
Ioana Ilie
19 aprilie 2019
Singurul centru non-stop destinat victimelor violenței domestice din București se închide de la 1 mai
Singurul centru de găzduire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice, cu program de funcționare 24h/24h, se va închide începând cu 1 mai 2019, odată cu retragerea fondurilor alocate de către Primăria București.
Casa Invicta este un centru pilot înființat în august 2017, în cadrul unui parteneriat public privat tripartit, între Asociația Anais ca furnizor de servicii, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse Între Femei și Bărbați, care a oferit spațiul și utilitățile necesare și Primăria Municipiului București prin Direcția Generală de Asistență Socială, care a asigurat finanțarea.
De la înființare și până în prezent Primăria Municipiului București a acordat finanțare pentru funcționarea centrului inițial pentru o perioadă de 12 luni și apoi, pentru o perioadă de încă 6 luni, iar apoi centrul a continuat să funcționeze până în prezent, prin sprijinul mai multor donații individuale.

Conform comunicatului Anais, Primăria Municipiului București a decis că nu va mai acorda fonduri pentru continuarea activității, astfel că, în lipsa unei finanțări durabile și sustenabile, începând cu 1 mai 2019, activitatea centrului va înceta.
Întrebată de ce a sistat finanțarea singurului adăpost pentru victimele violenței domestice din București, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat pentru ziare.com că nu este împotriva finanțării adăpostului, dar că primăria funcționează în acest moment pe un buget „de subzistență”.
„În ceea ce privește solicitarea Anais de a continua proiectul pe care l-a avut până acum cu DGASMB, eu nu am nimic împotrivă, doar ca așa cum am comunicat, noi nu avem buget în acest moment.”

„Suntem la un buget de subzistență, pur și simplu. Suntem în pericol, de multe ori, și cu plata salariilor către instituțiile din subordinea Consiliului și a Primăriei, prin urmare orice proiecte de colaborare stagnează în această perioadă.”
În cadrul aceleiași declarații, Gabriela Firea a reamintit că în luna februarie, Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect prin care victimele violenței domestice pot primi până la 1500 de lei pentru plata chiriei unei locuințe în București, dacă îndeplinesc o serie de condiții, care deocamdată sunt destul de vagi.
Pentru a beneficia de acest sprijin din partea Primăriei, victimele trebuie să nu fi beneficiat „de alt sprijin din partea statului sau a altor ONG-uri“, să aibă o dovadă că sunt victime, un ordin de protecție provizoriu sau dovada depunerii unei plângeri, precum și un contract de închiriere a unei locuințe.

Ca reacție la decizia Primăriei București de a nu mai finanța unicul adăpost destinat victimelor violenței domestice din București, organizațiile membre ale Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (Rețeaua V.I.F) au cerut Primăriei, printr-o scrisoare deschisă, să remedieze situația generată, însă nu au primit un răspuns favorabil.
Conform solicitărilor acestora, în perioada de funcționare a Casei Invicta, Asociația Anais a oferit, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială și cu contribuția unor sponsori și donatori, consiliere socială, juridică și psihologică pentru 785 de femei.
În această perioadă, Centrul de primire în regim de urgență a găzduit peste 455 de femei, iar Asociația Anais a redactat în numele lor peste 280 de cereri pentru emiterea ordinului de protecție.

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său la un moment dat în viață (FRA, 2014). Un sfert din omorurile înregistrate într-un an au loc în familie, iar 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei. La fiecare 30 de secunde, o femeie din România este bătută de partenerul ei.
Statisticile ne arată că doar 17% dintre femei apelează la poliție în urma celui mai sever incident de violența suferit vreodată și doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare catre politie si servicii de suport la nivel european este de 33%. Dintre cele care ajung să ceară totuși ajutor autorităților, numai 25% depun o plângere penală împotriva agresorului.
În perioada următoare, organizația Anais va continua activitățile de consiliere socială și psihologică oferite victimelor violenței domestice din București, fără a mai avea servicii de găzduire în regim de urgență. Dacă vrei să susții eforturile organizației, o poți face aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.