
Cezara Palade
20 martie 2019
Scurtă pledoarie împotriva sutienului și tot ce trebuie să mai știi despre sănătatea sânilor
În calitate de mândră posesoare de sâni, trebuie să știi două-trei lucruri despre sănătatea lor. Demontăm mituri, ardem sutiene (nu la propriu, desigur) și îți spunem când sau dacă este cazul să le oferi mai multă atenție.

Da, știm că mișcarea „Burn the bra” este un statement din sfera feminismului, însă renunțarea la sutien este și o decizie importantă pentru sănătatea sânilor. Deși legătura dintre acesta și diverse patologii mamare rămâne în dezbatere, știm deja către ce parte înclină mai tare balanța.
„Unele studii au constatat o creștere a incidenței cancerului mamar la femeile care poartă sutien tot timpul, aceasta fiind explicată prin efectul compresiv și perturbarea circulației veno-limfatice mamare”, ne-a explicat Dr. Bogdan Ștefănescu, șef Lucrări Univ. și medic primar obstetrică-ginecologie la clinica MedLife.
Totuși, teoria respectivă nu a fost încă demonstrată, așa că nu avem motive reale de panică. Însă un alt argument împotriva sutienului este, mai degrabă, de natură estetică. „Purtarea constantă a sutienului ar duce la atrofia structurilor de suport și susținere mamară care, cu timpul, va determina coborârea accentuată a sânilor”, a explicat Dr. Ștefănescu.

În traducere liberă, femeile care poartă mai des sutien sunt predispuse să se confrunte mai devreme cu lăsarea sânilor. Desigur, stoicismul cu care pieptul tău va face față forței gravitaționale depinde și de alți factori, precum genetica ori fluctuațiile în greutate. Recomandarea generală, așadar, este să lași sutienul acasă atunci când poți și simți nevoia.
Real Talk: de ce este cazul să fii mai atentă la sănătatea sânilor tăi
„Conform ultimelor statistici, una din opt femei va dezvolta o formă de cancer mamar invaziv în timpul vieții. De asemenea, cancerul mamar este a doua cauză de mortalitate prin boală oncologică în rândul femeilor”, ne-a atras atenția Dr. Ștefănescu.
Nu vrem să îți dăm motive de îngrijorare, dar tocmai de aceea este important să știi ce este normal și ce nu atunci când vine vorba de sânii tăi.
„Sânii diferă ca formă, dimensiune, textură de la o persoană la alta. Autoexaminarea sânilor va evidenția, de exemplu, modificări de sensibilitate și textură normale de-a lungul ciclului menstrual. Cea mai bună perioadă de examinare a sânilor este după menstruație, datorită reducerii tensiunii și disconfortului”, a explicat dr. Ștefănescu.

„Manevrele palpatorii oferă un auto-control și pot fi făcute în momentul îngrijirii corporale”, ne-a confirmat dr. Ana Maria Craioveanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la clinica Regina Maria.
La ce să fii atentă?
„Palparea unei formațiuni focale la nivelul sânului impune un control medical, iar recomandarea de primă intenție este ecografia mamară”, a detaliat dr. Craioveanu.

Ce să treci cu vederea?
„Persoanele tinere pot constata un aspect mai dur tumefiat al sânilor în perioada premenstruală, din cauza schimbărilor hormonale”, a explicat dr. Craioveanu. De asemenea, „autoexaminarea sânilor poate releva și alte aspecte considerate normale: o ușoară asimetrie de dimensiune și poziție între cei doi sâni”, conform dr. Ștefănescu.
Factori de risc privind cancerul la sân
„Trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății sânilor persoanele care asociază factori de risc semnificativi pentru această malignitate, precum istoricul familial încărcat, lipsa sarcinilor și perioadelor de alăptare, prima menstruație survenită foarte devreme sau menopauza instalată foarte târziu, fumatul, obiceiurile alimentare nesănătoase, utilizarea contracepției hormonale în timpul perioadei sexuale active sau a terapiei de substituție estrogenică la menopauză”, a explicat dr. Ștefănescu.
Diagnosticare
„Este recomandat ca femeile având vârste peste 40 de ani să efectueze periodic la interval de doi ani o mamografie, iar femeile mai tinere 40 de ani, care constată anumite modificări ale sânilor (noduli, secreție mamelonară, mastodinii etc.) să efectueze un examen ecografic. O grijă deosebită trebuie să o aibă femeile care cunosc în familie rude de gradul I și II cu cancer de sân sau de ovar, investigarea lor periodică fiind necesară mult mai devreme, începând cu vârsta de 30 de ani”, ne-a informat dr. Craioveanu.
Măsuri care pot menține sănătatea sânilor la nivel optim
Conform dr. Ștefănescu, este indicată menținerea unei greutăți corporale optime, evitarea sedentarismului, reducerea consumului de alcool și zahăr, renunțarea la fumat, asigurarea unui aport corespunzător de acid folic și vitamina D, dar și asigurarea unei perioade de somn de aproximativ opt ore.
Atenție, mit!
Beneficiile automasajului legate de creșterea în dimensiuni a sânilor sau prevenția cancerului mamar sunt insuficient documentate științific, au explicat atât dr. Ștefănescu, cât și dr. Craioveanu. Pe scurt, masajul nu este contraindicat, însă nu te aștepta să facă minuni!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.