de Irina Munteanu

Proiectul „Plogging pentru România” sau cum să faci sport în timp ce cureți zonele verzi de gunoaie


Dacă te preocupă situația mediului înconjurător și vrei să contribui la acțiuni de ecologizare într-un mod antrenant și sănătos, îți facem cunoștință cu plogging-ul, conceptul de origine suedeză, apărut în 2016, care presupune strângerea gunoaielor în alergare.


Am stat de vorbă cu Raluca Mihăilă și Roxana Lupu, fondatoarele Asociației Adrenallina Media, despre prima mișcare de ecologizare prin sport apărută în România.


Cum a luat ființă „Plogging pentru România”?




Tot mai multe statistici arată situația îngrijorătoare a României în ceea ce privește gestionarea și reciclarea deșeurilor, dar și starea de sănătate și sportul. Studiul Waste Atlas arată că producem 5,8 milioane tone deșeuri/an, cu o rată de colectare de 82,3% și o rată de reciclare de doar 13% în 2016 (conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului).


Mai mult, nu stăm bine nici la capitolul sănătate: 4 din 10 români prezintă exces de greutate și, potrivit celui mai recent Eurobarometru, 63% dintre români susțin că nu au practicat niciodată o activitate sportivă.


Asociația noastră urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța și beneficiile unui stil de viață sănătos și responsabil, de aceea am gândit un proiect care să răspundă acestor provocări. Astfel a luat naștere Plogging pentru România, o campanie de implicare activă, de voluntariat, privind protecția mediului înconjurător, folosind mișcarea în aer liber ca trigger.

Este prima mișcare ecologică de igienizare prin sport a pădurilor la nivel național, care își propune să crească gradul de implicare socială și civică a românilor, militează pentru un stil de viață sănătos și promovează voluntariatul prin sport.




Cum arată și în ce constă o acțiune de plogging?




Participanții la acțiunile Plogging pentru România sunt 100% voluntari - donează timp și energie, curățând zonele verzi din țară de gunoaie și deșeuri (plastic, sticle etc). Toate materialele necesare (saci, mănuși), precum și masa pentru participanți sunt asigurate de organizatori.


În prima parte a acțiunii are loc igienizarea, colectarea gunoaielor și a deșeurilor din pădure, care sunt adunate în saci, separat, în funcție de tipul deșeului. Deșeurile strânse sunt preluate de un colector autorizat, pentru reciclare sau debarasare, sau de autoritățile locale, acolo unde este posibil.


După pauza de masă are loc antrenamentul sportiv, adaptat la condiția fizică a participanților; acesta poate fi o alergare ușoară de câțiva kilometri, o tură cu bicicleta, o sesiune de streching sau o plimbare lejeră prin pădurea proaspăt curățată.


Cine se poate alătura proiectului?




Proiectul vizează mai ales tineri, care iubesc natura și mișcarea: sportivi amatori, părinți tineri, pasionați de hiking, din orașele mici din vecinătatea marilor zone verzi din țară (păduri, zone muntoase, parcuri naționale). Însă oricine dorește poate să se alăture, indiferent de vârstă sau pregătire fizică. Am avut participanți de la 8 ani la 70 de ani și familii întregi.

Încurajăm participarea parinților însoțiti de copii, atât la ecologizare cât și la alergat sau pedalat, pentru a le insufla respectul față de mediu și pasiunea pentru mișcare.



Care este cantitatea de deșeuri pe care reușiți să o strângeți într-o singură acțiune de plogging?




Cantitatea variază în funcție de numărul de participanți și distanța pe care am reușit să o parcurgem, dar în fiecare caz a fost una impresionantă. De la 900 kg la un record de 6 tone de gunoaie strânse în cadrul acțiunii de la Râmnicu-Vâlcea, din pădurea Fețeni. Pe site contorizăm atât deșeurile strânse, cât și kilometrii parcurși în alergare sau cu bicicleta.


Când și unde vor avea loc următoarele ecologizări?




A treia ediție a proiectului se realizează în perioada august - septembrie și va avea 3 acțiuni: în Ilfov (pădurea Cernica), între 15 și 16 august, în Constanța, între 12 și 13 septembrie și în Prahova, între 19 și 20 septembrie. Toate activitățile se vor realiza respectând legislația în vigoare, cu distanțare, măști de protecție și dezinfectanți, în condiții de maximă siguranță pentru participanți.

Ce vă propuneți pe viitor?




În primul rând ne dorim să extindem evenimentele în cât mai multe județe din România, pentru a crea comunități cât mai sănătoase și responsabile. Astfel, vom organiza și tabere eco-sportive mai ample, de câteva zile, în cadrul cărora voluntarii vor avea ocazia să participe, în afară de acțiunile de plogging, la ateliere practice și teoretice.


Vor afla de la traineri specializați informații utile despre: reciclare, atitudine responsabilă față de mediu, viață sănătoasă și vor beneficia de cazare și masă pe toată perioada evenimentului, totul asigurat de organizatori. În acest sens adresăm și un apel companiilor interesate să se alăture inițiativei și îi așteptăm să vină alături de noi pentru a ajunge în toate colțurile verzi ale țării!