
Ioana Ilie
Serious Business
Studiu: 9 din 10 oameni continuă să aibă prejudecăți de gen la nivel mondial
_
În ciuda progreselor înregistrate în ultimele decenii privind obținerea egalității de gen, femeile continuă să fie discriminate atunci când vorbim despre accesul la servicii medicale, educație sau piața muncii, iar prezența disparităților are un impact semnificativ asupra calității vieții acestora.

90% dintre femei și bărbați continuă să aibă prejudecăți de gen ___
Studiul internațional „The Gender Social Norms Index” (GSNI), derulat recent de către United Nations Development Programme în 75 de țări, pe un eșantion care acoperă 80% din populația globală, demonstrează că în prezent, 90% dintre femei și bărbați continuă să aibă prejudecăți privind rolul femeilor în toate ariile sociale, politice sau economice, și nu numai.
___
Mai exact, 91% dintre bărbații intervievați și 86% dintre femeile respondente au demonstrat, prin răspunsurile lor, că analizează accesul femeilor la viața politică, economică, educație, drepturile reproductive, siguranță în spațiul public sau în cel privat din perspective învechite și discriminatorii.
___
Din cele 75 de țări analizate în cadrul studiului „The Gender Social Norms Index”, răspunsurile colectate au demonstrat că doar în 6 state majoritatea respondenților nu au prejudecăți asociate genului. Este vorba despre Andorra, Australia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia.

Prejudecățile de gen și viața politică ___
Când vine vorba despre participarea femeilor la viața politică, aproape 50% dintre respondenți consideră că bărbații „sunt mai potriviți să ocupe funcții în mediul politic”, lucru care se reflectă și în distribuția de gen din prezent în parlamentele și guvernele lumii.
___
De exemplu, în timp ce ratele de acces la vot ale femeilor și bărbaților sunt relativ similare, doar 24% dintre pozițiile din parlamente sunt ocupate în prezent de femei și doar 10 femei ocupă funcția de prim-ministru, dintr-un total de 193.

Prejudecățile de gen și piața muncii ___
Participarea femeilor la viața economică este și ea inegală: în timp ce 40% dintre respondenții studiului consideră că „bărbații iau decizii de business mai bune decât colegele lor femei”, 50% dintre bărbații intervievați consideră că „bărbații sunt mai îndreptățiți să obțină un job decât femeile”.
___
În plus, conform studiului, femeile continuă să fie plătite inegal, pentru același tip de muncă și au șanse reduse să ocupe poziții de conducere: mai puțin de 6% dintre oamenii care ocupă funcții de CEO în 500 de companii supuse analizei sunt femei, iar dacă aruncăm o privire la topul oamenilor de afaceri miliardari, femeile reprezintă doar 12% din totalul acestora.
___
Pe lângă discrepanțele ce pot fi măsurate în cifre, femeile se confruntă cu provocarea dublei zi de muncă (la job și în spațiul domestic), cu hărțuirea la locul de muncă și cu multiple alte forme de presiune și constrângere, printre care se numără și dificultatea de a găsi un partener care să le sprijine în încercarea de a-și construi o carieră.

Prejudecățile de gen și violența împotriva femeilor ___
Unul dintre rezultatele cele mai îngrijorătoare ale studiului este legat de siguranța femeilor în spațiu public sau privat: aproape o treime dintre respondenții studiului, femei și bărbați deopotrivă, consideră că „este acceptabil ca un bărbat să-și agreseze fizic soția”.
___
Studiul conține și un apel făcut de către The Un Development Programme (UNDP) către guvernele statelor participante, să elaboreze politici publice și să adopte măsuri legislative care să stimuleze reducerea prejudecăților de gen și a mentalităților învechite din societate.
___
„Cu toții știm că trăim într-o lume dominată de bărbați, dar prin intermediul acestui studiu am demonstrat cât de prezente sunt mentalitățile discriminatorii în societățile de astăzi. Consider că rezultatele obținute sunt șocante”, a declarat Pedro Conceicao, director al departamentului de dezvoltare în cadrul UNDP, pentru The Guardian.

___
„Există progrese obținute în multe arii, pentru susținerea participării femeilor, dar când aruncăm o privire de ansamblu, pare că ne lovim de un zid. În timp ce în multe țări schimbarea mentalităților pare că s-a produs, în altele, prejudecățile par să alunece pe o pantă în creștere. Astăzi, lupta cu inegalitățile de gen este de fapt, o luptă despre prejudecăți și stereotipuri”, a mai adăugat Pedor Conceicao.
___
În elaborarea studiului, specialiștii s-au bazat pe informații colectate prin intermediul World Values Survey, un sondaj de opinie mondial care a examinat evoluția mentalităților, stereotipurilor și prejudecăților din societate și impactul acestora asupra dezvoltării economice, sociale și politice în perioadele 2005-2009 și 2010-2014. Puteți găsi mai multe detalii despre concluziile studiului „The Gender Social Norms Index” (2020), aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.