
Ioana Ilie
20 mai 2019
Social Events: unde merită să ajungi săptămâna asta
____________
Un prim pas în implicarea civică este să te documentezi despre provocările și tendințele comunității din care faci parte. Poți să te menții informată urmărind titlurile care apar în presa mainstream, însă, din păcate, multe dintre problemele acute ale societății în care trăim nu sunt acoperite suficient de mass-media.
Așa cum te-am obișnuit, am navigat prin rețelele de socializare și am selectat 8 evenimente cu potențial social emancipator din perioada 20-26 mai.
se anunță o săptămână plină
Săptămâna aceasta vorbim despre masculinitate toxică dintr-o perspectivă progresistă, încercăm să aflăm care este transportul urban al viitorului sau mergem la o expoziție foto despre Cernobîl, ca să înțelegem mai bine ce impact pe termen lung pot avea acțiunile noastre asupra mediului înconjurător.
TEATRU social:
99,6%
Avem în comun 99,6% din materialul genetic, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază. 99,6% nu este un spectacol, este o călătorie delicată spre acceptare și solidaritate, despre conviețuire și despre limbaje comune. Piesa de teatru reprezintă o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români care s-au întâlnit pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie.
Se joacă luni, 20 mai, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.
Intrare liberă pe bază de rezervare.
dezbatere:
THE FINANCIALIZATION OF THE CITY

Pentru cele care sunt în Cluj, marți, 21 mai, are loc dezbaterea The Financialization of the City, în prezența profesorului Manuel Aalbers. Întâlnirea este găzduită de Fundația Desire, de la ora 18:00, la Facultatea de Studii Europene (Em. de Martonne nr.1), iar intrarea este liberă.
ATELIER:
FOKUS TALK MAKE 2 WHEELS GREAT AGAIN
Care credeți că este transportul urban al viitorului? Mașina electrică, cea hibridă, transportul public sau bicicleta? Vă puteți imagina cum ne-am putea deplasa altfel în viitor? Va mai juca mașina un rol așa de important?
Fokus Talk, Make 2 wheels great again este un eveniment-dezbatere care o are drept invitată pe Raluca Fișer (Președinte Green Revolution, Vice-Președinte European Cycling Federation) și va avea loc miercuri, 22 mai, de la ora 19:00, la Goethe-Institut București: Pavilion 32, Calea Dorobanți 32. Participarea este gratuită.
ATELIER:
RAISING CHILDREN AFTER THE #METOO MOVEMENT

Dacă ești interesată să aflii tehnici de parenting prin care le poți vorbi și copiilor despre #MeToo și despre abuzuri în general, poți participa la întâlnirea "RAISING CHILDREN AFTER THE #METOO MOVEMENT", organizată de Bookups miercuri, 22 mai, de la 18:30, la Seneca AntiCafé. Accesul la eveniment se face pe baza achiziționării unui bilet în valoare de 40 de lei.
ÎNTÂLNIRE DESCHISĂ:
DESPRE MASCULINITATE
Joi, 23 mai, Colectiva Vagenta și Editura Vellant organizează o întâlnire deschisă în care patru bărbaţi discută despre masculinitate, din perspectivă personală, răspunzând la câteva întrebări pe care le ridică în cartea sa Grayson Perry, autorul volumului „Evoluția Bărbatului”. Ce s-ar întâmpla dacă am regândi filozofia de tip macho și am îmbrățișa un ideal diferit de masculinitate?

Întâlnirea va avea loc la Cafe Verona, de la 19:30, și îi va avea ca invitați pe Silviu Istrate (digital strategist), Radu Umbreș (doctor în antropologie socială), Eduard Gabia (performer, muzician) și Ștefan Botezatu (arhitect, muzician), iar intrare este liberă.
EXPOZIȚIE:
CHERNOBYL, OGLINDA TRECUTULUI, PREZENTULUI ȘI VIITORULUI
Cu toții știm, cel mai probabil, despre accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, dar puțini dintre noi avem ocazia să vedem cum mai arată locul astăzi, la 33 de ani după explozia reactorului de la Centrala Atomo-Electrică din Ucraina.
În urma incidentului, considerat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria ultimului secol, peste 50 de tone de materiale radioactive au fost eliberate în atmosferă și 4.000 de oameni și-au pierdut viața. "Chernobyl - oglinda trecutului, prezentului si viitorului" este o expozitie cu fotografii realizate în ultimii doi ani în orășelul ucrainean. Vernisajul va avea loc joi, pe 23 mai, la ora 19:00, la KMIN (Splaiul Unirii 160, Bucuresti), iar intrarea este liberă.

INIȚIATIVĂ PENTRU COLECTAREA DEȘEURILE ELECTRICE
Aparatele electrice sau electronice stricate, bateriile și acumulatorii uzați, becurile și neoanele sunt deșeuri toxice care poluează natura și ne amenință sănătatea. Săptămâna aceasta, Patrula de Reciclare organizează o nouă acțiune de mobilizare pentru colectarea deșeurilor electrice, pe 24 mai. Află mai multe aici.
WORKSHOP:
CRITICA SOCIALĂ ȘI ARTISTICĂ A CAPITALISMULUI ROMÂNESC
Tot pentru cele care sunt în Cluj, sâmbătă, pe 25 mai, are loc atelierul „Critica socială și artistică a capitalismului românesc”, care cartografiază istoria principalelor forme de contestare a transformărilor capitaliste precum și spațiile sociale și culturale din România în cadrul cărora aceste mișcări s-au constituit.

În ultimii 30 de ani, România a ieșit în evidență ca una dintre țările care a implementat cele mai radicale politici neo-liberale, terapii de șoc și programe de austeritate, lucru ce a dus la forme și mai acute de dependență economică și subdezvoltare socială (inegalități structurale, migrație masivă, forță de muncă precară și ghetouri). Dacă ești interesată să participi, evenimentul va fi găzduit începând cu ora 15:00 la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Cluj.
thank you for reading!
don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.