de mihai ghiduc

Cronica săptămânii: Selly, școala și Covid-ul


Ultima săptămână a înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul acestei epidemii în România. Cumva de așteptat, în condițiile relaxării. Însă, cum majoritatea statelor europene n-au problema asta, este destul clar că atitudinea relaxată cu care privesc românii măsurile de prevenție – atunci când nu decid direct că virusul nu există – a contribuit la noul record. Dar, mai întâi, să nu ratăm subiectul zilei.

SELLY A AVUT O PĂRERE DESPRE ȘCOALĂ


După ce a provocat scandal pentru că a apărut într-o revistă, că și-a luat mașină și că a primit bani ca să facă un film (de succes, cel puțin din punct de vedere financiar), acum Selly e certat pentru că are o părere despre școală. Pe care tocmai a terminat-o, luând BAC-ul cu o notă absolut onorabilă, la un liceu de top din Craiova.


Tânărul vlogger/cântăreț a ținut să-și spună părerea despre sistemul de educație din România. Și a zis lucruri pe care le zicem cu toții: că e depășit, că „școala te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor”, că materiile nu sunt adaptate la prezent. Chestiile alea de care ne-am plâns cu toții când am terminat a XII-a, dar la o audiență mult mai redusă.


Parcă pentru a demonstra că principala problemă în calea aducerii școlii în secolul XXI este rezistența la schimbare, au ținut să-i răspundă tânărului vlogger adulți care ar fi trebuit să fie responsabili, dar care reușesc să se arate doar frustrați. Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, a reușit chiar să-l numească „maimuță needucată”, ceea ce – nu-i vreo mirare aici – spune mai multe despre el decât despre Selly.


Între timp, cea mai bună dovadă că e o problemă cu școala este că părinții care își permit încearcă să evite sistemul de învățământ românesc, iar cei care nu pot asta, încearcă cel puțin să suplimenteze școala cu meditații. Cât despre cei săraci?


Sistemul de învățământ nu face nici măcar vreo încercare de a-i ajuta cu adevărat – în continuare e glorificat mersul pe jos, kilometri întregi, până la o școală prea îndepărtată. România are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar din UE și toată lumea ia act de asta – și nicio măsură.

ÎNTRE TIMP, UN ALT VLOGGER...



... s-a apucat să comenteze pe Facebook felul în care s-a îmbrăcat o puștoaică în parc. În loc se se întrebe de ce-i fug ochii după fete de 16 ani, influencerul nostru își imagina o femeie care să-i atragă atenția tinerei că s-a îmbrăcat „incorect” – pentru că, măcar, își dădea seama că nu se cade ca el să facă asta. Dar ceea ce n-a făcut în persoană, a făcut pe internet, în văzul a mii de oameni.


Acum, poate că doar exprimarea a fost greșită, dar după ce l-a certat mai toată lumea pentru ce a scris – și l-au aplaudat fix masculii toxici din rândul cărora se laudă că nu face parte –, omul a tras concluzia că Facebook nu e un loc al dialogului (lucru pe care-l știam de măcar un deceniu). Scuzele? Sper să nu i le prezinte, în persoană, fetei din parc.


Să lăsăm micile bătălii de Facebook în pace și să ne întoarcem la marea problemă a anului.

CE-I DE FĂCUT CU COVID-19?


Politicienii par să fi abandonat bătălia împotriva virusului în favoarea luptei politice. În loc să caute soluții pentru a trece mai ușor peste pandemie, aceștia își pun bețe în roate – uneori unii altora, dar o fac destul de des și singuri. Astfel, ne-am trezit din nou într-un vid legislativ, după ce măsurile de izolare și carantină au fost atacate la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului.


CCR a decis că respectivele măsuri nu pot fi luate decât prin lege și a publicat decizia vineri, moment din care măsurile au fost suspendate. Practic, de vineri, pacienții cu COVID-19 se pot externa la cerere – promițând în scris că vor păstra măsurile de distanțare socială –, iar centrele de carantină au început să se golească.


Trecând peste faptul că articolul declarat neconstituțional are circa 15 ani vechime (și se pare că a mai fost verificat o dată și nu i-a găsit nimeni probleme), între anunțul făcut de CCR și publicarea deciziei, Guvernul n-a reușit să producă un proiect de lege care să rezolve problema. În schimb, premierul Orban s-a trezit vorbind și a recomandat românilor „să nu respecte decizia CCR”.

SUNTEM PE CONT PROPRIU


Dacă nu putem avea încredere în politicieni că nu încurcă lucrurile, în cei din jur că-și pun masca cum trebuie și nici măcar în privați (cum poate să confirme oricine a luat un taxi în ultima perioadă), soluția e să ne protejăm. Sau să sperăm că n-o să facem o formă gravă a bolii, mai ales că spitalele se umplu din nou. Săptămâna trecută, în București, nu mai erau locuri la ATI pentru bolnavii de COVID-19.


Și, cum nu putem să mai stăm doar în casă – am făcut asta două luni –, e bine să știm în ce condiții ne punem în pericol cel mai mult. Nu e plaja, cum ar vrea unele televiziuni să ne facă să credem, ci spațiile închise – mijloacele de transport, birourile, restaurantele, și chiar și întâlnirile cu prietenii.


Altfel, dacă nu ne protejează alții, e cazul să ne protejăm noi, Și, mai ales, să-i protejăm pe cei din jur. Povestea pe care un tânăr de 26 de ani a publicat-o zilele trecut în Vice, despre cum a murit unchiul său pentru că el a mers la petreceri în timpul carantinei, ar trebui să te convingă să porți mereu mască.

WHAT’S UP, KANYE?



Nu puteam să închei cronica ignorând anunțul făcut ieri de rapper-ul Kanye West. Acesta a spus că e momentul să facă ceea ce ce-și dorea toată lumea și să candideze la președinția SUA. Acum, e destul de târziu să mai facă toate demersurile necesare, deci cel mai probabil se plictisea și a vrut să vadă cum reacționează lumea.


Pe de altă parte, 2020 e destul de rău și așa, încă un mic circ nici nu mai contează. Măcar o persoană l-a luat în serios și a spus că-l susține – un alt disperat după atenția Twitter-ului, Elon Musk.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.