Cezara Palade

Beauty Dilemmas

Protecția solară, între bronz și dorința de a-ți menține tenul tânăr

_

Între o piele bronzată și una tânără pentru cât mai mult timp, deschidem o acoladă în care cuprindem totul de la razele ultraviolete și acțiunea lor la nivel profund, la produsele de protecție solară.

Bronzul este o plăcere vinovată care ne face pielea mai luminoasă și ne îndulcește trăsăturile.

Coco Chanel

a transformat pielea aurie într-un simbol de emancipare socială, față de doamnele din înalta societate care considerau tenul alb un semn de noblețe.

Însă orice rebeliune vine cu un compromis, iar în cazul bronzului, pielea este cea care are de suferit.

Nuanțele arămii pe care le observăm cu entuziasm pe ten după o zi petrecută la plajă sunt doar o dovadă că pielea a încercat (în zadar) să se apere împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV.

OOPS. Ce se întâmplă, de fapt?

Să începem cu radiațiile UVC, UVA și UVB. Spre deosebire de radiațiile UVC, cele UVA și UVB nu sunt complet blocate de stratul de ozon, ci ajung în straturile profunde ale pielii, adică în derm (dacă nu aplici protecție solară).


În cazul bronzului, radiațiile UVA sunt absorbite de celulele pielii numite melanocite, unde modifică melanina existentă și o redistribuie la nivelul tenului (care capătă o nuanță mai închisă).


Însă înainte să apară efectul de bronzare, radiațiile UVA ajung să distrugă colagenul natural al pielii prin crearea de radicali liberi, lucru care va duce, în timp, la îmbătrânirea sa prematură.


Pentru a combate acest proces, îți recomandăm laptele hidratant cu SPF 25 Ivatherm. Acesta asigură fotoprotecție UVA și UVB, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii și alterările celulare induse de expunerea UV. În plus, are o textură fluidă, invizibilă și efect de catifelare.


Psst! Dacă te abonezi la revista GLAMOUR, poți primit kit-ul Ivatherm pentru protecție solară.

Ce mai trebuie să știi despre ultraviolete?

Dacă radiațiile UVB sunt prezente preponderent în timpul verii, cele UVA îți afectează pielea pe tot parcursul anului, continuând să distrugă colagenul natural al pielii și accelerând procesul de îmbătrânire. Iar dacă vrei să amâni cât mai mult apariția ridurilor și pierderea elasticității și să eviți complet apariția petelor pigmentare specifice fotoîmbătrânirii, atunci trebuie să aplici protecție solară zilnic, indiferent de anotimp.

Este adevărat că, odată ce te-ai bronzat, nu te mai poți arde?

Expunerea la UVB declanșează nu doar o redistribuire, ci o creștere generală a producției de melanină, semn că aceste radiații au un efect nociv asupra ADN-ului, numit fotolezare. Bronzul rezultat din expunerea la radiațiile UVB apare pe piele după două sau trei zile și acționează ca un produs de protecție solară SPF 3 – insuficient pentru a proteja pielea de arsuri solare în cazul expunerii prelungite.

Dacă te-am convins să schimbi ceva în rutina ta de skincare...

nu uita să dai share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.