
De Andreea Grecu
»
Trends to keep
Slugging: în sfârșit un trend viral de skincare care are sens
»
Tratez cu scepticism orice trend de skincare care devine viral. Cum ar putea vreodată rutina de skincare, ceva atât de personalizat, să meargă mână în mână cu un fenomen viral, adică ceva aplicabil unei mase mari de oameni? În plus, mai este și factorul clickbait care mă dă înapoi: unii pași sunt făcuți doar pentru spectacol, fără vreun beneficiu real (să ne amintim de lubrifiantul folosit ca primer).
Și totuși a apărut acest trend, slugging, care pare să își depășească condiția de trend viral doar de dragul atenției. Dacă îngrijirea pielii se numără printre interesele tale, sigur ai dat deja peste el pe Tik tok, unde, în acest moment, ritualul împrumutat din rutina coreencelor (desigur!) se bucură de 266 de milioane de vizualizări.

La o privire rapidă, nu pare să iasă din tiparul trendurilor fără sens. O cantitate uriașă de produs, cu o textură foarte grasă, aplicată pe toată fața doar de dragul glow-ului exagerat care dă bine pe cameră? Nu tocmai. Se pare că tot hype-ul din jurul slugging-ului chiar este justificat, ținând cont că până și dermatologii au aderat la trend și îi laudă capacitatea de a hidrata și repara pielea (aparent este un ritual cu vechime în cabinetul lor).
„Slugging este un termen modern popularizat de K-beauty pentru practica dermatologică străveche și bazată pe argumente medicale a terapiei ocluzive”, spune dr. Cynthia Bailey, medic dermatolog, pentru publicația The Everygirl. De altfel, în cabinete se recomandă frecvent unguente ocluzive pentru a trata pielea inflamată după o procedură, pentru îngrijirea rănilor, post-operatoriu, dar și pentru tenurile cu probleme ale barierei cutanate.
Să o luăm cu începutul: ce înseamnă, mai exact, slugging?
Probabil te întrebi de unde legătura cu melcii din denumirea lui. Ei bine, filozofia din spatele acestei tendințe prevede folosirea unui produs cu textură emolientă - de obicei vaselină - ca pas final în rutină pentru a acționa ca o barieră. Acum, dacă îți închipui cum vei arăta după un strat generos de vaselină pe ten, deja asemănarea cu melcii capătă mai mult sens, nu?
Cum se realizează? Este extrem de simplu de pus în practică chiar și pentru cei mai stângaci la capitolul îngrijire. Practic, trebuie să îți urmezi rutina obișnuită: curăță tenul cu un cleanser, dacă aplici toner - aplică, dacă aplici serum sau vreun activ - aplică (cu măsură), însă când vine vorba de pasul hidratării nu mai intră în discuție niciun „dacă” - crema hidratantă este un pas crucial.

Apoi intră în scenă produsul magic - vaselina (denumirea mai cunoscută pentru petrolatum). Pasul final va fi aplicarea unui strat gros de vaselină la final care va acționa prin reținerea umectanților și a moleculelor de apă în piele. Tocmai de aceea ea de una singură nu îți va oferi hidratarea la care speri în absența unei creme cu acest rol, aplicate anterior.
Aici vine partea dificilă! Pentru efecte maxime, vaselina ar trebui lăsată pe ten peste noapte și îndepărtată dimineața cu un cleanser. Dacă îți faci griji pentru așternuturi (și ar trebui), pune un prosop peste pernă și ține-ți părul prins în timp ce dormi. Acum nu mai rămâne decât să te obișnuiești cu senzația!

Ok, dar merită? Care sunt beneficiile?
Principiul pe care se bazează slugging-ul este crearea unei bariere la suprafața pielii pentru a preveni pierderea transepidermică a apei (procesul prin care umiditatea naturală a pielii ajunge în partea superioară a acesteia și se evaporă). Astfel, este extrem de benefic pentru tenurile foarte uscate, predispuse la deshidratare, cu bariera de protecție sensibilizată de diferite afecțiuni (psoriazis, eczemă etc.) sau iritată din cauza supra-exfolierii.
Însă beneficiile lui nu se opresc aici. El poate spori efectul produselor aplicate anterior în rutina ta de skincare pentru că le acoperă ca un strat protector care le ține strâns, astfel absorbția este maximizată. De aceea, dacă folosești ingrediente active precum acizi exfolianți sau retinol, ar fi bine să testezi pe o suprafață mică înainte pentru a verifica toleranța. Altfel, s-ar putea să afli pe calea dificilă partea mai puțin frumoasă a slugging-ului.
Pentru cine NU este slugging-ul?
Cu siguranță doar rostirea cuvântului vaselină trezește fiori celor cu tenul gras sau acneic la gândul aplicării pe ten. Cu toate astea, trebuie să știi că vaselina este considerată non-comedogenică pentru că mărimea sa moleculară este prea mare pentru a penetra pielea.
Pentru tenul acneic agresat de tratamente, ar putea fi chiar de ajutor pentru că va contribui la repararea stratului protector al pielii. Însă dacă te confrunți cu erupții, soluția cea mai înțeleaptă este să testezi treptat pe zone și să monitorizezi efectele, înainte să te avânți la întreg tenul.

Totuși, la folosirea unor creme atât de emoliente, unele persoane pot experimenta foliculită ocluzivă, adică foliculii piloși se pot bloca, cauzând o iritație ce poate semăna cu acneea. Pentru a evita asta, poți aplica unguentul în direcția creșterii firelor de păr și să optezi pentru o cremă hidratantă mai lejeră, cu mai puține lipide.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.