Ioana Ilie
9 January 2019
#Șieureușesc, o platforma de suport pentru victimele violenței domestice
Platforma online #Șieureușesc, lansată recent de Aleg, o organizație activă de peste 15 ani în domeniul combaterii şi prevenirii violenţei asupra femeilor, pune în legătură, pentru prima dată, femeile din România care se confruntă cu violența domestică, cu cele care au reușit să depășească o situație de abuz.
Ideea campaniei #Şieureuşesc a apărut toamna trecută, din nevoia beneficiarelor, și are la bază exemplul personal al celor care au reușit să iasă dintr-o relaţie abuzivă, solidarizarea cu femeile captive încă în cercul violenței și sprijinul acestora din urmă.
Prin intermediul platformei, cititoarele pot afla care sunt formele abuzului în cuplu, care sunt pașii pe care specialiștii îi recomandă într-o situație de violență domestică, pot citi experiențe ale supraviețuitoarelor care au acceptat să le împărtășească și se pot documenta în privința legislației din România care protejează victimele violenței.
Cum arată violența de gen în România?
Violența împotriva femeii este o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei, și se manifestă prin comportamente și atitudini care nu au legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.

Conform unor studii demarcate de World Health Organization, 35% dintre femeile din întreaga lume au suferit o formă de violență fizică sau sexuală din partea partenerului sau a altei persoane, la un moment dat în viața lor...
...iar 38% dintre omorurile asupra femeilor, la nivel global, sunt comise de partenerii intimi.
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său la un moment dat în viață (FRA, 2014).

În fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, iar la fiecare 4 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată sau agresată sexual de un adult.
Un sfert din omorurile înregistrate într-un an au loc în familie, iar 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.

Mai exact, la fiecare 30 de secunde, o femeie din România este bătută de partenerul ei.
Indiferent de grupul din care provin sau de vulnerabilitățile lor, femeile sunt supuse presiunii sociale de a ascunde actele de agresiune comise asupra lor de bărbați, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur.
Astfel, foarte multe dintre cazurile de violență împotriva femeilor și fetelor rămân neraportate.
Instituțiile ne spun că doar 17% dintre femei apelează la poliție în urma celui mai sever incident de violența suferit vreodată și doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare catre politie si servicii de suport la nivel european este de 33%.
Dintre cele care ajung să ceară ajutor autorităților, numai 25% depun o plângere penală, și doar în situațiile când violența este fizică.
Care sunt semnele unei relații nesănătoase?

Recunoașterea din timp a semnelor unei relații abuzive îi poate scuti de multă suferință pe toți cei implicați, inclusiv copiii martori la abuz, acolo unde aceștia există.
Cele mai des întâlnite forme de abuz sunt abuzul fizic, abuzul psihologic (hărțuire, urmărire, izolare, ridicularizare, control, șantaj), abuzul sexual (aluzii verbale, gesturi, atingeri, viol - de obicei repetate și lipsite de consimțământ) sau abuzul economic (controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani).
Ce poți face?

Dacă te regăsești într-o relație abuzivă care îți poate pune viața în pericol, sună de urgență și cere ajutor la 112 sau la 0800 500 333, număr național non-stop și gratuit.
Dacă te confrunți cu o situație dificilă, apelează la serviciile unui centru de consiliere sau la alte servicii specializate (grup de sprijin, adăpost, ș.a.).
Dacă ești martora unui incident violent, apelează de urgență la 112.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.