Mihai Ghiduc

8 martie 2019

Săptămâna în care l-am recuperat pe Nicușor Dan și l-am pierdut pe Michael Jackson

Se întâmplă atât de multe lucruri în politică încât simt nevoia să încep cu un „scandal” internațional. „Leaving Neverland”, documentarul difuzat de HBO, a redeschis discuția despre cât de mult poți separa artistul și arta sa de om, iar fanii lui Michael Jackson n-au fost încântați de concluzie.


Aflăm din cele două episoade ale documantarului (pe care îl poți vedea pe HBO GO) că acuzațiile și zvonurile legate de preferințele sexuale ale megastarului american erau adevărate.



Comentariile de pe Internet au fost însă împărțite, mulți dintre fani refuzând să accepte că idolul lor a fost un om cu mari defecte și acuzându-i pe realizatorii documentarului de interese ascunse. Între timp, o serie de posturi de radio (din Canada și Noua Zeelanda) au anunțat că nu vor mai difuza muzica acestuia.


În România, știrea săptămânii a fost interzicerea participării la alegerile europarlamentare a alianței USR-PLUS, fiindcă Biroul Electoral Central a constat că, în acte, președinții partidului sunt alții decât cei aleși de membrii respectivelor partide.


A fost, mai degrabă, o problemă de birocrație (și lupte interne), dar a forțat revenirea lui Nicușor Dan în USR, chiar dacă temporară, doar pentru a semna actele care salvează situația.

Teodor Tiță explică mai clar:



Și uite așa am uitat aproape imediat de Oana-Maria Bogdan, care a fost acuzată de comunism pentru un comentariu mai vechi, de pe Facebook, care suna mai degrabă a pastișă după John Lennon.


Politicienii noi descoperă pe propria piele că le sunt vânate toate greșelile și fac acum un curs rapid de supraviețuire într-o meserie în care toată lumea ar face (apoape) orice ca să te scoată definitiv din cursă.

Aproape că e păcat de răspunsul ei extrem de elaborat (și lung):



Iată două inițiative legate de 8 Martie care mi-au atras atenția.


Asociația Pe Stop te îndeamnă să donezi 15 lei (sau mai mult) pentru ca o femeie fără posibilități să primească un pachet cu absorbante.


Iar Feminism România, Centrul Filia și E-Romnja au protestat în fața Tribunalului București pentru a atrage atenția că sistemul judiciar este complice cu agresorii în cazul violurilor.


„Fetele și femeile supraviețuitoare ale agresiunilor sexuale nu sunt vinovate. Indiferent cum arată. Indiferent cu ce sunt îmbrăcate. Indiferent de ora la care se plimbă noaptea. Indiferent de mediile din care provin”, au spus cele care au fost astăzi la protest.


Două decese neașteptate i-au făcut pe mulți dintre cei care și-au trăit adolescența în anii '90 să realizeze cât de nostalgici sunt de fapt.


Luke Perry, starul din Beverly Hills 90210 și Riverdale, a murit la 52 de ani, în urma unui infarct. La revedere, Dylan!


Iar moartea lui Keith Flint, solistul de la Prodigy care părea mereu plin de energie, a șocat și mai multă lume, mai ales că a fost vorba de o sinucidere.

Voi lăsa asta aici



În bula noastră mai mică, s-a discutat foarte mult dacă este sau nu în regulă ca un vlogger ca Selly să apară într-o revistă, fiindcă ar fi exponentul unei subculturi pe care n-ar trebui s-o promovăm.


E o discuție recurentă, cultivată de câteva decenii, și-am mai întâlnit-o apropo de hip-hop sau manele. Aș numi-o fenomenul Guerilla, dar e mai veche decât campaniile lor, vine din anii '90. Răspunsul e că, până la urmă, e doar un text. Și da, e dreptul oricui să comenteze, dar, într-un final, nu poți impune cuiva despre ce să scrie. Și oricum, iată că deja nu mai este un subiect.


Tot legat de presă, disponibilizările de la Digi 24 și aparenta schimbare de direcție politică a postului au fost mult discutate în ultimele zile.

O părere pertinentă despre ambele subiecte are Cătălin Tolontan:



Discuțiile despre Laura Codruța Kovesi au continuat și săptămâna asta. Pe de o parte, comisia inventată de PSD a chemat-o la audieri, pe de altă parte, lumea a ieșit la proteste împotriva ordonanței anti-justiție dată de guvern. Evident, duminica.


Au protestat chiar și actorii de la Teatrul Național, ca Ada Galeș, Mihai Călin, Marius Manole și chiar Victor Rebengiuc.




Dar, desigur, cele mai importante sunt tot mai numeroasele proteste ale magistraților, care nu vor să le fie afectată independența. A apărut și o petiție adresată Comisiei Europene care are aprope 30.000 de semnături.


După OMW Petrom, și Mastercard contribuie cu 1.000.000 € la construcția primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, realizat de către asociația „Dăruiește Viața”.


Asta în timp ce Primăria Capitalei nu are fonduri pentru un adăpost destinat victimelor violenţei domestice, coordonat de Asociaţia Anais.


Parcă pentru a demonstra că, dacă nu punem noi mâna, statul nu va face nimic, un sucevean a construit primul metru de autostradă din Moldova pentru a atrage atenția guvernului că există și această regiune.

Campania se numește #șîeu



Un exemplu despre cum graba poate fi uneori dăunătoare, mai ales în social media, este cazul învățătorului de la Iași.


Internetul a explodat atunci când a apărut postarea în care „patinoar” era corectat cu „patinuar”. Cum e posibil așa ceva, mai ales de la un autor de manuale?

Sabina Airinei explică de ce ne-am grăbit cu judecata:



Pe scurt, exercițiul cerea să copiezi un text care avea mai multe greșeli și apoi să-l corectezi.


De ce e important să nu ne grăbim, mai ales în contextul actual?


Urmează patru rânduri de alegeri și toată lumea va încerca să ne influențeze votul într-o direcție sau alta.


Chiar săptămâna aceasta, Facebook a anunțat că a fost nevoit să blockeze 26 de conturi și un grup din România care promovau fake news-uri pentru a veni în ajutorul PSD-ului. Așa că, dacă vezi o știre care te indignează, uită-te la sursa informației și ia totul cu un dram de sare. În contextul actual, scepticismul nu e doar bun, e chiar recomandat.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.