
Ioana Ilie
Serious Business
„Problema românească”, primul volum despre rasismul anti-Roma din România
_
„Problema Românească - O analiză a rasismului românesc” este primul volum colectiv și pluridisciplinar care abordează tema rasismului anti-Roma din România.
_
Am fost la lansarea recentă a cărții și am stat de vorbă cu autoarele volumului, care mi-au împărtășit câteva dintre mizele acestui proiect editorial.

___
Coordonată și editată de Oana Dorobanțu și Carmen Gheorghe, selecția de texte reunește eseuri și cercetări de către autoare și autori roma și ne-roma, cu diverse formări profesionale, și propune perspective de analiză critică a rasismului de tip anti-roma, cu genealogii disciplinare din sociologie, antropologie, activism, feminism, studii culturale, istoria artei și experiențe trăite.
___
Împreună, aceste abordări distincte oferă o resursă pentru înțelegerea unei problematici arareori confruntată în mod explicit și asumat în România: rasismul față de cea mai discreditată minoritate etnică a sa, romii.

___
„Publicăm această carte cu speranța că ea va servi mai ales comunității rome, că va deveni un instrument de rezistență și emancipare pentru generații viitoare, dar și cu scopul de a produce o resursă de educație antirasistă pentru majoritari, printre care sperăm să găsim viitori aliați ai cauzei noastre.", spun coordonatoarele proiectului editorial.
Rasismul văzut ca o problemă a românilor, și nu a romilor ___
Titlul volumului a fost ales în așa fel încât să dea o profundă importanță semantică registrului de prezentare a textelor conținute. Potrivit autoarelor/autorilor, rasismul nu este văzut ca o problemă a romilor, ci ca o problemă a românilor care îi afectează pe romi.

___
Responsabilitatea rasismului se întoarce, astfel, celor care l-au creat și continuă să-l perpetueze, iar volumul devine nu doar o importantă sursă de analiză în materie de rasism anti-roma, în contextul în care în prezent, reprezentanților comunității le este ignorată poziționarea pe un asemenea subiect, ci și un instrument solid al auto-reprezentării:
___
„Ne-am dorit foarte mult să avem cât mai mulți autori romi pentru că a venit momentul să ne auto-reprezentăm și deși am invitat și autori neromi, atunci când ne-am propus să realizăm volumul, o condiție esențială a fost ca măcar jumătate dintre autorii cărții să fie romi. Au predominat, în final, autoarele rome, cu o perspectivă feministă intersecțională, ceea ce este un mare plus." (Mihaela Drăgan, actriță și una dintre autoarele volumului)

Perspective asupra rasismului anti-roma din România ___
Volumul „Problema românească” ne propune câteva perspective asupra rasismului din partea reprezentanților comunității asupra căreia acest fenomen se răsfrânge cel mai puternic în prezent în România:
___
„Mi se pare că acest volum vine într-un moment propice în care noi ca și comunitate romă vrem să vorbim despre rasism în termenii noștri. Literatura de specialitate anti-rasistă este deseori din păcate inaccesibilă publicului românesc. Am considerat că este foarte important ca în sfârșit să existe o publicație în care noi să ne exprimăm, din perspectiva noastră, despre felul în care comunitatea romă a fost invizibilizată și mușamalizată istoric."

___
„Articolele volumului fac legătura între contextul istoric, trauma transgenerațională a rasismului și cum se transmite ea, și reprezintă, totodată, o colecție de articole feministe intersecționale anticapitaliste. Vorbim despre rasism, despre cum se mobilizează comunitatea romă, despre cum se organizează femeile rome pentru lupta împotriva sexismului, există și materiale culturale, toate acestea fiind subiecte necesare care trebuie dezbătute în momentul de față." (Carmen Gheorghe, membră fondatoare a organizației Eromnja)
___
„În materie de capitole, am ales ca ordinea lor să aibă o continuitate. Este o carte care folosește niște concepte sociologice și politice care ne fac să înțelegem cum se formează stereotipurile și ce impact au ele în mentalul colectiv. Volumul trece prin istoria felului în care romii au fost tratați în România - ce este sclavia romilor și ce știm despre ea, și ajunge cumva până în zilele noastre, unde în continuare există stereotipuri." (Oana Dorobanțu, unul dintre editorii volumului)

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.