Ioana Ilie
22 februarie 2019
Social Empowering: 10 evenimente la care merită să ajungi săptămâna asta
Un prim pas în implicarea civică este să te documentezi despre provocările și tendințele comunității din care faci parte.
Poți să te menții informată urmărind titlurile care apar în presa mainstream, însă, din păcate, multe dintre problemele acute ale societății în care trăim nu sunt acoperite suficient de mass-media.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți dăm o mână de ajutor. Am navigat prin rețelele de socializare și am selectat 10 evenimente cu potențial social emancipator din săptămâna 25 februarie – 3 martie.
„O retrospectivă din dragoste”

Dacă a trecut ceva timp de când n-ai mai ajuns la o expoziție, „O retrospectivă din dragoste” ar putea să te motiveze, pentru că vorbește despre dragoste într-un mod total neobișnuit, care te-ar putea tenta să relaționezi altfel cu aceast sentiment.
„Îți vei aminti când ai spus «DA» sau «Nu pot fără tine», când vedeai relația ca pe un «Acoperiș» sau ca pe o carte deschisă. Dar nu numai. Bucuria, tresăltarea, dificultățile, agonia, urmările sunt frânturi de stări și emoții care definesc cine suntem. Ana Bănică ia în considerare fiecare poveste în parte și îi dă forma propriului punct de vedere. Coincide cu al tău?”, ne întreabă Ioana Ciocan, curatorul Programului Expozițional ARCUB 2019.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 26 februarie, la 18:00 la Arcub. Participarea la toate evenimentele expozi'iei este gratuită.
„Altă dată”

Dacă te interesează provocările artei colective, poți să mergi marți la proiecția filmului „Altă dată”.
Un grup de artiști se întâlnesc să discute și să organizeze o viitoare expoziție. Condiția pusă de curator este să fie un proiect colaborativ, însă viziunile fiecăruia dintre ei sunt diferite. Filmul dezvăluie treptat părți ascunse, frustrări sau frământări întâmpinate în practica artistică, de către cei care se încumetă la un proiect colectiv.
Proiecția va avea loc marți, pe 26 februarie, la Londohome, și va fi urmată de o dezbatere pe temele centrale abordate în film. Intrarea este liberă.
„Keuner wie Keiner”
Elevi de clasele a 10-a și a 12-a, de la liceul Johannes Honterus și de la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, din Brașov, vorbesc în acest spectacol de teatru despre actualitatea socio-politico-cultural-istorică și despre autenticitatea spiritului uman.

Fără paranteze sau ghilimele, lucrurile vor fi prezentate așa cum sunt. Rămâne să aflăm de la ei care este finalul. Și de ce.
Spectacolul poate fi văzut miercuri, 27 februarie, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika. Intrarea este liberă.
„Caisă”

Un alt documentar de văzut săptămâna asta este „Caisă”, a cărei avanpremieră va avea loc joi, în cadrul unei proiecții în prezența echipei, urmate de o sesiune Q&A.
Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de junior și îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă.
Proiecția documentarului are loc joi, 28 februarie, de la 20:30, la Cinema Elvire Popescu. Biletul pentru acces la film costă 15 lei.
„ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”
„Alina Nelega revine la literatură cu un roman copleșitor. Contrar titlului, aici se derulează multe întîmplări care, adesea, te țin cu sufletul la gură, fiind menite să pună în evidență biografia accidentată a unei fete și, mai apoi, a unei tinere din Ardeal în întunecații ani ’80, aflată așadar într-o dictatură care invadează, fără scăpare, măruntele vieți și într-o societate patriarhală, în care aspirației feminine i se opune, întîi de toate, familia proprie, care trăiește încă în preistorie.” (Sanda Cordoș)

Lansarea volumului va avea loc joi, 28 februarie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu. Evenimentul va avea loc în prezența autoarei, care va răspunde întrebărilor din public alături de Elena Vlădăreanu și Iulia Popovici, iar intrarea este liberă.
„Leaving GREY Living GREEN”
Dacă te preocupă bunăstarea orașului în care locuiești, poți descoperi câteva alternative neconvenționale sau soluții pentru maximizarea spațiului verde urban la conferința „Leaving GREY Living GREEN”, care va avea loc joi, 28 februarie, la Palatul Bragadiru.

Evenimentul este centrat pe conștientizarea importanței spațiilor verzi urbane și adresat atât specialiștilor și autorităților locale, cât și oamenilor interesați să se implice civic. Va avea loc joi, 28 februarie, de la 10:00 la 17:00, la Palatul Bragadiru, iar participarea este condiționată de completarea unui formular, al cărui link e dispinibil aici.
„Pieptănarii, în povești și în arhive”
Dacă dorești să te solidarizezi cu mișcarea locală antirasistă și să descoperi experiențe recente ale romilor care trăiesc în România, poți participa săptămâna asta la doua evenimente care se anunță extrem de interesante.
Unul dintre ele este conferința „Pieptănarii, în povești și în arhive”, susținută de Cătălina Tesar - probabil cel mai bun antropolog pe comunități rome din lume -, care va avea loc joi la Clubul Țărnaului.

Din prezentarea evenimentului aflăm câte ceva despre temele care vor fi abordate:
„Pe romii din Țăndărei i-au făcut celebri presa de scandal, Poliția Metropolitană, BBC-ul și Al Jazeera: trafic de copii, arme artizanale, fraudarea sistemelor sociale din Vest. În oraș li se spune ursari, pentru că ar fi umblat cu ursul. Ei înșiși își zic mai degrabă pieptănari, pentru că mai demult făceau piepteni. Care este istoria socială a romilor din Țăndărei, cu ce s-au ocupat în trecut, cum și când s-au stabilit în oraș, și cum ne poate ajuta trecutul să înțelegem practicile sociale actuale?”
Conferința va avea loc joi, 28 februarie, de la ora 18:00, la Clubul Țăranului. Intrarea este liberă.
„RomArchive”

Al doilea eveniment dedicat culturii rome pe care ți-l recomandăm săptămâna asta este RomArchive.
Proiectul presupune lansarea unei colecții de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, care subliniază contribuția romilor la istoria culturii europene.
Lansarea RomArchive va avea loc în cadrul unui eveniment găzduit de Teatrul Evreiesc de Stat, joi, 28 februarie, de la ora 18:00. Intrarea este liberă, iar accesul în sala se face pe baza unei rezervări prealabile la rsvp@romarchive.eu.
„Sofia Zadar live”

Sofia Zadar este singura artistă din România care explorează prin muzica ei emoții, moduri intime de a relaționa și tematici anarho-queer.
O poți asculta live pe 1 martie, de la ora 20:00, la Macaz Bar Teatru Coop. Susținerea sugerată pentru artistă: 10 lei.
„Fuckultate”
Pentru sfârșitul săptămânii ți-am păstrat un spectacol de teatru documentar, bazat pe experiențe reale ficționalizate, care au fost ținute sub tăcere din frică sau neputință.
Spectacolul abordează tematica hărțuirii sexuale din mediul universitar și încearcă să găsească împreună cu spectatorii metode de rezistență și împuternicire. Se joacă duminică, 3 martie, la Macaz Bar Teatru Coop, iar intrarea este liberă, pe bază de rezervare în linkul disponibil aici.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.