slow. ınterviews
Ioana Dumitrescu
Food blogger East of Kitchen
Între 19 și 22 aprilie, Glamour te invită să iei parte la o serie de discuții revelatorii despre cum putem face pasul către un stil de viață sustenabil, alături de lideri ai industriilor care fac diferența, activiști, jurnaliști, antreprenori și consumatori
slow.
Joi, 22 aprilie, de la ora 17.00, ne dăm întâlnire la slow. pentru talk-ul FOOD WASTE. Mai multă organizare, mai puțină risipă. Alături de noi vor fi Ioana Dumitrescu (food blogger East of Kitchen), Alexandru Dumitru (Chef Anika Restaurant), Monica Stroe (antropolog) și Loredana Samoilă (Kaufland România)
slow.
Ioana Dumitrescu trăiește la București împreună cu soțul ei Vlad și cei doi copii ai lor, Zoe (8 ani) și Iancu (2 ani) și încearcă să evadeze cât de des posibil în natură și ideal, în zone rurale. Își urmărește pasiunea culinară prin blogul său de food eastofkitchen.com de care se ocupă din bucătăria sa (în ultima vreme aproape mereu înconjurată de familie)
slow.
slow.
Ioana, ce înseamnă pentru tine un stil de viață slow?
Pentru mine, un stil de viață slow e un mod mai conștient de a trăi, în care e important și necesar să dedici niște timp pentru a chestiona alegerile pe care le faci și impactul pe care îl au acestea asupra ta sau a celorlalți, dar și asupra mediului. Iar după ce ai stabilit ce e important pentru tine, să îți petreci timpul cât mai aliniat cu valorile tale, cât mai în afara rotiței de hamster, cum îi spun eu
Pentru familia mea înseamnă să petrecem timp în natură, să ne luăm timp pentru a ne conecta unii cu alții, prin conversație, joacă sau rezolvarea unor probleme care apar, și se reflectă și în alegerile pe care le facem vizavi de ceea ce consumăm, la propriu (mâncarea sau hainele pe care le cumpărăm), dar și la figurat (nu avem televizor și nici abonament la vreun furnizor de televiziune prin cablu)
Un stil de viață slow mai înseamnă și să te bucuri de momente plăcute sau de mici ritualuri cotidiene, cum ar fi un ceai bun și un apus de soare, dar și promisiunile pe care le păstrăm mai întâi față de noi și apoi față de ceilalți, în special cele care ne aduc mai aproape de natura noastră
slow.
Când ai devenit conștientă de risipa de alimente și de restul practicilor dăunătoare mediului din propria bucătărie?
Partea de risipă alimentară am învățat-o de la bunica și de la mama mea încă de când eram mică. Era ceva de neconceput în bucătăria bunicii mele, totul se transforma, nu se pierdea. Cât despre plastic, după ce am născut-o pe fiica mea, acum aproape 9 ani, am început să mă interesez tot mai mult de excesul de plastic sau substanțele toxice din produsele pentru curățenie și cosmetice
Așa că am făcut o schimbare majoră în casa noastră în aceste privințe - una dintre cele mai minunate a fost renunțarea la apa îmbuteliată în sticle de plastic în favoarea unui filtru montat pe chiuvetă, care a redus consumul de plastic al familiei mele considerabil
slow.
După ce te ghidezi atunci când îți propui să faci cumpărături cât mai eficient?
Îmi place să cumpăr produse de sezon și pe cât posibil, locale. Și procesul începe de acolo. De multe ori pornesc cu un plan de mese săptămânal, care să facă uz de ingrediente într-un fel în care să risipesc cât mai puțin. Nu am găsit o formulă ideală, așadar sunt departe de perfecțiune, dar mi-am dat seama că nu e deloc constructiv să judec treaba asta negativ atunci când se întâmplă
Am început, în mod conștient să apreciez efortul pe care-l depun și să îmi propun să fac mai bine data viitoare. Mai bine cu pași mici decât deloc și chiar cred că dacă aplicăm o mentalitate de tipul „totul sau nimic” pe zona aceasta, riscăm să renunțăm și la lucrurile aparent mici pe care le facem bine și care adunate, pot fi semnificative
slow.
Care e cel mai la îndemână preparat sau rețetă care îți vine în minte atunci când te gândești la zero waste?
De departe, stock-ul de legume pe care îl fac cu cojile pe care le păstrez în decursul câtorva zile, atunci când gătesc cu legume; adaug câteva legume întregi, apă și într-o oră obțin un stock pe care îl folosesc la diverse preparate sau uneori îl congelez pentru a-l folosi ulterior
O altă rețetă care-mi place mult este cea de smoothie în care folosesc pe loc (sau congelez) pulpa rămasă atunci când fac suc slow-press ca un plus de fibră. Se poate folosi și în omlete cu succes atunci când este doar din legume
slow.
Cum a arătat 2020 în bucătăria ta și ce îți dorești să duci mai departe pe viitor?
Bucătăria mea în 2020 a arătat mai haotic ca niciodată, cu teancuri interminabile de vase de spălat, pe alocuri cu momente de lipsă de imaginație culinară, dar care au născut idei noi de a folosi ingrediente și invenții, iar eu cred că nu am petrecut nicicând atât de mult timp în ea
Și deși au fost momente în care numai gândul gătitului celei de-a treia mese ale zilei mă făcea să mă simt depășită, aș vrea totuși să continuăm să gătim acasă cât mai mult, să imaginez feluri de mâncare noi cu ingrediente proaspete și de sezon, cu risipă minimă


ediția a doua
slow.
o conferință despre sustenabilitate powered by Glamour ediția a doua 19 - 22 aprilie 2021 online via Zoom acces gratuit, numai pe bază de înscriere
slow.

Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.