
Câteva trucuri care chiar fac diferența în rezistența machiajului
De Andreea Grecu
Rezistența pare să fie cel mai important criteriu de apreciere a calității unui machiaj, pe picior de egalitate cu aspectul. Un make-up artist știe cel mai bine asta, rezistența fiind argumentul principal pentru care femeile apelează la servicii profesionale. Astfel, în perfecționarea noastră, suntem mereu în căutarea acelor tehnici care pot prelungi durata machiajului, sfidând ca prin minune căldura, transpirația, sebumul sau lacrimile.
Magie? Nicidecum! Rezistența machiajului nu stă într-un produs-minune, ci într-o succesiune de pași corect realizați și tehnici de aplicare logice. La fel de important în ecuație este și să ne setăm niște așteptări realiste: nu așternem vopsea peste o bucată de plastic inertă, ci lucrăm cu un organ viu, pielea, care reacționează la o mulțime de stimuli peste zi, iar machiajul nu îi poate bloca procesele fiziologice (nici n-ar fi sănătos). În continuare, detaliez acei pași care pentru mine fac cea mai mare diferență.

1/ Baza este extrem de importantă și înseamnă mai mult decât un primer
Baza nu face referire la un produs anume etichetat astfel, ci mai degrabă la starea pielii înainte de aplicarea machiajului, căci ea va fi fundația peste care ne dorim să construim ceva durabil. Așadar, oricât de clișeic ar suna, o rutină de skincare din care nu lipsește hidratarea și exfolierea regulată este obligatorie pentru a ne asigura că pielea este în condiții optime pentru a primi și ține machiajul timp îndelungat. Un primer, oricât de lăudat, nu va reuși să ascundă sub preș neajunsurile unui ten neîngrijit.
De altfel, tot din experiență m-am convins că nu ai nevoie de un produs special etichetat ca primer. Rutina de skincare este cea mai bună bază, atâta timp cât după ultimul pas pielea rămâne aderentă, fără o peliculă grasă. Pentru mine fac o treabă foarte bună cremele-gel hidratante. În plus, primerele matifiante sau cele care promit umplerea porilor sunt de multe ori pretențioase la aplicare și îți pot compromite baza dacă aplici prea mult, fondul de ten nemaifăcând priză cu pielea, alunecând de pe suprafața acesteia sau arătând încărcat.

2/ Formula fondului de ten decide rezistența
Nu toate fondurile de ten sunt gândite pentru o purtare îndelungată, iar asta nu le face mai puțin bune. Trebuie doar să îți alegi formula ținând cont atât de tipul tău de ten, dar și de scopul tău. Dacă vrei să îl porți 12 ore pe față, trebuie să te asiguri că alegi o formulă care promite persistență îndelungată, chiar dacă asta implică de multe ori și un compromis la capitolul luminozitate sau senzație lejeră pe piele.

3/ Cantitatea face diferența
Secretul rezistenței este să lucrezi în straturi cât mai subțiri, pentru a permite produselor să facă priză cu pielea și să se fixeze. Poți apoi să mai revii cu încă un strat la fel de subțire dacă simți că mai este nevoie. Mereu dau exemplul aplicării lacului de unghii: dacă aplici din prima un strat gros, va dura foarte mult până se va usca și va fi vulnerabil la transfer în tot acest timp. Exact așa se va comporta și fondul de ten dacă îl aplici în strat prea gros, dincolo de aspectul încărcat.

4/ Pudra este sfântă
Când scopul tău este rezistența îndelungată, nu te poți abate de la regula că orice produs cremos trebuie setat cu unul pudră. Dacă te confrunți cu un ten foarte gras, pudra aplicată cu un burețel sau cu un puf poate face diferența (sau chiar tehnica de baking). Click mai jos să citești pledoaria mea în favoarea pudrei și toate modurile în care te poate ajuta.

5/ Unele primere chiar sunt necesare
Dacă bazele pentru ten pot fi ușor înlocuite cu unele produse de skincare, cele pentru pleoape chiar își justifică utilitatea. Reușesc cu brio să țină sub control sebumul și să prevină strângerea machiajului în pliuri, oferind în același timp aderență fardurilor și sporindu-le saturația. Testează și aplică bază doar la un singur ochi și vei vedea ce diferență enormă.

6/ Ai grijă cum îl menții
Rezistența este dată și de felul în care tu reușești să întreții acel machiaj pe parcursul zilei. Nu îți atinge fața cu mâinile, tapotează foarte ușor tenul cu un șervețel la primele semne de transpirație, iar când sebumul reușește să iasă la suprafață folosește șervețele speciale pentru a-l absorbi. Oricât de rezistent ar fi machiajul, el nu va arăta exact în momentu aplicării pe tot parcursul zilei și e firesc să fie așa.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.