
De Mădălina Ionescu
»
Walking on sunshine
Protecția solară, sub lupă
Suncare talks
Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să vorbim despre protecția solară și despre efectele negative ale razelor UV asupra pielii. Tratăm subiectul pe larg în seria „Suncare talks”. Ăsta-i primul episod.
O să începem cu un soi de glosar. Știi tu, termenii ăia care ne pot da bătăi de cap, cum ar fi SPF, indice UV, UVA vs. UVB, tipuri de filtre.
Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ținem minte orice ar fi: 1. Cel mai bun scut anti-age este crema cu SPF, pentru că soarele este „prietenul” îmbătrânirii cutanate. De fapt, studiile arată că razele UVA și UVB însumează până la 80% din semnele vizibile de îmbătrânire. 2. Nu există bronz sănătos dacă nu aplici cremă cu SPF (arsurile încep să apară după cel mult 10 minute de expunere neprotejată).
3. Doar pentru că nu vezi sau nu simți razele UV, asta nu înseamnă că ele nu există. De aceea, este crucial să aplici crema cu SPF mereu.
SPF-ul
Este mai mult un ecran decât un scut impermeabil, el permițând „atingerea” pielii numai de către o parte dintre ultraviolete. SPF-ul se referă la „perioada teoretică după aplicare, adică timpul pe care îl petreci la soare după ce aplici un produs”, așa cum mi-a explicat Paula Begoun, beauty guru și fondatoarea Paula’s Choice.
Se măsoară în funcție de câte radiații UV trec de formulă și ajung la piele. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai puține radiații trec prin ea. Un indice de 15, de pildă, îți permite să stai de 15 ori mai mult decât ai putea să o faci fără protecție, iar unul de 30 permite unui procent de 3,3% să ajungă la epidermă – o protecție de 96,7%. În cazul unui SPF 50, 98% dintre razele UV sunt ținute la distanță - deci 2% vor atinge pielea.
Un calcul ar fi: 30 x 10 (cele 10 minute în care ne putem alege cu arsuri) = 300 (minute de protecție). În realitate, orice activitate poate îndepărta pelicula protectoare, de aceea este musai să o reaplicăm la fiecare două ore.
UVB vs. UVA
Radiațiile ultraviolete sunt alcătuite din UVB și UVA, ambele tipuri având efecte negative asupra pielii. Mai exact, sunt responsabile pentru arsurile solare sau stresul oxidativ și pot afecta ADN-ul celular. Mai mult, pot contribui la dezvoltarea cancerului de piele.
Cele UVB ating stratul superior al epidermei, provocând arsurile și fiind prezente într-o concentrație mai mare vara, între orele 10 și 16. Ah, acestea sunt cele care nu trec prin sticlă. Radiațiile UVA pătrund mai adânc în straturile pielii, fiind asociate cu daune aduse pe termen lung. Cele mai vizibile: îmbătrânirea și dezvoltarea alergiilor cutanate. Au lungime de undă lungă, deci nu sunt filtrate de sticlă.
Cele mai eficiente produse sunt cele cu spectru larg (broad spectrum) pentru că înglobează protecție completă, atât împotriva UVA, cât și a UVB.
Filtrele solare
Sunt ingrediente esențiale pe care se bazează formulele cu SPF. Există două mari categorii, în funcție de structura lor moleculară: minerale (sau fizice/inorganice) și chimice (sau sitentice/organice). Primele resping și reflectă razele UV, iar celelalte le absorb și le convertesc în căldură.
Produsele de protecție solară minerale conțin dioxid de titaniu și/sau oxid de zinc, iar cele chimice se traduc printr-un mix de filtre UV organice care absorb razele ultraviolete. Oxidul de zinc este singurul filtru care poate oferi protecție independent, în concentrația maximă admisă. Restul au nevoie de altele alături, mai ales pentru a se combina într-o formulă cu spectru larg.
Acesta ar fi rezumatul în ceea ce le privește, căci discuția merge mai departe de atât, unele fiind instabile sau controversate - atât pentru piele, cât și pentru viața marină. Stay tuned; vom aborda subiectul în această serie.
Ce vrei să afli din următorul articol din seria Suncare talks?
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.