Ioana Ilie

Lgbt+

„Queer. Istorii ilustrate”, o carte care scoate la lumină experiențe personale LGBT+ din România

_

Pe finalul lunii istoriei LGBT+, a ieșit din tipar „Queer. Istorii ilustrate”, un volum semnat de Andreea Chirică și Eugen Rădescu, care documentează experiențele personale ale câtorva reprezentanți aparținând comunității queer din România.

_

Am participat la evenimentul de lansare dedicat volumului și am aflat mai multe despre mizele din spatele acestui proiect editorial care recompune o variantă subiectivă, dar autentică a unor fragmente de istorie LGBT+ din România


Istorii personale și emancipatoare queer ___

Elena Marcu, una dintre cele două coordonatoare ale editurii Black Button Books, care a facilitat publicarea acestui volum de istorii ilustrate, spune că această colecție este o carte diferită de cele cu care editura ne-a obișnuit până în prezent:



___

„E o carte diferită pe care aș începe să o descriu spunând ce nu e. Nu e un studiu de caz, sau în fine, o suită de studii de caz. Nu este un document antropologic, riguros, academic. Nu expune istoria comunității LGBTQ+ din Romania de la începuturi și până în prezent.”


___

„E un demers personal, subiectiv. Strânge laolaltă mărturiile câtorva oameni în toată dimensiunea lor intimă, așa cum le-au fost povestite Andreei Chirică și lui Eugen Rădescu și așa cum au fost transpuse mai departe de către ei. E un mozaic de experiențe personale care dau o imagine grăitoare a unora dintre lucrurile prin care a trecut și încă mai trece comunitatea queer.”


___

Mai exact, în cazul volumului, elementele sociologice, politice și istorice nu compun studii de caz, ci istorii intime, prin care se încearcă amplificarea dialogului despre istoria comunității queer, într-o formă cu valențe interdisciplinare.


Cum ne solidarizăm cu comunitatea LGBT+ din România ___

Abordarea personală, experiențele celor intervievați și explorarea grafică a acestor mărturii permit deopotrivă explorarea dimensiunii gândirii critice și pe cea a solidarității empatice, plasând situații aparent improbabile în realitatea socială imediată.

___

„Poate că social media a modificat modul în care ne raportăm la ceilalți și modul de interacțiune făcând din utilizarea uneltelor tehnologice un atu pentru cei care își pot crea rapid un limbaj, un alt mod de interacțiune, și a dus la înlesnirea comunicării - chiar dacă pare a fi facilitată și, adesea, concentrată pe un interes imediat.”, ne spun Andreea Chirică și Eugen Rădescu în concluziile volumului.



___

„Însă (din experiențele celor din această carte, cel puțin), se pare că interacțiunea reală rămâne un deziderat pentru cei mai mulți. Iar dacă ne referim concret la România, dificultatea interacțiunii directe sporește și pentru că nu sunt multe spații publice în care identitatea ta sexuală poate fi asumată și împărtășită liber, fără a fi judecată, analizată sau comentată.”

___

„Istoria queer este istoria culturală a noastră, poate mult mai chinuită și schingiuită de moralitatea falsă și apăsătoare a spectrului heteronormativ - de cele mai multe ori punitiv, agresiv și violent. Istoria comunității LGBT+ este istoria noastră - fie că ne place sau nu. ”


___

„Este istoria unei părți a noastre care și-a descoperit identitatea sexuală trecând prin multiple traume culturale, istorice și fizice. Queer este experiența de zi cu zi, naturală, profundă, este modul în care o parte dintre oameni alege să-și contemple fericirea, să-și trăiască viața în cel mai firesc mod posibil.”




Support LGBT+ and don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.