
De Mădălina Ionescu
»
Sustainable beauty
Vrem să știm: poate pluta să reducă amprenta de carbon?
Another way
Dopul de plută. Când citești asta, îți vine în minte, inevitabil, o sticlă de vin, nu elementele unor produse de beauty, cum ar fi capacul sau chiar ambalajul, nu-i așa? Dar uite că venim cu o perspectivă nouă.
Nu prea l-ai premia pentru design, dar experții în sustenabilitate sunt de părere că pluta este un material excelent de folosit în industria de beauty. Scopul? Reducerea amprentei de carbon, mai ales într-un domeniu care producea, în 2018, aproape 7,9 miliarde de unități din plastic.
Pluta reprezintă o cale regenerabilă: este naturală și biodegradabilă (descompusă de către insecte în decursul mai multor ani). De altfel, poate fi tăiată dintr-un strat de scoarță fără a afecta copacul.
Celula plutei înseamnă circa 90% aer, făcând materialul un izolant ideal, neporos - de aceea sigilează atât de bine vinul în sticlă. Așa că de ce nu ar fi la fel de bun și pentru a sigila formulele produselor de beauty, fără a le perturba proprietățile?
Dar argumentul cel mai convingător ar putea fi acesta: „Recoltarea plutei obligă copacul să-și refacă scoarța și, prin urmare, să folosească fotosinteza și dioxidul de carbon, care ajută la atenuarea gazelor cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice”, după cum declară pentru Allure Renaud Piazzetta, inginer forestier și director al grupului de cercetare nonprofit Mediterranean Cork Institute.
Apoi, în mod miraculos, „copacii de plută nu sunt extrem de combustibili. Coaja de plută protejează alte părți ale copacului, permițându-le să sigileze dioxidul de carbon chiar și atunci când incendiile decimează o pădure", completează Piazzetta.

Potrivit brandului Lush, care a trecut deja la această versiune de ambalare, pluta are impact negativ asupra mediului și o amprentă de carbon neutră.
Încă unul dintre marile avantaje pe care le oferă pluta față de alte soluții de ambalare durabile: este mult mai ușoară decât sticla, material care lasă o amprentă de carbon considerabilă la transport. De asemenea, pluta este reciclabilă.
Există totuși și mici dezavantaje dacă nu este prelucrată așa cum trebuie: pluta poate conține resturi de ciuperci (ceea ce ar perturba formula unui produs). Ah, și după cum ai văzut după ce ai deschis o sticlă de vin, se umflă în timp. Dar sunt branduri care caută tot felul de variante cât mai sigure și mai cool. Nouă nu ne rămâne decât să avem răbdare. Sper că nu prea mult.
Un mic gest
Dacă nu există o cale de a prelungi viața unui recipient, sortează-l corespunzător. Îți spunem noi cum.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.