Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Tenis, FaceApp și revenge porn

_

Să fim cinstiți: nu aștepta nimeni asta, dar poate de asta ne bucurăm atât de tare de victoria Simonei Halep la Wimbledon. Mai ales că a fost de poveste, a învins-o pe cea mai bună jucătoare din istorie, Serena Williams, cu un scor categoric (6-2, 6-2) , în mai puțin de o oră.

Simona Halep are acum în palmares două Mari Șlemuri

_

Adaugă Wimbledonului și Rolland Garrosului cele 64 de săptămâni pe locul 1 mondial și ai cea mai bună jucătoare de tenis din România din toate timpurile. Și speranța că peste 10-15 ani, inspirate de ea, vor apărea noi campioane locale.

Tenisul nu e doar despre Simona

Wimbledonul ne-a oferit o finală senzațională și în turneul masculin

_

Parcă pentru că a compensa viteza cu care a câștigat Simona, Novak Djokovic și Roger Federer s-au înfruntat a doua zi în cea mai lungă finală din istoria turneului, un meci cu răsturnări de situație și primul tie-break în setul decisiv de la înființarea Wimbledonului, pe care a câștigat-o sportivul sârb.

Avem tenis și la București

_

Turneul pe zgură de la Arenele BNR se desfășoară și anul acesta în săptămâna de după Wimbledon. Fiind un turneu mai mic, cea mai bine clasată a fost câștigătoarea de anul trecut, Anastasia Sevastova, dar aceasta a fost învinsă de Patricia Maria Țig, revenită în circuitul WTA după ce a născut.

Semifinalele se joacă mâine și finala duminică, așa că amatorii de tenis live din București ar putea să le susțină pe Țig sau Begu (la ora la care scriu acest text ele luptă pentru un loc în semifinale).


Oare nu știm să ne bucurăm?

O întrebare necesară după cârcotelile ce-au urmat victoriei Simonei Halep

Simona și-a prezentat trofeul de la Wimbledon pe Stadionul Național, la fel ca după Roland Garros, însă cârcoteala n-a ocolit nici această victorie.

_

S-a râs mult despre intervenția nepotrivită a unui politician în căutare de atenție, care a descoperit că ambii campioni de la Wimbledon sunt ortodocși, s-a discutat intens despre trofee – de ce primesc fetele un platou și băieții o cupă – și s-a comentat lungimea intervenției lui Țiriac de pe Stadionul Național.

_

Practic, s-a stabilit că suntem greu de mulțumit, deși toată lumea a căzut de acord că Firea a făcut bine când a decis să stea acasă.

FaceApp a fost aplicația săptămânii

Toată lumea s-a distrat, dar ce se întâmplă cu pozele?

_

Aplicația care-ți adaugă 30 de ani la o fotografie e funny, însă lumea s-a îngrijorat când a aflat că: 1. e rusească; 2. încarcă pozele pe serverul lor. Mai ales acum, când există telefoane care se deschid uitându-te la ele. Cel mai probabil, nu-i mare motiv de îngrijorare, însă ceva e de învățat de aici.

Nu strică nicodată un pic de scepticism atunci când îți apare în cale ceva prea tentant, mai ales pe internet.

IIIII

Războiul contra femeii

De la avort la ginecolog, trecând prin revenge porn

Lina Vdovîi și Michael Bird continuă discuția despre avorturi cu un text publicat în EU Observer despre situația din Polonia și Croația, unde unii medici refuză chiar și avortul terapeutic.

: : : V

_

N-a existat nicio reacție oficială după ce s-a aflat că 61 de spitale (s-a mai confirmat unul) nu practică avortul la cerere, doar foarte multe reacții critice din partea militanților pro-life care au încetat să se mai ascundă și s-au declarat, pe față, anti-avort (de orice fel)...

...și (cred că mă repet), împotriva educației sexuale.

Așa că nu e de mirare că un canal de YouTube educațional, a fost demonetizat (temporar), datorită raportărilor acestora.

IIIII



_

Aceiași oameni care n-au o problemă să se opună avortului sau educației sexuale, devin subit mari apărători ai libertății individuale atunci când se apucă vreun bărbat să se răzbune pe o iubită (sau, cel mai adesea, fostă) publicând fotografii nud pe net. Din fericire, o inițiativă parlamentară își propune să definească și pedepsească revenge porn-ul.



Între timp, aflăm că tradiția misoginismului se păstrează în vie

_

La celebra emisiune „Viața satului” de pe TVR, patronul unei crame obscure s-a lăudat că produce vinul după metoda tradițională (nimic rău până aici), după care a fluturat certificatele de virginitate ale fetelor care zdrobesc strugurii. Confruntat cu indignarea publică, omul a zis că ar fi făcut o glumă.

Un referendum inutil?

Curtea Constituțională a stricat petrecerea opoziției

_

Curtea Cunstituțională a declarat neconstituționale (în unanimitate), legile prin care se încerca modificarea Constituției, ca urmare a referendumului validat din luna mai. Ceea ce ar putea însemna că acel referendum a fost făcut degeaba, nu-i așa?

Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par, Laura Ștefan încearcă să lămurească situația.

IIIII


Și un sistem sanitar blocat

Cardul de sănătate nu funcționează, iar purtătorul de cuvânt are un răspuns cinic

_

Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvând al CNSAS, a spus că medicii pot înregistra pacienții și fără ca acel sistem să fie funcțional și că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”. Ce-i drept, a avut cel puțin puterea să-și recunoască greșeala.


PLUS

2 articole despre România

_

Spiegel scrie despre Euro Orfani, copii români care au rămas singuri acasă, în timp ce părinții lor au plecat peste graniță, în căutarea unei vieți mai bune.

_

Smithsonian ne spune că sub lacul Ciumadul, aflat pe locul unui vulcan în extincție, încă există lavă. Și, cine știe, ar putea chiar erupe din nou, la un moment dat. Peste niște mii de ani, nu-i vreo grabă.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.