
De Irina Munteanu
»
On our radar
Se întâmplă lucruri la ediția aniversară TIFF 2021 și noi vrem să le vedem
TIFF.20
Vara asta ne pregătim pentru un maraton de filme și evenimente speciale: Festivalul Internațional de Film Transilvania sărbătorește 20 de ani! Ediția aniversară se desfășoară între 23 iulie și 1 august, la Cluj, și promite filme în premieră și invitați speciali musai de văzut. Am pregătit o listă de priorități!


The People Upstairs
Proiectat ca parte din colaborarea cu Festivalul de Film de la San Sebastián, „The People Upstairs” inaugurează ediția aniversară a festivalului și este principalul motiv pentru care nu trebuie să lipsești de la prima seară de TIFF. Comedia regizată de Cesc Gay explorează complexitatea relațiilor moderne și ne aduce aproape de două nume spaniole importante: Javier Cámara și Belén Cuesta.


My Heart Goes Boom!
Mai zăbovește o vreme în zona iberică pentru selecția de filme din categoria Carte blanche: San Sebastián. Neapărat de văzut? Musicalul „My Heart Goes Boom!”. Te așteaptă o călătorie muzicală prin Spania anilor ’70, regizată de Nacho Álvarez și animată de hiturile celebrei Raffaella Carrà.


Supernova lui Harry Macqueen
Din categoria filmelor selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - unul dintre cele mai așteptate e „Supernova”. O poveste de dragoste tandră în care cei doi protagoniști (Colin Firth și Stanley Tucci) călătoresc prin locuri dragi lor pentru a-și revedea prietenii, întrucât unul dintre ei se luptă cu pierderea memoriei.


Alte două noutăți absolute: „The Human Voice” (primul film în limba engleză al lui Pedro Almodovar), proiectat anul trecut la Veneția, și „Été 85” (revenirea lui François Ozon), cu 12 nominalizări la Premiile César.


Mia își ratează răzbunarea
32 de lungmetraje și 13 scurtmetraje autohtone rulează la această ediție #20 TIFF. Printre ele se numără și trei dintre filmele care au reprezentat România la Cannes: lungmetrajul lui Radu Muntean, „Întregalde” și două scurtmetraje proiectate în Quinzaine des Réalisateurs, respectiv Semaine de la Critique: „When Night Meets Dawn”, în regia Andreei Borțun și „Interfon 15”, semnat de Andrei Epure.
Competiția Zilelor Filmului Românesc include 12 producții regizate de tineri cineaști, două dintre ele - „Câmp de maci” (regia: Eugen Jebeleanu) și „Neidentificat” (regia: Bogdan George Apetri) - concurând și în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania.


Nu rata nici „Otto Barbarul”, în regia Ruxandrei Ghițescu, candidat la titlul de Cel mai bun lungmetraj românesc, sau câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude.


În premieră mondială, rulează și „România Sălbatică” cel mai vast proiect de film documentar desfășurat în țara noastră, inițiat de fotograful Dan Dinu, în colaborare cu WWF, în perioada 2010-2013.

RUXX
Vești bune și dacă ești fan seriale și te entuziasmează mai mult ideea unui binging de producții noi - începând de anul acesta o poți face în voie la TIFF. Noua secțiune Va urma/ Coming Up Next propune 8 seriale și mini-serii în premieră în România, două dintre ele difuzate integral, în maratoane.


Retrospective de autor
Ce mai urmează? Câteva (re)întâlniri cu autori emblematici: Close-up Éric Rohmer, care prezintă în copii recent restaurate 8 dintre filmele-reper ale cinestului, și secțiunea 3x3, unde sunt revizitate operele a trei regizori de marcă: românul Iosif Demian, poloneza Małgorzata Szumowska și spaniolul Luis García Berlanga, la 100 de ani de la nașterea sa.

Fargo by Fragments
N-am uitat nici de cine-concertele din programul de anul acesta, prezentate pentru prima dată în România: „Fargo”, filmul-cult al fraților Coen întâlnește muzica trio-ului francez Fragments, „Menschen am Sonntag” este acompaniat live de muzica islandezilor de la MÚM, „Inferno”, primul lungmetraj italian din istorie, este sărbătorit printr-un cine-concert marca Edison Studio, iar filmul mut „Malombra” primește o coloană sonoră cu două versiuni: una interpretată de Julie Roué și o alta, de Simona Strungaru.


Sergei Polunin
Atențiune! Pe 29 iulie, de la ora 20:30, avem date cu ,,băiatul rău al baletului mondial’’, la Castelul Bánffy din Bonțida. Totul începe cu proiecția performance-ului coregrafic „Bolero” și continuă cu spectacolul „Sacré”, bazat pe „Ritualul primăverii”, al lui Igor Stravinski. La final, Sergei Polunin rămâne pentru discuții cu publicul, așa că asigură-ți un loc.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.