
Ioana Ilie
31 mai 2019
Social Events: unde merită să ajungi săptămâna asta
____________
Un prim pas în implicarea civică este să te documentezi despre provocările și tendințele comunității din care faci parte. Poți să te menții informată urmărind titlurile care apar în presa mainstream, însă, din păcate, multe dintre problemele acute ale societății în care trăim nu sunt acoperite suficient de mass-media.
Așa cum te-am obișnuit, am navigat prin rețelele de socializare și am selectat 6 evenimente cu potențial social emancipator din perioada 3-9 iunie.

SE ANUNȚĂ O SĂPTĂMÂNĂ PLINĂ
Săptămâna aceasta vedem spectacole de teatru independent, învățăm despre viața oamenilor trans, sărbătorim Ziua Mondială a Refugiatului și stăm de vorbă cu Radu Jude despre ultimul lui film.

teatru social
2 spectacole de teatru independent
Începem săptămâna cu un spectacol care merge la rădăcinile violenței asupra femeilor din România. Sute de femei mor anual în România ucise de foștii sau actualii lor parteneri, iar echipa spectacolului 112, o producție Teatrul Beznă, își propune să afle de ce. Se joacă luni, 3 iunie, de la 19:30, la Macaz Bar Teatru Coop, iar intrarea este liberă pe bază de rezervare.

Tot luni, se joacă „Totul e foarte normal”, o piesă de teatru care vorbește despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoționale și intelectuale care se petrec la începutul adolescenței. Spectacolul e dedicat părinților și copiilor cu vârste între 11 și 15 ani și încearcă, prin participarea lor activă, să ușureze comunicarea dintre generații, abordând în același timp teme care ne interesează pe toți: cât de importantă e educația sexuală în școli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înțeleși se simt și câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.

Miza spectacolului este aceea de a stimula dialogul între părinți și adolescenți și de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăție și rușine care însoțesc de multe ori descoperirea identității sexuale. Îl puteți vedea pe 3 iunie, de la 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, intrare liberă pe bază de rezervare.
workshop:
TERAPIA DE SUBSTITUȚIE HORMONALĂ
despre Accesul persoanelor trans la servicii medicale
Asociația ACCEPT organizează luni, 3 iunie, un atelier despre situația actuală a persoanelor transgender din România, cu focus pe accesul precar al acestora la serviciile medicale aferente tranziției. Atelierul va fi susținut de Patrick Brăila, activist pentru drepurile persoanelor transgender și Co-Președinte al Asociației ACCEPT și Adriana Gogoi, medic specialist endocrinolog, de la ora 19:00, la Centrul Ceh, Str. Ion Ghica nr. 11, București.

film:
ÎMI ESTE INDIFERENT DACĂ ÎN ISTORIE VOM INTRA CA BARBARI
SEARA FILMULUI ROMÂNESC
Miercuri, 5 iunie, și joi, 6 iunie, de la ora 21:00, în cadrul programul Seara Filmului Românesc, va fi proiectat lungmetrajul de ficțiune „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. „Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu.”

„Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic”, a declarat Radu Jude despre ultimul lui film de ficțiune.

festival:
ziua mondială a refugiatului
diversitate culturală
Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, care se sărbătorește în fiecare an pe 20 iunie, UNHCR România se solidarizează și susține o serie de evenimente pe toată durata lunii. De la maratonul #AlăturideRefugiați! și concerte care celebrează în aer liber diversitatea culturală și stilurile diferite de muzică, până la festivaluri de câteva zile ce vor avea loc în mai multe orașe din țară. Poți afla mai multe detalii aici.
expoziție:
Katja Lee Eliad. I want you to touch my book
despre cărți și prezența lor în viețile noastre
Iar vineri, 7 iunie, începând cu ora 18:00, Galeria Posibilă vă așteapta la vernisajul expoziției Katja Lee Eliad, “i want you to touch my book”, care va găzdui, simultan, un happening susținut de Valentina Iancu și Mihaela Drăgan, două artiste preocupate de arta cu mize sociale.

“i want you to touch my book” este un spațiu de reflecție asupra capitalizării producției cărților de artă, o chestionare necesară a imposibilității cărților în interiorul unui sistem capitalist periferic care limitează posibilitățile producției, o invitație deschisă la atingere, o fetișizare a cărții care a devenit un obiect de lux., și, totodată, poziționare queer în fața acestei realități.

thank you for reading!
don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.