Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Elisabeta Gedő

Proaspăt absolvent: Robert Moraru

MAGNA CUM LAUDE

Unul din lucrurile bune care s-au întâmplat vara aceasta a fost că UNArte a putut să organizeze din nou show-uri pentru absolvenții de la modă. Ne-am bucurat să le vedem colecțiile pe podiumul din curtea Facultății de Arte Decorative și Design. Cred că vocile lor contează și mă bucur când am ocazia să-i cunosc, să stăm de vorbă.

I-am pus câteva întrebări lui Robert Moraru, absolvent de master, despre „not about food", colecția pe care a prezentat-o în cadrul Galei UNArte. Am rezonat cu atracția lui pentru imprimeuri și apreciez că piesele sunt purtabile și relevante în contextul modei actuale. Pun pariu că vom tot auzi de Robert de-acum încolo!

Robert Moraru 

Robert, care e conceptul colecției tale de absolvire?

Colecția mea a început de la o serie de evenimente personale pe care le-am trăit in ultimul an, și de acolo am tradus totul într-o narațiune. Aceasta ilustrează povestea a două personaje care trăiesc într-un spațiu atemporal și a căror relație este perturbată de mâncare. Evident că este o metaforă însă nu aș vrea să expun foarte explicit faptele reale, de aceea am și ales numele colecției „not about food". În loc să spun despre ce e, am hotărât să spun despre ce clar nu e și să las publicul să găsească propria interpretare.

Cine sunt designerii care te-au influențat?

Din punct de vedere estetic pot spune că am fost influențat de case precum Acne Studios, Palomo Spain, Y/PROJECT, Dries Van Noten, Charles Jeffrey. Acestea ar fi o parte din brandurile pe care le admir, deși de la sezon la sezon descopăr artiști noi și lista preferaților se tot modifică. De asemenea, o mare influență o are Kevin Germanier, un designer care demonstrează că piesele upcycled pot fi extrem de glamouroase.

Cum ai ales materialele pentru această colecție?

Fiind influențat de Germanier, am hotărât ca această colecție să fie cât mai mult din textile upcycled. Majoritaea materialelor folosite pentru „not about food" sunt resturi de materiale rămase în urma confecționării colecțiilor precedente, materiale pe care nu le folosisem până acum sau găsite in magazinele second-hand sub formă de draperii, fețe de masă, perdele etc. Piesele din denim sunt realizate prin deconstruirea altor piese mai vechi, unele cumpărate, altele donate de prieteni.

Am văzut o atenție aparte pentru accesoriile care au completat ținutele. Este dificil pentru un student să facă accesorii? 

Am ales să completez colecția cu ceva accesorii cum ar fi mănușile și gențile deoarece lucrez și ca stilist și simt mereu nevoia de a avea o ținută compusă. O mare parte din accesoriile colecției nu au fost gata până la Gala UNArte, însă voi lansa curând întreaga colecție. Nu consider că este neaparat dificil pentru un student să facă accesorii doar că este o nișă unde trebuie să înveți de la zero cum se face totul.

Mi-a plăcut mult rochia din patchuri de denim, cu bretele spaghetti. Care e povestea ei?

Rochia din denim este și una dintre piesele mele preferate, fiind cumva esența conceptului colecției. Pentru că materialele sunt upcycled, nu îmi pot să știu clar de la început cum va arăta produsul final. Preferând să experimentez și să descopăr pe parcurs cum funcționează cel mai bine. Așa s-a întâmplat și în cazul rochiei, inițial a avut niște aplicații care s-au tot transformat pe parcurs și am renunțat la ele pentru forma finală.

Povestea „not about food" vorbește despre secrete, lucruri descoperite, ascunzișuri care ies la lumină, de aceea am hotărât ca toate cusăturile rochiei să fie pe afară, în văzul tuturor. Am vrut să aibă bretele din cristale pentru că m-am jucat adăugând un touch subtil de opulență fiecărei piese.

Cum lucrezi? Cine îți face tiparele?

Modul meu de a lucra depinde foarte mult de piesele pe care le realizez. Unele sunt produse integral de mine, de la schiță, tipar, croit și până la cusut, finisaje. Altele sunt făcute în întregime de croitoreasa cu care lucrez. Sunt piese pentru care este nevoie să colaborăm. Aici contează foarte mult complexitate, detaliile dar și disponibilitatea mea.

Ce planuri ai pentru mai departe?

Acum că mi-am finalizat studiile, vreau să mă concentrez pe modă 100%. În prezent, mă împart între design și styling, la fel va rămâne și pe viitor. Plănuiesc un eveniment interesant, zic eu, despre care veți afla în curând.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.