
Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Săptămâna în care adulții au luptat cu un copil
_
Un discurs de doar câteva minute ținut de Greta Thunberg la ONU, lunea trecută, a rămas capul de afiș pe internet într-o săptămână în care s-au întâmplat destul de multe lucruri importante. Pentru comentatorul tipic din social media pare mult mai important să lupte cu o fată de 16 pentru că nu-i plac ideile ei.
Dan Perjovschi a rezumat discuția într-o singură caricatură:
IIIII

_
Tocmai pentru că toată lumea s-a concentrat pe discursul Gretei și cum e clar că falia e ideologică și nu prea va putea fi trecută, voi scrie despre celelalte evenimente ale săptămânii, nu înainte de a spune că tânăra activistă din Suedia a răspuns încă din februarie atacurilor la persoană la care a fost supusă în această săptămână.

Și ce variantă mai bună de a trece la subiectul următor decât acest video?
IIIII

Trump e (iar) în bucluc
_
După ce s-a aflat, cu ajutorul unui whistleblower, că președintele american a încercat să-l convingă pe cel a Ucrainei să deschidă o investigație care i-ar fi folosit electoral, Camera Reprezentanților a decis să-l investigheze pe Trump.
_
Procedura de impeachement nu a mai fost declanșată de pe vremea lui Clinton – și nu cred că mai trebuie să reiau povestea cu rochia albastră și Biroul Oval. Procesul va fi însă îndelungat și va diviza și mai tare o țară pe care Trump a adus-o în pragul nebuniei.
_
Cert e că n-a fost o săptămână bună pentru Trump, dovadă și faptul că și-a accelerat ritmul postărilor pe Twitter. Și n-a fost singurul blond cu probleme.


Brexit-ul se complică
_
Nimeni nu mai înțelege politica britanică, nici măcar oamenii care o fac. Boris Johnson a suferit o nouă înfrângere, de data aceasta la Curtea Supremă, care a decis că suspendarea Parlamentului a fost ilegală.
_
Încă premier, acesta insistă că Brexit-ul se va întâmpla pe 31 octombrie, în ciuda faptului că n-a reușit până acum să treacă vreo lege și că Parlamentul a decis că nu se poate face Brexit fără un acord. Haosul continuă.

A fost agitație și la Bruxelles
_
Propunerea României pentru postul de comisar european al transporturilor, Rovana Plumb, n-a trecut de comisia juridică a Parlamentului European. Și nu pentru că lumea a crezut că o țară ce nu-i în stare să-și facă autostrăzi nu merită acel job, ci pentru că Plumb are probleme penale.
_
Spre disperarea PSD-ului, același Parlament European a căzut de acord cu Consiliul European ca Laura Codruța Kovesi să devină primul Procuror European.
Între timp, la București
_
Săptămâna trecută a fost depusă o moțiune de cenzură, un cadou neplăcut pentru șefa guvernului, mai ales în contextul campaniei electorale care stă să înceapă. Care campanie s-a aglomerat, pentru că o legislație stupidă spune că Biroul Electoral trebuie să verifice doar numărul semnăturilor, nu și autenticitatea acestora.
_
Așa că avem acum 14 candidați, dintre care cel puțin 4-5 de care n-ai auzit vreodată. Și, sincer să fiu, sunt șanse destul de mari nici să nu auzi – sau să-i uiți la fel de repede cum le-ai aflat numele.
_
Pe Cumpănașu n-ai însă cum să-l ratezi. Dintre candidații fără șanse, el a fost cel mai vizibil pentru felul în care a exploatat mediatic drama de la Caracal. Acum e însă vizibil pentru modul dubios în care face bani. Încep să cred că, în curând, va regreta candidatura.


Mici drame culturale
_
După atâta politică, avem două mini-drame culturale care portabil vor continua săptămâna asta. Mai întâi, e vorba de rezultatele concursului Centrului Național al Cinematografiei, în care regizori de pe vremea lui Sergiu Nicolaescu, la fel de „talentați” ca și „maestrul”, și-au luat partea leului.

_
Nici teatrul n-a scăpat de scandaluri, după ce Mihai Călin și Marius Manole au ținut să iasă public cu problemele pe care le au cu directorul Ion Caramitru (scandal în care a ținut să se bage, neapărat, și fiul).

_
Genul acesta de drame culturale capătă mai multă amploare datorită notorietății petenților și uneori e chiar amuzant câte orgolii pot să încapă în niște lumi atât de mici. Indiferent ce parte decizi să susții, nu uita că se întâmplă multe lucruri mișto în galerii, teatre sau la festivaluri independente. Cumpără și acolo niște bilete.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.