Ioana Ilie

24 ianuarie 2019

„Și eu sunt rom”, o piesă de teatru despre rasismul de ieri și de azi


Scena culturală de teatru independent a luat amploare în ultimii ani și reflectă tot mai multe dintre problemele societății în care trăim, în special situații de viață cu care se confruntă oamenii provenind din grupurile vulnerabile.


Astfel, au apărut câteva producții care aduc în discuție amploarea și rădăcinile rasismului și invită la reflecție pe teme precum holocaustul romilor („Kali Tras), legătura dintre rasism, clasă și gen („Cine a omorât-o pe Szomna Grancea”) sau istoria romilor în România („Marea Rușine”).


Însă primul spectacol de teatru care documentează, prin experiențe reale de viață, efectele rasismului asupra celor care aparțin comunității rome este „Și eu sunt rom”/ „Vi me som rom”, a cărui premieră a avut loc săptămâna aceasta, la Macaz Bar Teatru Coop.


O româncă cu iubit rom, un rom despre care nimeni nu știe că e rom, un român-indian atât de brunet, încât e luat de toată lumea drept rom. Trei povești-în-poveste și trei unghiuri din care vedem cu claritate amar-amuzată ce înseamnă să fii rom în România de astăzi.


În „Și eu sunt rom” e vorba mai ales de acei romi care nu par din prima romi sau care par, deși nu sunt. Despre relațiile dintre ei și ne-romi, despre expunerea de zi cu zi în fața celorlalți, asumarea identității în public, autoacceptare și rasism internalizat, de pe băncile școlii și până la maturitate.


Spectacolul documentează istoriile de viață ale celor patru actori implicați în proiect.

Mădălina Brândușe



Madălina Brândușe este o actriță ne-romă, care a experimentat rasismul prin relațiile romantice pe care le-a avut de-a lungul timpului cu parteneri de etnie romă. 


Ce o să spună tata sau proprietara apartamentului pe care vreau să-l închiriez, când o să afle că partenerul meu este rom? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care încearcă să găsească un răspuns în scenele pe care le joacă.

Alfredo Minea



Alfredo Minea este actor rom și provine dintr-o familie care, din dorința de a-l proteja, l-a învățat să profite de culoarea deschisă a pielii lui și să-și ascundă identitatea etnică.


Culoarea pielii i-a favorizat accesul la discuții rasiste din cercurile de albi, iar asta l-a determinat, de fiecare dată, să ia atitudine și să-și dezvăluie secretul.

Povestea lui se împletește cu cea a lui Andrei Șerban, actor de etnie romă, care, în mod asemănător, a trecut prin situații diferite de viață, fără să fie identificat ca rom în ochii celorlalți.



Andrei nu joacă în spectacol, semnează regia piesei de teatru și contribuie, cu poveștile lui de viață, la scenariul acesteia.

Raj Alexandru Udrea



Iar Raj Alexandru Udrea este un actor român-indian, cu o culoare a pielii care îl aruncă în categoria indezirabililor, atât la școală, unde este bullied și evitat de colegi încă din copilărie, cât și în spațiile pe care le frecventează azi ca adult în București.




Cei 4 actori rezumă în câteva cuvinte pe pagina de Facebook a evenimentului, care sunt mizele sociale ale spectacolului pe care l-au conceput:

„Am pus multă duioșie, umor și sinceritate în textul nostru bazat pe experiența noastră reală de viață, precum și pe o cercetare serioasă printre prietenii noștri romi și/sau oameni implicați în promovarea egalității și dreptății sociale.”



„Dacă la final te vom aduce în punctul în care să te ridici și să spui Vi Me Som Rom, înseamnă că ne-am făcut treaba bine - și ne vom bucura că ne-am găsit, frați și surori de toate culorile”.

Urmărește programul Stagiunii de Teatru Politic aici, ca să vezi când are loc următoarea reprezentație.


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.