Ioana Ilie

14 martie 2019

Tinerii din România se solidarizează cu mișcarea globală Fridays For Future și protestează pe tema încălzirii globale


Sute de tineri din România se alătură mișcării globale pentru mediu inițiate de adolescenta Greta Thunberg și ies în stradă astăzi în câteva orașe din țară să sancționeze lipsa de măsuri ale guvernului în perspectiva schimbărilor climatice tot mai amenințătoare.


Adolescenta suedeză de 16 ani a demarat o campanie inedita încă din vara anului trecut, prin care atrage atenția politicienilor asupra problemelor de mediu presante din prezent: industrializarea masivă și comportamentul comod și consumerist care au condus la starea catastrofală în care a ajuns mediul.

„I don't want you to be hopeful, I want you to panic' este mesajul ei către politicieni și societatea civilă, cu privire la creșterea cu câteva grade a temperaturilor globale, preconizată de oamenii de știință de la Intergovernmental Panel on Climate Change.




Sute de adolescenți și tineri din România se solidarizează cu apelul la acțiune colectivă al Gretei și organizează astăzi, pe 15 martie, câteva initiative în stradă, în București, Cluj, Tg. Mureș, Pitești, Piatra Neamț și Iași. În paralel, zeci de mii de tineri și adolescenți vor protesta în alte peste 1300 de orașe din întreaga lume.



Fridays for Future, București, 15 martie, ora 16:00, Piața Universității

„Pentru a reuși să atingem obiectivele Acordului de la Paris care vizeaza reducerea cantității de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, este esențial să facem câteva schimbări serioase. Este nevoie să adaptăm mentalități și comportamente: mașina să nu mai fie literă de lege, să începem să alegem bicicleta, să creăm o societate care cumpără atunci când are nevoie și care consumă atât cât achiziționează.”, spun organizatorii acțiunii din București pe pagina de Facebook a evenimentului.



„În cazul mașinii și al bicicletei este destul de clar cum afectează calitatea aerului respirabil, dar pentru al doilea caz – cel legat de atitudinea față de produse poate explicația nu este atât de implicită. Pentru a crea produse este nevoie de resurse și de cantități mari de energie pentru a le prelucra. Energia este fie nucleară, sursă destul de periculoasă, fie obținută prin ardere.”


„Ulterior produsele în exces devin gunoi. De acest ‘’gunoi’’ autoritățile trebuie sa se ocupe cumva și anume prin reciclare, gropi de gunoi sau ardere. A doua este nocivă deoarece tot felul de materiale diferite, cu cicluri de biodegradabilitate diferite, ajung să fie puse laolalta și să-și combine proprietățile chimice în moduri dăunătoare. De aceea, este important să ne reconsiderăm obiceiurile. Și ne trebuie implicare pentru a reuși să obținem rezultate, conștientizare a situației și cetațenie activă.”



Tinerii din București cred în mobilizare colectivă și ne invită să ne alăturăm inițiativei lor: „Vrem să arătăm că și elevilor și studenților din București le este cunoscut subiectul și că doresc să se alăture eforturilor globale pentru a acorda mediului respectul cuvenit. În final acesta ne afecteaza sănătatea și siguranța zi de zi. Vrem soluții reale pentru probleme și anume : interes, investiții și alegeri ce nu pun doar câștigul personal în discuție. Toți, împreună, reușim să înțelegem și să schimbăm situația!”


Fridays for Future, Iași, 15 martie, ora 10:00, Piața Unirii


Elevii și adolescenții din Iași au fost inspirați tot de Greta Thunberg și au decis să se solidarizeze și ei cu mișcarea globală pentru mediu #StrikeForFuture demarată în multe colțuri ale lumii pe 15 martie.

„Am ajuns într-un punct în care dacă am urma politica actuală, ne-am îndrepta spre o creștere generală a temperaturii cu peste 3 grade Celsius, ei bine știința climatică ne-a arătat că până și o creștere de maxim 2 grade ar ajunge să cauzeze foamete în masă, secetă, tornade, războaie și moarte.”





„Toate acestea pentru că adulților nu le pasă de ziua de mâine. Ne fură viitorul chiar în fața ochilor noștri. Adulții nu sunt destul de maturi să ne poată spună cum stă situația cu adevărat, până și asta ne-au lăsat-o nouă, copiilor. Și atunci de ce să mai învățăm pentru un viitor care în curând s-ar putea să nu mai existe, când nimeni nu face nimic să-l salveze?” spun ei pe pagina evenimentului pe care îl organizează în Iași.

„Care este scopul învățării când lucrurile cu adevărat importante nu contează în societatea noastră? Și ce rol are educația când guvernul nostru nu ascultă de cei educați? Poate că vom chiuli, dar nu ne vom lăsa de școală. Pe când adulții fac abstracție de planetă și își ruinează atât viitorul lor, cât și pe al nostru.”





„În acest moment, folosim peste 100 de milioane de barili de petrol în fiecare zi. Nu este vreo politică care să schimbe asta?! Nu este vreo lege care să interzică acest consum?!Trebuie să luăm atitudine, trebuie să facem o schimbare!”


Fridays for Future, Cluj, 15 martie, ora 12:00, în fața Prefecturii


Și adolescenții din Cluj se strâng astăzi în fața prefecturii pentru a trage un semnal de alarmă despre implicațiile pe termen lung ale încălzirii globale. Organizatorii o citează pe pagina evenimentului tot pe Greta Thunberg, inițiatoarea mișcării de protest a tinerilor la nivel global:

„Acum e momentul să spunem lucrurilor pe nume. Criza încălzirii globale este cea mai mare și mai complexă provocare pe care a întâlnit-o specia noastră. Principala soluție, totuși, este așa de simplă încât și un copil mic o poate înțelege: Trebuie să oprim emisiile de gaze cu efect de seră."



Pe 15 martie sunt anunțate peste 1300 de proteste #FridaysForFuture în 85 de țări, care vor aduce împreună sute de mii de oameni pentru a atrage atenția autorităților asupra celor mai mari probleme a momentului: încălzirea globală și schimbările climatice.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.