
Mihai Ghiduc
Movie Talk
S-a terminat Noul Val Românesc?
_
Începtul noului val e plasat, retroactiv, la „Marfa și banii” lui Cristi Puiu, în 2001. Pentru critica de afară și publicul ceva mai larg, acesta a început cu „Moartea domnului Lăzărescu” (2005, același Puiu).
A fost confirmat apoi în 2006-07
Au fost doi ani în care filmele lui Mitulescu, Porumboiu, Nemescu și Mungiu au cucerit Cannes-ul, cel din urmă obținând singurul Palm d’Or românesc de până acum cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Anamaria Marinca în „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.
_
Deci, dacă au trecut 18 ani de la începutul Noului Val Românesc, ar trebui să-l mai numim așa?
La urma urmei, anul acesta e majoratul!
E o întrebare pe care mi-am pus-o anul acesta la TIFF
Mai ales după ce-am vizionat, unul după altul, două filme românești care par a semnala că Noul Val se apropie de final.

Nu numele e o problemă
Noul Val Francez datează din anii 1950-60 și așa îi spunem și acum
Mijoacele artistice și estetica devin repetitive
Tot mai mulți regizori le folosesc, uzându-le, în timp ce reprezentanți de seamă ai curentului par a se îndepărta de Noul Val.

„Mo”, de Radu Dragomir
a fost primul film care m-a făcut să mă întreb unde este acum filmul românesc

Profesorul e jucat de Răzvan Vasilescu
E despre o zi din viața unei studente
Care începe cu un examen ratat și se sfârșește acasă la profesorul care ar trebui să o reexamineze. Filmul în care joacă Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu e chiar bun.

Și necesar
în contextul #metoo
Vorbește despre o situație gri
Într-o țară în care discuția despre viol se poartă încă în termeni de „Da’ avea fosta scurtă!” și ar fi chiar un succes dacă ar reuși să pornescă o discuție serioasă despre formele pe care le poate lua un abuz.

„La Gomera”, de Corneliu Porumboiu
E prea curat, scenele se leagă prea coerent, are ceva epigonic în el, e un „4, 3, 2” adus în modernitate. La asta mă gândeam când l-am văzut.
E neașteptat
Mai ales că vine de la un regizor care a făcut un film despre o emisiune TV, un documentar despre un tip care vrea să revoluționeze fotbalul dintr-un apartament comunist și care a inventat, practic, gluma recurentă cu ciorba și faianța.

E o schimbare majoră
Porumboiu face un film à la Trantino sau frații Coen, un fel de omagiu adus cinematografiei, și, spre deosebire de un alt regizor care a încercat să se joace cu genurile, Nae Caramfil, îi și reușește.

Sorry
dar tentativa de musical a lui Nae, „6,9 pe Scara Richter”, a fost cam nereușită.
E plin de trimiteri
La filme celebre ca „Psyho” sau la propriile filme. Porumboiu îl readuce pe Vlad Ivanov în același rol din „Polițist, adjectiv”, dar într-un alt moment în rimp și într-o cu totul alt decor și, mai ales, stil cinematografic.

și-l face erou principal

E chiar nostalgic
Cei care s-au îndrăgostit în tinerețe de Adnana din „Toate pânzele sus” o vor recunoaște pe Julieta Szönyi, venită parcă să-i dea ștafeta lui Catrinel Marlon.
_
Întrebarea rămâne, însă: ce se întâmplă cu Noul Val Românesc?
Mai avem un nou val?
Dacă tot mai mulți regizori fac filme în același gen, care se dovedesc corecte și cam atât, iar cei care au inițiat curentul se depărtează de el, nu cumva intrăm într-o nouă eră?

Răspunsul poate fi „Monștri”
Filmul de debut al lui Marius Olteanu e un „noul val” clasic și a primit aplauze din partea criticilor.
_
Discuția se amână. Mai ales că Little White Lies, una dintre cele mai bine reviste de cinema, a găsit de cuviință să titreze că „Noul Val Românesc e încă o forță de luat în seamă”.

acum suntem curioși
Tu ce crezi?
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.