
NU AR MAI FI VĂZUTĂ CA UN DEFECT?
ȘI DACĂ ACNEEA

Printre tipurile de acnee se numără cea juvenilă, cea adultă, cea hormonală, cea severă și lista continuă.
Acneea afectează 85% dintre tineri și 40% dintre adulți.
Mai bine de 50% dintre femeile care se confruntă cu această afecțiune au peste 25 de ani. Cauzele pot fi multiple și se văd. Fix unde nu ne dorim. Pe piele.
Potrivit dr. Nectara Mitroi, medic dermatolog, printre cauze pot fi excesul de sebum prea mare pentru diametrul porilor sau înmulțirea bacteriană locală.
„Odată cu retenția sebumului, are loc înmulțirea excesivă a unor bacterii și ciuperci care trăiesc în piele, ceea ce duce la apariția leziunilor inflamatorii papulo-pustulos (coșurile roșii) sau nodular. Sunt factori interni și externi care întrețin sau agravează acneea: stres, expunere la soare, căldură și umiditate, transpirație, poluare, dieta, dezechilibre hormonale și produse cosmetice nepotrivite. Toți alcătuiesc expozomul”.
Ceea ce știm sigur este că acneea nu este un secret. Ceea ce ar mai trebui să știm este că nu e un defect.

„Am învățat asta pe pielea mea, atunci când am văzut că acneea poate începe și cu hormonii.
Mădălina Ionescu
[ beauty editor Glamour ]
Deși a venit la pachet și cu un stres uriaș (pentru că nu o puteam ignora, era pe față, pe linia maxilarului, iar eu greșeam storcând coșurile, deci agravând-o), cu timpul am reușit s-o țin în frâu și să-mi recapăt încrederea.”





Pentru că știm ce înseamnă să-ți privești pielea cu neîncredere, dar și cât de mult contează să vezi dincolo de semnele de pe chip, alături de Vichy am invitat alte două femei, pe Ursula și pe Alexandra, să ne povestească cum s-a schimbat relația cu tenul și cum au ajuns să spună: „Da, asta sunt eu.”


„Tenul meu este mereu afectat de perioadele stresante. Mult timp a fost greu să-l încadrez într-o categorie. A început cu aspectul uleios și punctele negre, iar la 14 ani situația a ajuns să-mi scape de sub control și am dus o luptă lungă cu noduli dureroși. Acum leziunile sunt mai estompate, dispar și reapar.”
Ursula Ionescu
[ consultant imobiliar ]



Alexandra ciobanu,
[ studentă și model ]
„Mi-aș descrie tenul ca fiind sensibilizat, dar mai bine cunoscut de mine acum. Și într-un parcurs spre cea mai bună versiune a sa. Acneea a început la începutul anilor de liceu și începutul carierei în modeling, impactul emoțional fiind puternic: mi-am pierdut încrederea de sine pentru o bună perioadă de timp.”
Dr. Nectara Mitroi, medic dermatolog, ne dă mai multe detalii despre rolul pe care îl joacă hormonii în apariția acneei.
„Chiar dacă acneea nu este o afecțiune hormonală prin definiție, hormonii joacă un rol important în apariția leziunilor. Anumite afecțiuni hormonale (sindromul de ovare micropolichistice, dezechilibrul hormonal, excesul de hormoni androgeni) pot provoca apariția formelor de acnee hormonală, ce afectează în special femeile adulte. Tratamentul țintește vindecarea leziunilor și normalizarea nivelurilor hormonale.”

„Cel mai greu pentru mine a fost să ajung să-mi iubesc din nou tenul. Am consultat un medic, am înțeles că trebuie să folosesc produse speciale, clar nu atât de multe pe cât aplicam eu. Acum, chiar dacă mă confrunt în continuare cu fluctuații hormonale, știu cum să tratez tendința acneică.”
Ursula

„Cu trecerea timpului am învățat cum trebuie îngrijit tenul și ce nevoi are. Am refuzat să-mi pierd speranța și am căutat produsele potrivite pentru perioada în care mă aflam. Rezultatele au început să apară. În ultimii ani, mi-am dat seama cât de mult au contat aceste schimbări de stări. Au fost parte din dezvoltarea mea personală și îi sunt recunoscătoare pielii pentru asta.”
Alexandra

„Înainte să merg la dermatolog, am încercat tot felul de produse care ofereau rezultate, dar numai pe termen scurt, ca apoi coșurile să se agraveze. Cred că nu acceptam că tenul meu e afectat de o formă de acnee - hormonală, mai exact. După diagnostic și în timp, leziunile s-au vindecat, dar pielea a devenit seboreică, în special în zona T, puntea nasului și bărbie.”
Mădălina
„Tenul gras cu tendință acneică prezintă un exces de sebum, mai ales la nivelul zonei T, unde densitatea glandelor sebacee este mai mare”, explică medicul dermatolog dr. Nectara Mitroi.
„Asociate seboreei sunt pori dilatați și leziuni acneice: comedoane (puncte albe și negre), papule (mici proeminențe roșii), pustule (cu colecție gălbuie centrală), noduli (leziuni roșii de dimensiuni mai mari, dureroase și care se simt dure la palpare), semne postinflamatorii (mici pete roșii ce rămân în urma vindecării) sau cicatrici (gropițe în piele).”




Vestea mai puțin bună este că oricine, indiferent de vârstă sau sex, poate trece prin cel puțin un episod de acnee în decursul vieții. Vestea bună este că există soluții sinonime cu doza de puritate care îi este necesară.

„Produsele nepotrivite, prea grase sau care conțin substanțe comedogenice, pot favoriza apariția de noi leziuni și agravarea acneei”, explică dna. dr. Mitroi.
În astfel de momente, ideale sunt produsele de îngrijire specifice, care pot reduce sebumul în exces, curăța porii, reechilibra microbiomul pielii și conferi hidratarea necesară.

Un protocol excelent este Vichy Normaderm, care conține trei produse-cheie pentru îngrijirea zilnică a tenului gras cu tendință acneică:
Gelul de curățare Normaderm Phytosolution Serumul Normaderm Probio-BHA Anti-imperfecțiuni Crema Dublu-corectoare Normaderm Phytosolution
Împreună reduc imperfecțiunile (coșuri, puncte negre, semne reziduale), reglează secreția de sebum, hidratează și stimulează capacitatea antioxidantă.

este de altfel, și new-entry în gamă, ideal în reducerea puseelor, punctelor negre, excesului de sebum și dimensiunii porilor. În plus, reface textura pielii, hidratează intens și are efect anti-recidivă. Conține 5% acid salicilic și glicolic, alături de fracții probiotice cu eficacitate crescută în îmbunătățirea sănătății tenului.
Serumul Probio-BHA Anti-imperfecțiuni
„Le recomand celor care se confruntă cu acnee să consulte medicul înainte de a-și expune pielea la diferite tratamente pe cont propriu. Cu o îngrijire potrivită, va fi mai ușor de depășit această perioadă. Eu sunt cel mai bun exemplu.”
Nu lăsa acneea să te definească!
Ursula
„Le-aș zice tuturor femeilor să nu-și piardă speranța - mereu există o soluție - și că un ten cu tendință acneică nu le umbrește trăsăturile. Cel mai important e să înveți de ce are nevoie pielea, pentru că nu este nimic mai satisfăcător decât să o simți sănătoasă.”
Alexandra


„Aș fi vrut să înțeleg la timpul potrivit că acneea nu este o afecțiune care te definește și că nu spune despre tine că nu ești acceptată așa cum ești. Pe mine m-a făcut să regândesc ritualul de skincare, iar acum știu că pielea mi-a «spus» că e ceva în neregulă și în organism.”
Mădălina


Fotografii de Raluca Mărgescu Machiaj și coafură Mihaela Cherciu Beauty editor Mădălina Ionescu Le mulțumim Ursulei și Alexandrei că au acceptat să facă parte din povestea noastră.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.