
de ioana ilie
Sudan a interzis prin lege mutilarea genitală a tinerelor
Săptămâna trecută ne-a adus o decizie istorică pentru drepturile femeilor de pe continentul african: Sudanul a interzis prin lege o practică tradițională amplu răspândită în comunitățile conservatoare, care presupune mutilarea genitală a tinerelor înainte de căsătorie.
Potrivit unor studii demarate recent de Națiunile Unite, aproape 9 din 10 femei și fete de pe teritoriul Sudanului au fost supuse acestei proceduri - care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale feminine și poate provoca o serie de probleme de sănătate - la un moment dat în viețile lor.

Mai mult de 75% dintre proceduri sunt realizate de către asistente medicale, moașe sau personal medical auxiliar, în special tinerelor cu vârste între 5 și 14 ani.
Specialiștii din domeniul medical spun că în urma acestor intervenții, fetele pot suferi hemoragii puternice sau pot dezvolta infecții care le pot cauza decesul, pot întâmpina ulterior complicații fatale în timpul nașterilor sau se pot confrunta cu apariția chisturilor, leziuni ale uretrei, dureri asociate contactului sexual și incapacitatea de a avea orgasm.
În urma mișcărilor feministe masive de stradă ce au avut loc pe teritoriul țării în ultimul an, guvernul sudanez a aprobat o rectificare a codului penal la sfârșitul lunii aprilie 2020, în favoarea revendicărilor activistelor.

Potrivit acesteia, orice persoană care se face responsabilă de realizarea unei proceduri din sfera mutilării genitale fie în interiorul unei unități medicale, fie în afara acestora, va fi pedepsită penal, cu 3 ani de închisoare, dar și contravențional, cu amendă.
Activistele pentru drepturile femeilor au declarat pentru Daily Mail că mutilarea genitală este, de fapt, o practică învechită care se adaugă celorlalte amenințări la care sunt supuse femeile și fetele din Sudan, printre care violența domestică și cultura violului.


Violul conjugal și căsătoria timpurie, de exemplu, nu sunt considerate infracțiuni pe teritoriul Sudanului.
Acestea au precizat că, în mod evident, legea va descuraja practica mutilării genitale, dar că este nevoie de timp și programe naționale pentru schimbarea mentalităților învechite din interiorul comunităților tradiționale.
„Prevalența mutilării genitale din Sudan este una dintre cele mai ridicate la nivel global. A sosit vremea ca genul acesta de practici să fie pedepsite din punct de vedere legal, pentru ca tinerele fete să fie protejate”, a declarat Faiza Mohamed, director al sucursalei africane din cadrul Organizației Equality Now.

„Existența unei legi este un pas extrem de important pentru descurajarea acestei practici, dar Sudanul s-ar putea confrunta cu provocări în aplicarea acestei noi legislații. Oamenii care încă respectă și cred în această practică tradițională s-ar putea să nu raporteze cazurile sau să nu intervină în familiile în care știu că se întâmplă.”
„Dacă, pe de o parte, comunitățile conservatoare ar putea găsi modalități pentru a evita legea, politicienii care sprijină menținerea acestei practici ar putea, pe de altă parte, s-o încalce”, a mai spus Faiza Mohamed.


Potrivit The Guardian, aproximativ 200 de milioane de fete și femei au fost victimele mutilării genitale la nivel mondial.
Datele oficiale spun că această practică este întâlnită în prezent în peste 27 de țări de pe continentul african, dar și în anumite regiuni din Asia și Orientul Mijlociu.
Cu toate astea, un raport publicat anul acesta de către Națiunile Unite ne avertizează că numărul victimelor ar putea să fie unul mult mai mare, și că, de fapt, mutilarea genitală a tinerelor continuă să fie o practică întâlnită în prezent în peste 90 de state din lume, dar că multe dintre acestea nu colectează sau raportează date asociate fenomenului.

Descoperă mai multe în newsletterul nostru!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.