Irina Munteanu
Glamour loves
She Says, proiectul care vorbește despre inegalitatea de gen în rândul marilor conferințe
_
Dacă ai participat de curând la o conferință și ți s-a părut că femeile nu sunt la fel de vizibile ca bărbații, un studiu arată că nu este deloc o aparență.
_
Femeile continuă să fie sub-reprezentate în pozițiile cu putere de decizie și se confruntă sistematic cu lipsa de resurse ce le-ar permite să își maximizeze succesul. Ashoka România, cu suportul Open Society Foundation, a realizat un studiu despre situația disparității de gen din cadrul conferințelor mari din Europa.

Studiul arată că doar 3 din 10 vorbitori sunt femei, iar contextul este similar și la nivel național.
_
Pentru a contribui la diminuarea acestei inegalități și a creșterii numărului de femei în poziții de conducere, Ashoka derulează de-a lungul întregului an proiectul „She Says”. În cadrul acestui proiect, organizațiile locale din România, Polonia și Germania și-au propus să conecteze organizatorii de conferințe cu cel puțin 50 de femei inovatoare din rețeaua globală.
„Studiul ne ajută să înțelegem că în orice context ne-am uita, disparitatea de gen este în continuare o problemă importantă a societății. Femei din toată lumea se confruntă cu bariere sistemice ce pot fi eliminate doar printr-un efort comun. Vedem și un cerc vicios: această privare de oportunități, vizibilitate și recunoaștere perpetuează aceleași modele în viitor. Ne-am propus să contribuim la rezolvarea sistemică a acestei inegalități prin promovarea femeilor lider în domeniile lor, femeilor antreprenoare, femeilor inovatoare, care, prin participarea la aceste conferințe pot face o diferență.”
Alexandra Caraman, Ashoka Romania.
„Îmi petrec aproape un sfert din timp în conferințe și evenimente, de multe ori ca vorbitor în diverse paneluri. Cam în 80% din cazuri sunt singura femeie din panel și de multe ori am impresia că sunt invitată (și) pentru că sunt femeie. Întrebând sau glumind pe tema asta, am învățat că de multe ori este un cerc vicios – femeile nu prea sunt invitate ca vorbitori, iar pentru că nu sunt vizibile, de multe ori organizatorii nici nu știu pe cine să abordeze. Asta se poate schimba printr-o mai bună conștientizare a nevoii de reprezentare, dar și a celei de vizibilitate.”
Ashoka Fellow Elena Calistru, Funky Citizens.
Principalele rezultate ale studiului arată că:
I I I I I
____________
Dintre 12.863 de invitați la 215 conferințe din toată Europa, 69.95% sunt bărbați, iar 30.35% sunt femei. ___________
____________
Franța este țara unde disparitatea de gen este cea mai mică, 4 din 10 invitați fiind femei; Cehia este țara cu cea mai ridicată inegalitate, cu doar 2 din 10 femei invitate ca vorbitori la aceste evenimente; România este la mijlocul clasamentului, încadrându-se în media de 3/10. ___________
____________
Conferințele dedicate start up-urilor sunt cele unde disparitatea de gen este cea mai mare (24.30% femei), situația fiind apropiată și în cele cu profil tehnologic (28.88% femei). Disparitatea de gen cea mai mică se află în cazul evenimentelor din domeniul educației, unde 40.84% dintre invitați sunt femei. ___________

Cum adresează proiectul „She Says” această inegalitate?
_
Organizația urmează să identifice un număr de cel puțin 50 de femei lider în domeniilor lor de activitate, care pot fi invitate la evenimentele unde sunt cel mai puțin reprezentate. Ulterior, proiectul va pune aceste femei în legătură cu organizatorii acestor conferințe, cu scopul de a le oferi expunere, de a le crește impactul și de a contribui la echilibrarea raporturilor de gen în societate. În același timp, „She Says” își propune să identifice nevoile femeilor de calibru din diferite domenii și modul prin care Ashoka le poate adresa.

_
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.

Nu uita să dai mai departe!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.