
Ioana Ilie
Serious Business
Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi
_
Am răsfoit „Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi”, o publicație lansată recent de Fundația Friends for Friends, și am aflat câteva lucruri interesante despre viețile adolescenților de azi și despre felul în care le sunt întâmpinate nevoile atunci când relaționează.
_
Structurată sub forma unui caiet de lucru, publicația folosește toate resursele adunate în cei trei ani în care s-a desfășurat proiectul „In a Relationship”, lansat în 2016 ca parte dintr-un program mai amplu, Campania Respectului.

Primele relații de dragoste ale adolescenților ___
Pe tot parcursul proiectului, echipa In a Relationship a vorbit cu mii de adolescenți pe care i-a implicat direct în mai multe tipuri de activități: o cercetare națională care a implicat 1500 de adolescenți, un atelier de ilustrație și o expoziție cu lucrări realizate de liceeni, mai multe intervenții publice și o serie de ateliere interactive cu grupuri de liceeni pe tema abuzurilor relaționale.
___
Toate aceste activități destinate adolescenților au pus accentul pe primele lor relații de dragoste, iar misiunea lor a fost să facă liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu (fizice, emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice) și să prevină fenomenul violenței în adolescență, văzut ca sâmbure al violenței domestice de mai târziu.

___
În timpul implicării în proiect, adolescenții au povestit despre relațiile lor de cuplu, despre modelele lor de comunicare sănătoasă, despre standardele duble, despre felul în care le este respectată autonomia și despre impactul tiparelor învechite în viețile lor.
___
Vă dezvăluim, în continuare, ce am aflat despre problemele pe care adolescenții din România le au în relațiile cu cei din jurul lor, așa cum le văd ei și cum își imaginează că le văd adulții din viețile lor, pe baza propriilor experiențe și interpretări.

Relația părinților este, de multe ori, un contra-exemplu pentru adolescenți ___
Adolescenții observă pattern-urile disfuncționale din relațiile de cuplu ale părinților și fac eforturi conștiente să nu se lase influențați de aceste modele. În același timp, realitatea le demonstrează de multe ori că în viețile lor, ajung să apeleze la aceleași strategii de rezolvare a conflictelor sau de a obține diverse lucruri de la cei din jurul lor.
Adolescenții și relațiile de dependență ___
Autonomia și independența sunt valori apreciate de tineri, prin urmare tendințele de dependență sunt criticate aspru în grupurile acestora. Din punctul lor de vedere, dependențele emoționale trebuie evitate pentru că îngustează orizonturile de dezvoltare, aduc însingurare și izolare, limitează interacțiunile sociale și pot genera un impact semnificativ în viitor - problemele se transformă în secrete, care apasă conștiința și sabotează încrederea și stima de sine.

Gap-ul generațional ___
Adolescenții observă că între ei și părinții lor există nu doar un gap generațional, ci și o criză de comunicare, potențată de posibilele momente dificile din viața lor. De asemenea, adolescenții punctează și discriminările culturale și de gen pe care părinții lor le perpetuează: „băieții fac ce vor, fetele nu prea pot”, iar motivele sunt plasate în moștenirea unor mentalități învechite.
Profesorii discriminează în funcție de gen, orientare sexuală, statut social ___
Nu doar părinții discriminează. Relațiile adolescenților se desfășoară, în mare parte, la școală, ceea ce le face observabile de către o altă categorie de adulți: profii. Participanții din timpul proiectului In a Relationship au dezvăluit tendințele profesorilor de discriminare și segregare, pe care le-au exemplificat cu întâmplări din viața lor sau a prietenilor lor, dar și faptul că acest gen de abuzuri din partea profesorilor rămân nesancționate.

În ochii părinților, relațiile periclitează viitorul adolescenților ___
Adolescenții se confruntă de multe ori cu această viziune a adulților cu privire la propriile lor relații. Părinții aduc argumente precum lipsa de stabilitate a acestor relații, faptul că sunt scurte și cu emoții intense și sunt îngrijorați că adolescenții nu prioritizează lucrurile cu adevărat importante, printre care se numără educația și viitoarea lor carieră profesională.
Relațiile de cuplu și dezinteresul adolescenților față de școală ___
Adolescenții au observat că această convingere există și în rândul profesorilor - când apare iubirea, tinerilor nu le mai pasă de școală. În timp ce mulți profesori consideră cam toate relațiile de cuplu premature și periculoase pentru interesul față de educație, adolescenții reclamă metodele de educație învechite, care le solicită doar capacitatea de memorare și de a sta cuminți și le întâmpină într-o mult prea mică măsură nevoile. Poți afla mai multe despre proiectul In a Relationship și rezultatele acestuia aici.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.