, care au moștenit afacerea de la părinții lor în 2011 și de atunci se dedică în mod profesionist producției biologice de vin.


Pentru că părinții lor se ocupau de podgorie pe lângă joburile principale, cei trei s-au decis să preia ei afacerea, podgoria Schödl, și cum fiecare se pricepea la altceva – cei doi frați la vie, Viktoria la distribuție,marketing și controlling – nu a fost prea greu să formeze o echipă. Și-au dorit să inițieze un circuit natural închis în regiune, astfel că mecanismul businessului lor e simplu – colaborează cu fermierii din zonă și, în schimbul bălegarului pe care îl folosesc, ei își oferă vinul.

Pentru cei trei, soiul Veltliner verde reprezintă Austria întrucât poate fi găsit doar acolo, dar și pentru că este „acidulat, activ, sclipitor și uneori cam obraznic”. Când vine vorba despre colaborări, a căror importanță austriecii pare că au înțeles-o mai bine ca oricine, aceștia lucrează împreună și cu alte companii din domeniu, cum ar fi Austria Wine Marketing, companie care aduce somelieri de peste tot din lume pentru a încerca experiențele gastronomice locale și vinurile regionale sau doar pentru a cunoaște pur și simplu regiunea.


Despre podgorie, frații spun că este „cel mai de preț bun al lor și își doresc să o protejeze, iar asta nu poate fi posibil decât printr-o producție sustenabilă”. Asta presupune moduri diferite de lucru și de a implementa anumite procese sustenabile – de la cum tratezi pământul, la reziduurile de grajd de la fermele din regiune cu care colaborezi.


Traseul nostru imaginar prin Austria are parte de mai multe opriri. Dacă vrei să citești despre ele toate și să-i cunoști pe cei cinci ghizi care ne-au îndrumat, nu uita să cumperi numărul de iarnă Glamour.

Safe travels
După două luni de lockdown, în luna mai, Austria a fost prima țară din Europa care a redeschis industria gastronomică și hotelieră, cu un concept de prevenție și siguranță care a inclus toate palierele turismului.

Alături de Crucea Roșie Austriacă, a fost pus la punct Programul Național de Testare prin care hotelierii, ghizii urbani sau monitorii se pot testa regulat și gratuit, și a fost dezvoltată aplicația Stopp Corona, o aplicație de track&tracing, care are scopul de a sparge lanțurile de infecție și de a anunța utilizatorii dacă au fost în preajma unui contact confirmat pozitiv.


Respect pentru reguli și precauție, două aspecte importante despre care se vorbește, iată, și în acest al doilea val: lockdown-ul parțial a fost prelungit în Austria tocmai pentru a putea da startul sezonului de iarnă în siguranță pe 7 ianuarie 2021. Până atunci, toate unitățile gastronomice dimpreună cu hotelurile sau unitățile de cazare rămân închise. Asta nu ne împiedică să stăm cu ochii pe site-ul oficial pentru update-uri legate de călătorii, iar între timp să plănuim imaginar și să așteptăm răbdători până când ne vom face din nou vacanțele în orașe ca Viena, Salzburg, Graz sau la munte, în Sölden, Kaprun sau Ischgl.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.