Liliana Niculescu

Glamour picks

Sally Rooney, scriitoarea generației Snapchat

_

Supranumită „Salinger a generației Snapchat”, Sally Rooney e una din revelațiile literare ale ultimilor ani. Iar dacă vei pune pe lista de lecturi cele două romane ale sale, „Conversations with Friends” și „Normal People”, vei înțelege de ce.

„Îmi place să scriu despre relațiile intime și despre impactul pe care mediile sociale îl au asupra lor, mai ales Social Media și internetul. Sunt relații pe care, în trecut, nu puteai să le ai. Relații pornite de la un mesaj trimis târziu în noapte care stârnește o discuție intensă, ce se poate întinde până a doua zi. E o dinamică nouă, un teritoriu literar complet nou.”

____ spunea scriitoarea irlandeză, născută în 1991, într-un interviu publicat în OprahMag

_

Primul său roman, „Conversations with friends” a fost lansat în 2017, iar Rooney a fost rapid numită vocea milenialilor. Cu umor și profunzime, Rooney a reușit să contureze povestea lui Frances și Bobbi, două prietene foarte bune și foste iubite.

_

Legătura celor două fete capătă o altă dimensiune odată cu apariția unui cuplu căsătorit, Melissa și Nick. Pe măsură ce Frances încearcă să îți țină viața sub control, dorințele și vulnerabilitățile îi pun piedici în relațiile cu ceilalți.

_

E o carte de debut care surprinde prin dinamism și prin felul în care Rooney a explorat emoțiile și intimitatea. Toate cele patru personaje, fiecare cu un caracter puternic și intrigant, scot la suprafață întrebări și răspunsuri despre anxietăți și apropieri.

Conversations with Friends, de Sally Rooney

Cartea se găsește și în traducere la Editura Curtea Veche

_

Un an mai târziu, în 2018, Sally Rooney publică cel de-al doilea roman al său, „Normal People”, o poveste psihologică despre iubire, relații și diferențe de clasă.

_

Connell și Marianne sunt doi colegi cu legături complicate. Mama lui Connell este angajata familiei Mariannei, iar între cei doi tineri are loc un rollercoaster de emoții și nesiguranțe, cu atât mai mult cu cât ambii ajung să studieze la același colegiu din Dublin.

„Am vrut ca de fiecare dată când îi întâlnim în poveste pe cei doi, să-i surprindem într-un moment de criză sau de schimbare”

____ povestește Rooney

Normal People, de Sally Rooney

_

Romanul lui Rooney a fost desemnat cartea anului în Irlanda, iar Hulu a sesizat potențialul. Așa că, anul viitor ne pregătim să îi vedem pe Daisy Edgar-Jones și Paul Mescal în rolurile celor doi îndrăgostiți, într-un serial semnat de Lenny Abrahamson, regizorul nominalizat la Oscar pentru „Room”.

_

„Normal People” nu va fi singura carte adaptată de Hulu în 2020. Compania americană mai pregătește încă două seriale inspirate după titlurile unora dintre cele mai în vogă scriitoare ale momentului.

_

„Nine Perfect Strangers”, titlul autoarei Liane Moriarty, cu Nicole Kidman în rolul principal, va avea premiera la finalul anului. Serialul va urmări experiența a 9 oameni aflați într-un resort care le promite vizitatorilor recuperarea și transformarea după un stres îndelungat. De altfel, aceasta nu e prima colaborare a lui Kidman cu Liane Moriarty, actrița jucând și în serialul ce a avut la bază romanul „Big Little Lies”.

Nine Perfect Strangers, de Liane Moriarty

_

Cea de-a doua adaptare marca Hulu se va întâmpla tot spre finalul anului și va avea în prim plan cartea Celestei Ng, „Little Fires Everywhere”, povestea unei adopții care declanșează întrebări despre toleranță, diviziuni sociale și iubire. În rolurile principale le vom vedea pe Reese Witherspoon și Kerry Washington.

Little Fires Everywhere, de Celeste Ng

Cartea se găsește și în traducere, sub titlul „Mici focuri pretudindeni”, la Editura Litera

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.