Mihai Ghiduc

Cool Place

Printul nu e mort. E la Dispozitiv Books.

_

De câteva luni, într-un cochet spațiu de pe Popa Tatu 20 s-a deschis Dispozitiv Books, un spațiu cu reviste independen-te care te duce cu gândul la magazine similare din Londra, Berlin sau Paris. Laura Naum și Petrică Mogoș ne spun de ce au avut curajul să creadă în print.

De ce print în (aproape) 2020?
 ___

Printul nu e atât de decedat pe cât pare, există un segment considerabil de public încă interesat de materialitatea unei cărți, de colecționarea de artefacte culturale fizice, de contactul direct cu obiectul material. Ideea librăriei a fost stimulată de fapt și de răspunsul pozitiv primit de apariția revistei Kajet, de care tot noi ne ocupăm. Revista ne-a adus aproape de un public de carte, de nișă ce-i drept, dar care se află în continuă creștere.

___

Tot revista ne-a împins de la spate, construind indirect conexiuni cu oameni și comunități cu aceleași interese că ale noastre. Pe de altă parte, trebuie să admitem că printul nu e nici atât de viu pe cât am vrea noi să fie. Se zbate, respiră cu ceva greutate, dar sperăm că Dispozitiv să fie un alt motiv – printre multele altele – pentru care societatea românească încă nu renunța la hârtie.

___

Tot din perspectiva asta a printului contemporan, trebuie menționat că Dispozitiv nu există doar că librărie, ci și ca studio de publishing, ca inițiativa editorială sub umbrela căreia urmează să apară noi titluri. Până la urmă, de la început ideea a fost să folosim librăria și ca spațiu de prezentare și promovare a propriilor proiecte editoriale.

Cum faceți selecția titlurilor pe care le aduceți? ___

Selecția este extrem de subiectivă – aducem ce ne place nouă, ce ne-ar plăcea nouă să găsim în librăriile din București și din țară. Avem pe stoc titluri diverse, de la modă și design grafic, arhitectură, artă și cultură, la politică și filosofie, teorie critică și istoria artei. Spațiul fizic al librăriei nu este unul destul de mare, iar asta ne obligă să avem o selecție cât mai atent făcută, cât mai curată.

Aveți și cărți. Care sunt criteriile?
 ___

Cam aceeași poveste. Aducem cărți pe care am vrea să le citim și noi (dar pe care de multe ori nu avem timp pentru că se dau din primele zile). Mai mult, ne place să și deschidem dialogul cu cei care ne calcă pragul, să îi întrebăm pe cititori ce interese au, ce altceva ar vrea să citească și nu găsesc pe plan local.


___

Oricum, din punct de vedere al conținutului produs, noi nu credem că o revista modernă apărută în aproape anul 2020 reprezintă ceva efemer, ci, dimpotrivă, considerăm că revistele contemporane au împrumutat foarte mult din caracteristicile cărților și jurnalelor de artă.

Care sunt cele mai căutate titluri, din experiența de până acum?
 ___

Cel mai repede se dau titlurile care au conținut substanțial, atât din punct de vedere vizual cât mai ales al textului. Ceea ce ne bucură foarte mult. Cititorul modern nu mai este atât interesat de cărțile care se răsfoiesc într-o sesiune, de celebrele coffee table books, ci vrea să dobândească cunoștințe noi, să-și amintească de experiențe trăite, să asimileze noțiuni actuale. El vrea cărți și reviste cu sens, care au un scop clar, care li se adresează direct.

___

Și de aceea, din experiența noastră de până acum, cele mai de succes titluri au fost și cele capabile să își identifice propria nișă cât mai ușor: spre exemplu, printre preferatele noastre sunt MacGuffin, o revista din Amsterdam care deconstruieste vizual un nou obiect în fiecare număr, axându-se pe istoriile culturale ce vin la pachet cu obiectul respectiv (no. 4 - chiuvetă, no. 5 - dulapul, no. 6 - mingea, no. 7 - pantalonul).

___

Sau Flâneur din Berlin care explorează o stradă dintr-un oraș diferit în fiecare număr într-o adevărată căutare antropologică și psihogeografică (no. 6 - Boulevard Ring/Бульва́рное кольцо́ din Moscova, no. 7 - Rua Treze De Maio din São Paulo).

___

Am mai aminti Buffalo Zine, cei mai actuali pranksteri din lumea modei și a publishingului, dar și clasicii și veșnic bunii Fantastic Man, Gentlewoman, Apartmento, Purple, ori 032c.

Dacă îmi doresc ceva anume, aveți cum să aduceți?
 ___

Ne place foarte mult că avem un dialog deschis cu cei care vin la Dispozitiv sau care ne scriu pe Instagram/Facebook, încercăm să mergem și pe drumul asta al sugestiilor și recomandărilor în măsură în care titlul respectiv se potrivește și cu selecția noastră.

___

Oricum, planul pe termen scurt ar fi să lansăm site-ul dispozitivbooks.com (nouă ne-ar fi plăcut că acesta să fie funcțional până la apariția acestui interviu, fingers crossed), astfel încât platforma să funcționeze nu doar ca shop online, ci și drept catalog care poate fi consultat și explorat online.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.