De Mădălina Ionescu

»

Season in the sun

Mic ghid de alegere a loțiunii de plajă în funcție de fenotipul (și tipul) pielii

Suncare talks

Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să vorbim despre protecția solară, așa că noi tratăm subiectul pe larg în această serie.

În cel de-al doilea episod: cum alegi produsul potrivit în funcție de tipul și fenotipul pielii (acele caracteristici fizice determinate genetic: culoarea pielii, a părului, a ochilor).

În total există 6 fenotipuri. Primul este întâlnit la persoanele cu păr roșcat, ochi verzi și piele aproape albă. Acestea suferă constant arsuri solare, nu se bronzează și riscă să dezvolte pistrui sau pete pigmentare în urma expunerii la soare, deoarece melanina oferă o protecție naturală limitată. SPF-ul indicat: 50 sau 50+.

Fenotipul 2 se regăsește la persoanele cu păr blond, piele deschisă și ochi albaștri sau verzi. Acestea se bronzează destul de repede, dar se și ard frecvent. SPF-ul indicat: 40 sau 50. În cea de-a treia categorie intră cei cu păr blond sau șaten, piele deschisă la culoare, dar care se bronzează normal și se ard mai rar. SPF-ul indicat: 30.

Fenotipul 4 este specific persoanelor cu păr brunet sau șaten, ochi căprui și piele măslinie, care se bronzează uniform și care se ard destul de rar. SPF-ul indicat: 25 sau 30. Pe al cincilea îl observăm la cei cu păr brunet, ochi căprui sau negri și pielea foarte închisă la culoare. Aceștia suferă arsuri solare foarte rar, în schimb se bronzează repede și intens. SPF-ul indicat: 15 sau 20.

Ultimul, no. 6, este caracteristic celor de culoare sau cu tenul maro întunecat. Sunt persoane care nu se ard niciodată. SPF indicat: 5 sau 10.

Până aici totul e simplu. Dar alegerea produsului de protecție solară ideal depinde și de tipul pielii, cu atât mai mult dacă este sensibilă.

„Fotoprotecția se alege în funcție de tipul de ten, sensibilitatea sa și istoricul cutanat. Dacă ai o piele sensibilă, indicația va fi de a utiliza creme/loțiuni hipoalergice specifice. Pielea uscată are nevoie de fotoprotecție sub formă de creme cu agenți de hidratare, ca acidul hialuronic sau ceramidele. Cei cu piele grasă, cu tendință acneică sau cu ten mixt vor alege o cremă lejeră, spray sau gel”, spune dr. Andreea Dimitriu, medic dermatolog în cadrul Arcadia.

„De asemenea, este bine să citești prospectul înainte și, dacă urmezi un tratament fotosensibil topic sau oral, să folosești creme SPF 50+, pentru a evita apariția hiperpigmentării”, continuă expertul.

„Un caz aparte îl reprezintă pacienții cu acnee, atât cei cu tratament cu retinoizi topici, cât și cei cu leziuni active. Pentru aceștia, sunt imperative formulele cu SPF 50+, non-comedogenice, care nu blochează porii și sunt lipsite de ingrediente iritante”, avertizează medicul dermatolog.

Încă două reguli importante

„Loțiunea fotoprotectoare se aplică pe pielea uscată, cu 15 minute înainte de a ieși din casă și cu reaplicare la un interval de 2-3 ore în cazul expunerii prelungite la soare. Este necesară reaplicarea după înot sau transpirație excesivă, fără a omite regiunea gâtului, urechile, scalpul și buzele”, mai spune dr. Dimitriu.

La final mai intervin cu o regulă, și anume verificarea UV Index - o unitate standard, prin care se măsoară nivelul radiațiilor de-a lungul zilei, prin valori între 0 și 10-11. Cu cât este mai mare nivelul, cu atât există mai multe efecte negative ale soarelui la nivelul pielii și ochilor. UV Indexul este disponibil pe site-urile și aplicațiile de vreme și, ca să-ți faci o idee: un indice UV 1 sau 2 este scăzut, unul de 3, 4 sau 5 este moderat și, începând cu 6-7 este considerat a fi mare, în timp ce 11 este extrem.

Despre ce vrei să citești mai departe în această serie?

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.