De Mădălina Ionescu
»
From the roots up
Iei în calcul și scalpul atunci când îți îngrijești părul?
Scalp care
Ne preocupăm intens de tunsori, coafuri pe val, ingrediente pentru un aspect strălucitor al părului. Dar neglijăm scalpul. Și totuși, când acesta este sănătos, și părul este sănătos.
Sunt, în medie, 100.000 de foliculi piloși pe suprafața scalpului, aceștia reprezentând doar o parte din complexul responsabil de aspectul părului. De fapt, aici găsim un întreg ansamblu care generează, hrănește și susține firul de păr: vase sanguine, terminații nervoase, glande sebacee și sudoripare etc. Prin urmare, orice dezechilibru (modificare de pH sau radicali liberi) poate afecta sănătatea părului.
Așadar, atenția față de astfel de modificări la nivelul scalpului este esențială. Poți face asta folosind o oglindă, cu ajutorul cărei să-l analizezi acasă, sau prin intermediul unui hair stilist. Iar dacă observi ceva în neregulă - descuamare sau o cădere neobișnuită a firelor -, să te adresezi medicului dermatolog.
Cele mai întâlnite dereglări ale scalpului sunt sensibilitatea excesivă, dermatita seboreică și căderea difuză a părului. Sensibilitatea, de pildă, se manifestă prin hiperreactivitate, intoleranță, senzație de disconfort și iritabilitate, putând apărea din cauza mai multor factori, ca umezeala, căldura, poluarea, apa dură, produsele de îngrijire și de styling sau stresul.
Cât despre dermatita seboreică, de multe ori este confundată cu mătreața, ceea ce împiedică tratarea corectă și agreavează problema.
Dar cum faci diferența între cele două, având în vedere că ambele se traduc prin exces de sebum și implică descuamarea pielii? Ei bine, descuamarea scalpului cauzată de mătreață nu se asociază cu inflamarea și înroșirea pielii – dacă observi aceste simptome, adresează-te rapid medicului, mai ales că, netratată, dermatita se poate extinde și pe corp.
Căderea difuză a părului poate avea drept cauze o anemie, o dereglare tiroidiană, chiar și-o cură de slăbire dezechilibrată. Se tratează, de regulă, fie prin produse dermatocosmetice, fie prin plasmă proprie.
Ce poți face pentru sănătatea scalpului?
Alimentația este un punct-cheie, susțin experții la unison. Sănătatea scalpului depinde de o serie de minerale și vitamine esențiale. Proteinele ajută la întărirea firului, fierul previne căderea, vitamina C activează absorbția fierului necesar, acizii grași Omega-3 oferă hidratarea necesară prin eliminarea uleiurilor benefice, vitamina A este foarte bună pentru eliminarea sebumului, zincul și seleniul ajută la întărirea fibrei capilare și la prevenirea uscării acestuia, iar vitamina E protejează de razele UV.
Dar poate fi scalpul afectat de factorii de îmbătrânire, la fel ca restul pielii? Ei bine, se pare că da. Chiar și pielea ascunsă sub firele de păr ajunge să facă riduri sau pete pigmentare, cauzate de expunerea prelungită la soare. Așadar, ia în considerare ingrediente anti-age, precum peptide, retinol și colagen și atunci când îți îngrijești scalpul.
Apoi, pentru a stimula activitatea folicului pilos, optează pentru produse de îngrijire care conțin aminoacizi și minerale utile în sinteza cheratinei. De asemenea, este important să folosești formule specifice tipului de scalp și problemelor existente, dacă acestea au fost diagnosticate.
Câteva produse de luat în calcul

Șampon Scalp Stimulating, John Masters Organics
145 lei

Tratament Scalp Renew, Nioxin
78 lei

Serum anti-cădere Balance Energy, System Professional
374 lei
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.